RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge kan få banebrytende fotball

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Sist oppdatert:
En spesiallaget fotball har gitt oppsiktsvekkende resultater. Nå kan nyvinningen komme til Norge.

Den nye ballen, som er betydelig lettere enn ballene som i dag brukes blant menn og kvinner, er spesialtilpasset behovene i kvinnefotball. Nylig ble den lansert i Danmark – etter å ha vært testet i en rekke settinger.

- Enorm forskjell
Ballen, som har fått det ambisiøse navnet «Sensational 1», har høstet lovord fra mange hold.

- Vi er overbevist om at noen av barrierene i dagens kvinnefotball skyldes kravet om at jentene tidlig må spille med en stor og tung ball. Vi har erfart at en lettere og hurtigere ball gjør en enorm forskjell både for de som spiller og de som ser på, sier den tidligere danske landslagsspilleren Bettina Falk Hansen til bladet Idrætsliv.

Det danske fotballforbundet har takket ja til å benytte ballen på U18-nivå – foreløpig i en prøveperiode. Positive er også signalene fra Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

- Vi er smigret over at FIFA ser ut til å tenne på ideen. Det ville vært fantastisk hvis denne ballen vi har vært med å utforme kunne benyttes internasjonalt, sier Bettina Falk Hansen.

Faller i smak
Blant lagene som har testet ballen, er jentene i skotske Celtic.

- Celtic er Skottlands beste kvinnelag, og spillerne var utrolig begeistret for ballen. Man kunne virkelig se at hastigheten på spillet økte markant når teknisk gode spillere brukte ballen, sier Falk Hansen.

I Norges Fotballforbund ser man på nyvinningen med interesse. Kravet om en lettere ball for jentene har vært lansert av Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO).

- Dette er en interessant sak som vi vil sjekke med våre danske kolleger. Vi er åpne for ulike innspill, og en slik ball kan også kunne testes ut av norske toppspillere, sier fungerende leder av Toppfotballavdelingen i Norges Fotballforbund, Terje Liknes, til niso.no.

Landslagsspiller Melissa Wiik liker tanken på en lettere ball.

- Hvis spillerne får muligheten til å teste ut en lettere matchball også her i Norge er dette et skritt videre i utviklingen av kvinnefotballen. Deretter kan vi gjøre nye undersøkelser for å se hvor fornøyd spillerne er, sier hun.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere