Gå til sidens hovedinnhold

Norge, Norge, Norge, Norge

Ole Einar Bjørndalen sikret firedobbelt norsk i VM!

PYEONGCHANG/OSLO (Nettavisen): Ingen kan arrestere Halvard Hanevold (39) for at han trodde at han gikk i mål til VM-gull på sprinten i Pyeoungchang lørdag. 39-åringen skjøt feilfritt, han gikk svært bra i sporet og da han krysset målstreken kunne han kikke opp på resultatlisten og se navnet sitt øverst.

Bak ham i sporet hadde både Lars Berger (29) og Ole Einar Bjørndalen (35) bommet.

Men Berger og Bjørndalen gikk langrenn som om noen hadde montert inn en Lamboughini-motor i dem. Begge bommet med ett skudd på både første og andre skyting, men gjorde unna de 10 kilometerne enda raskere enn Hanevold.

Les alt om VM i skiskyting i Nettavisens vintersportsmagasin!

Bjørndalen snøt alle
Det var allerede tredobbelt norsk da Ole Einar Bjørndalen gikk inn til gull - hans 11. gull totalt i karrieren.

Lars Berger ble slått med 1,2 sekunder og måtte nøye seg med sølv, mens Halvard Hanevold endte opp med bronsemedaljen. Alexander Os (29) - den fjerde og siste norske deltakeren - fikk den mindre attraktive fjerdeplassen.

Og i bakhånd har vi Emil Hegle Svendsen, som følte seg slapp og sto over lørdagens renn.

- Helt fantastisk! Vi savner Emil, men de andre gutta gjorde det også bra, så det var vanvittig kult! sa Ole Einar Bjørndalen til NRK etter seieren.

Berger ble vraket
Halvard Hanevold burde ikke få gå sprinten, mente de fleste ekspertene da 39-åringen ble tatt ut på bekostning av Lars Berger, som i motsetning til Hanevold har vunnet ett verdenscuprenn i nettopp sprint denne sesongen.

Men landslagsledelsen valgte Halvard Hanevold og Alexander Os framfor Berger.

- Jeg ble både skuffet og litt lattermild. Jeg har jo vist at jeg på en maksdag kan vinne med god margin, men det holdt ikke i det selskapet her, sa Berger til NRK etter at han fikk beskjed om vrakingen.

Taktisk fullklaff
Så trakk Emil Hegle Svendsen seg i morgentimene samme dag som VM startet i Sør-Korea og plutselig var Berger inne i varmen.

Og du verden så varmt det ble!

Det startet likevel nokså beskjedent. Halvard Hanevold var beste nordmann med sin åttendeplass etter første skyting, og den eneste med norsk pass blant de 20 første. Men så løsnet det for de norske deltakerne.

Alexander Os passerte Maxim Tsjudov på den siste sløyfa og gikk i mål til bestetid som startnummer 83. Etter at han kom i mål, forklarte Os at taktikken med å velge sene startnumre viste seg å være fullklaff.

- Ja. Det ble kaldere, og det var det vi håpet på da vi valgte sene startnumre. Jeg ble veldig overrasket da jeg ledet i mål, men jeg visste jo at Halvard kom rett bak, samt Lars og Ole, sa Os til Nettavisen.

Tsjudov beste ikke-nordmann
Os ble til slutt den eneste nordmannen uten medalje.

Hanevold kom nemlig i mål et par minutter senere og la seg foran Os på resultatlisten. Lars Berger traff bare åtte av de ti blinkene, men gikk enormt raskt i sporet og slo Hanevold med hele 16 sekunder på den siste 2,5 kilometer lange sløyfa og var i mål 11,3 sekunder foran veteranen!

Lystavla i Pyeongchang viste tre nordmenn på topp! Og ennå hadde ikke Bjørndalen kommet til andre skyting.

Maxim Tsjudov fra Russland kan trøste seg med at han ville vært best i verden om Norge ikke tilhørte denne planeten.

Skjøt godt, gikk bedre
Hanevold skjøt full hus på første, men både Lars Berger og Alexander Os måtte se den ene blinken bli stående igjen urørt etter den liggende skytingen.

Maxim Tsjudov gikk veldig bra, og skjøt enda bedre, og ledet lenge etter både første og andre skyting. Hanevold overtok ledelsen etter andre skyting da han senket alle blinkene.

Alexander Os hentet inn forspranget som Maxim Tsjudov hadde etter andre skyting og gikk i mål til foreløpig bestetid da han krysset målstreken - men ble overgått av Hanevold bare sekunder senere.

Så kom altså Lars Berger og sikret tredobbelt norsk før Ole Einar Bjørndalen gjorde den norske jubeldagen enda mer utrolig.

Som idrettssjef Per-Arne Botnan sa til Nettavisen:

- Ingen kunne drømt om dette på forhånd!

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken