*Nettavisen* Sport.

Norge kan få to nye OL-gull

Foto: Lise Åserud/Scanpix

Sommerens norske OL-gullfangst kan bli doblet.

14.08.12 14:53

Idrettshistoriker og siviløkonom Tom A. Schanke har sammen med OL-historiker Arild Gjerde funnet dokumentasjon på at de to amerikanske fribryterne Bernhoff Hansen og Charles Ericksen var norske statsborgere da de vant OL-gull i St. Louis 1904.

- Jeg har i en tid hatt kontakt med Hansens etterkommere i USA for å få dem til å sjekke med myndighetene når deres bestefar/oldefar ble amerikansk statsborger. Men den kjente norske OL-historikeren Arild Gjerde, medlem i ISOH (International Society for Olympic Historians), kom dem i forkjøpet, forteller Schanke.

Nå har Schanke mottatt en kopi av statsborgerregistreringen for OL-vinner Charles Ericksen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Må skrives om
Schanke mener nå at Gerhard Heiberg og Børre Rognlien må jobbe for at Den internasjonale olympiske komité (IOC) retter opp i medaljestatistikken. Heiberg jobber for IOC, mens Rognlien er president i Norges Idrettsforbund (NIF).

- Jeg har sendt en formell henvendelse til Børre Rognlien og idrettsforbundet om at de gjør noe med dette, sier Schanke til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han mener at OL-museet på Lillehammer nå må oppdatere sin utstilling.

Han legger også til at IOC må være konsekvent i sine vedtak, og gjør det samme med USA/Norge som de har gjort med USA/Frankrike for OL 1904. For IOC har har nemlig omregistrert en OL-medlaje fra 1904 tidligere.

- Franskmannen Albert Coray (født Corey) emigrerte til USA i 1903, deltok i maraton for USA i OL og fikk sølv. Da det for noen år siden ble dokumentert at Coray fortsatt var fransk statsborger under OL 1904, besluttet IOC å omregistrere Corays OL-sølv fra USA til Frankrike, forteller han.

Ser allerede på saken
Kommunikasjonsrådgiver Martin Hafsahl i NIF forteller at man allerede er i gang med å se nærmere på Tom A. Schankes funn.

- Vi ser på det nå. Vi undersøker hvordan man formelt går fram (for å få IOC til å omregistrere medaljene, red. anm.), men først må vi få dokumentasjonen, sier Hafsahl til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.