Norge kan trekke laget

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

- Må ta hensyn til løpernes helse, mener sprintsjefen.

12.01.10 14:26

Det er kaldt i Nord-Europa. Og det blir ikke sommertemperaturer med det første.

Ifølge Nettavisens værsider blir det 14 kuldegrader i estiske Otepää kommende helg, når verdenscupen i langrenn fortsetter der. I tillegg meldes det tre sekundmeter vind, hvilket betyr at det i realiteten kan bli enda kaldere.

I fjor var det 19 kuldegrader under verdenscupen i russiske Rybinsk. Da trakk Norge hele sprintlaget.

Sprinttrener Ulf Morten Aune utelukker ikke at det samme kan skje igjen.

- Vi har en god del løpere som dessverre har problemer med luftveiene. Da er det ikke gunstig å konkurrere i streng kulde. Vi må ta hensyn til løpernes helse, og må gjøre en vurdering. Blir det like kaldt som i Russland i fjor, kan vi ende på samme beslutning, sier Aune til Nettavisen.

Vil ha ny grense
Han understreker at han foreløpig ser på hele problemstillingen som en hypotese.

- Vi har estiske værmeldinger som tilsier at det blir noen grader mildere enn det Yr melder, så vi bruker ikke mye energi på dette foreløpig, fastslår Aune, som uansett mener det er på tide å diskutere grensen for hvor kaldt det kan være når man arrangerer renn.

- Grensa er 20 minus. Det er for kaldt. Vi mener at i hvert fall i sprint, der belastningen er tøffest, bør grensa være høyere.

- Kan det være aktuelt å la enkelte gå i Otepää, mens de med størst luftveisproblemer står over?

- Ja, det kan være aktuelt. Og jeg tar avgjørelsen. Det handler om å kvalifisere seg til OL, og da kan man ikke forvente at utøverne selv velger å stå over.

- Liten vits
- Som trener må jeg imidlertid tenke sånn at det er liten vits i å gå fort i Otepää til helga, hvis det fører til at man blir syk i to uker før OL.

- Hva skjer med OL-uttaket hvis noen får gå mens andre ikke får gå?

- Det kommer en NM-sprint i Stokke i neste uke som da kanskje blir enda viktigere enn den allerede er. Men dette blir hypotetisk, sier Ulf Morten Aune.

Ola Vigen Hattestad er allerede tatt ut til OL-sprinten. Petter Northug har en verdenscupseier i klassisk sprint, og går etter alt å dømme OL-sprinten hvis han prioriterer den. Bak disse to ligger Øystein Pettersen, John Kristian Dahl og Eldar Rønning foreløpig best an.

Unngått sykdom
Aune bekrefter at kulden de siste ukene har skapt visse problemer i forhold til løpernes treningsopplegg.

- Alle har fått gjort en ok treningsjobb, men ikke helt som vi hadde tenkt. For eksempel er hardøktene blitt gjennomført inne.

- Har noen blitt syke etter å ha trent i kulda?

- Heldigvis har det gått bra, rett og slett fordi vi har tatt hensyn, sier Ulf Morten Aune.

Det norske laget i Otepää: Eldar Rønning, John Kristian Dahl, Øystein Pettersen, Johan Kjølstad, Børre Næss, Anders Gløersen, Eirik Brandsdal, Kent Ove Clausen, Hans Petter Lykkja, Ola Vigen Hattestad.

PS. Selv om ingen har fått trøbbel med luftveiene, fikk John Kristian Dahl i romjula bevis på at det ikke er ufarlig å trene i kulda. Han pådro seg annengrads forfrysninger i ansiktet. Les mer om det her (ekstern lenke)

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.