ULLEVAAL STADION (procycling.no): På forhånd var det ikke knyttet spesielt stor spenning til laguttaket foran sykkel-VM i Firenze fra 22.-29. september.

Årsaken det var at laget stort sett ga seg selv: Edvald Boasson Hagen, Thor Hushovd og Lars Petter Nordhaug. Norges Cykleforbund (NCF) overrasket da heller ikke, da navnene ble sluppet på Ullevaal stadion, torsdag formiddag.

- Lars Petter Nordhaug var rytteren som var enklest å ta ut til denne løypen, forklarte landslagssjef Stig Kristiansen.

- Det var Edvald Boasson Hagen vi var mest spent på. Om han kommer i form igjen, etter skaden i Tour de France.

Fant ikke plass til Kristoff
Alexander Kristoff har vært Norges beste syklist i år, og hans 161 world tour-poeng er hovedgrunnen til at Norge er kvalifisert med tre ryttere.

Hushovd har 45 poeng, mens Boasson Hagen kun har sanket 29.

- Dette var ikke noe enkelt valg. Alexander har prestert hele sesongen, og ved alle sjanser han har hatt. Det er ikke lenge siden han var nummer tre i Hamburg. Jeg tror likevel at han kan ha lagt sin beste periode av sesongen bak seg, og at løypeprofilen ikke taler for hans fordel denne gangen, argumenterte Kristiansen.

Stavanger-gutten har slitt med både sykdom og skade de siste ukene. Og har varslet at han kan avslutte årets sesong etter helgens Paris-Brussel og GP Fourmiers.

Hushovd fant storformen
Lagets sistemann er Thor Hushovd. Han har lagt godt over én sesong med sykdomstrøbbel bak seg, og har vunnet etappeseirer på rekke og rad etter NM-gullet i Grimstad i slutten av juni.

- Hushovd var like selvskreven som de andre i dette uttaket, poengterer Kristiansen.

Det viktigste nå blir hvem sportssjef Hans Falk og landslagssjef Stig Kristiansen ønsker å kjøre for i Firenze.

Tøff løype i Firenze
Her venter 272,5 tøffe kilometer. De 110 første er en transportetappe mellom Lucca og Firenze, før man skal kjøre en rundløype på 16,6 kilometer ti ganger. Den har 300 høydemeter per runde, altså 3000 totalt - noe som tilsvarer en klatreetappe i Giro d'Italia eller Tour de France.

Underveis møter man tre bakker. Den tøffeste er Fiesole-stigninen. 4,3 kilometer lang og ni prosent på det bratteste, men fra toppen har man fortsatt 10,5 kilometer igjen til mål.

Fem kilometer før mål venter Fine Via Salvati (600 meter og 11,4 prosent i snitt). Har du fortsatt saft i beina og sitter i en god posisjon, må man så over 200 meter høy stigning med ti prosents stigning på det verste. Denne kommer tre kilometer fra målstreken.

- Hvordan vuderer du styrke i bakker opp mot en sterk avslutning når du legger opp taktikken for Norge i denne løypen?

- Det er tre typiske scenarier man kan ende opp med. Det ene er at de beste klatrerne starter hardkjøret tidlig for å riste av seg dem med skarpest avslutning. Selv om det ikke er en løype for sprinterne, vil ikke Chris Froome ha med seg Thor Hushovd inn til mål. Lars Petter Nordhaug er god nok i bakkene til å følge med et hardkjør over lang tid, innleder Kristiansen på spørsmål fra procycling.no.

- En annen mulighet er mer nøling fra klatrerne. At de venter til man er enda litt nærmere mål. Da har vi Edvald Boasson Hagen. Han har en fabelaktig avslutning i en gruppe og har nese for når det avgjørende bruddet går. Dersom vi sitter igjen med alle tre av våre mot slutten, eller befinner oss i en gruppe på rundt 40 mann, vil vi arbeide for Thor Hushovd i en eventuell finale.

Venter med uttak for kvinner og junior
Det norske U23-laget består av Sven Erik Bystrøm, Bjørn Tore Hoem, Fredrik Strand Galta, Sondre Holst Enger, Oskar Svendsen og Odd Christian Eiking. Uttaket for junior og kvinneklassen blir tatt i neste uke grunnet pågående ritt i de respektive klasser.

Truls Engen Korsæt og Amund Grøndahl Jansen kjører U23-tempoen i VM. Det ble ikke tatt ut noen i eliteklassen for tempo, herrer.

Mesterskapet arrangeres fra 22-29. september.

PS! Norge kan totalt ta med fem mann til rittet, selv om de kun har tre VM-plasser. Alexander Kristoff og Vegard Stake Laengen er første- og andrereserve.