Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge på hevntokt

Foto: (foto: scanpix)
Sist oppdatert:
SOUSSE (TV 2 Nettavisen): Norge var noen centimetere unna den store sensasjonen da de møtte Jugoslavia i play off til VM i 2002. Den gangen var dommere og marginer ikke på Norges side. I kveld er det tid for hevn.

VM i Portugal var det første store målet for Gunnar Pettersen i sin andre periode som landslagstrener. Men ikke mange levnet Norge noen sjanse da de trakk Jugoslavia i play off.

Vant med ett hjemme
Jugoslavene hadde bronsemedaljer fra forrige VM, og etter norsk ettmålsseier på hjemmebane, ble det sett på som umulig for Norge å gå til VM. Men til tross for et entusiastisk hjemmepublikum i Nis og portugisiske dommere som lot vertene nærmest gjøre som de ville, holdt Norge på å lage sensasjon.

15 sekunder før slutt var Frode Hagen noen få centimetere fra å sikre straffekonkurranse, men skuddet hans traff stolpen. Eivind Ellingsen ble så uforståelig avblåst da Norge skulle bygge opp et nytt angrep.

Det ebbet ut med jugoslavisk tomålsseier og VM-plass.

- Det var egentlig en stor prestasjon. Alle fortalte oss at ett mål er altfor lite når du skal til Jugoslavia. Så var vi tre sekunder og en håpløs dommeravgjørelse fra å få straffekonkurranse. Det styrket laget. Det hadde vært en gedigen bombe om vi hadde klart det, sier Gunnar Pettersen til TV 2 Nettavisen.

Skal ta hevn
Ti av de norske spillerne som var med i play off-kampene den gangen er med i VM, og i kveld er de på jakt etter revansje.

- Vi får se om vi kan hevne det tapet. De kommer nok til å være hete nok i pappen, så vi får prøve å holde hodet kaldt og konsentrere oss om det vi skal gjøre, sier Steinar Ege til TV 2 Nettavisen.

Frode Hagen husker godt skuddet som smalt i stolpen, men det er ikke det som er den største motivasjonsfaktoren for Svelvik-gutten.

- Jeg har ikke en spesielt revansjelyst med tanke på skuddet i Nis. Jeg tenker mer på at vi har vanvittig lyst til å gå videre, sier han.

Målvaktene blir nøkkelen
Pettersen er ikke i tvil hva som skal til for at det skal bli norsk seier.

- Målvaktene blir nøkkelen. For første gang har Norge tre målvakter med redningsprosent på over 50 etter to kamper. I går ble en norsk målvakt byttet ut fordi jeg synes han var for dårlig med en redningsprosent på 52. Den som kom inn hadde 56, så det lønnet seg. Men vi kan ikke forvente at det skal være like bra hele tiden, men de bør ligge rundt 40, sier han.

Med et forsvar i verdensklasse foran seg, blir de norske målvaktene helt avgjørende.

- Det er nøkkelen i alle kamper. Det er beklagelig at målvaktene skal få det presset på seg. Men sånn er det bare, sier Pettersen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!