*Nettavisen* Sport.

Norge på medaljejakt

Foto: Magnus Linnestad (www.procycling.no)

- Vi har vært i toppen i hele år og har ikke noen lavere målsetninger i EM.

Torsdag starter sykkel-EM i nederlandske Goes. Norge stiller med en sterk tropp hvor flere har internasjonale topplasseringer denne sesongen.

Med kun U23- og juniorklasser for damer og menn er ikke mesterskapet i nærheten av like stort som VM, men for mange talenter er det en perfekt arena å vise seg frem for profflag.

I et paddeflatt område er det ventet at sterk sidevind blir syklistenes største utfordring.

- Det er en gangske lang sløyfe som skal kjøres og det blir helt sikkert mye sidevind. Det er en typisk hollandsk løype med en del smale veier inne i små byer.

- Feltet kommer helt sikkert til å dele seg i flere grupper, og vi har så mange sterke ryttere at vi bør være representert helt i toppen, forteller Hans Falk til procycling.no

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Et lag med selvtillit
Allerede under mesterskapets første dag har Norge et gullhåp, da Lillehammers Oscar Svendsen sammen med Amund Grøndahl Jansen og Anders Lie Håkenrud skal kjøre tempo.

Under fellesstarten slår også Njål Eivind Kleiven, Even Rege, Markus Hoelgaard og Fridtjof Røinås følge med de tre tempojuniorene.

Tidligere i år har de norske juniorguttene hevdet seg helt i toppen i Nations Cup (sykkelsportens svar på verdenscupen), og før EM er Norge ranket som den femte beste nasjonen.

- Vi har vært gode tidligere også, så det er ikke noe voldsomt større nivå på årets juniorer, men i år har vi lykkes med å kjøre inn resultater i hvert eneste ritt, noe vi ikke har klart tidligere, forteller sjef for juniorene Hans Falk.

Prestasjonene har sørget for høye ambisjoner.

- Vi har kjørt inn topp fem i nesten hvert eneste ritt i år og har ikke tenkt til å senke målsettingen før dette rittet. Samtidig er dette bare ett ritt og vi har kjørt veldig sterkt tidligere i år, så skulle det ikke helt gå vår vei vil det ikke være noen katastrofe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

Flere medaljekandidater
I U23-klassen er det kun Bjørn Tore Hoem som stiller til start på tempoen, uten at U23-ansvarlige, Martin Vestby, har de store medaljeambisjonene der.

- Han har kjørt godt på de siste tempoene han har gjennomført hjemme i Norge, men det et litt annet nivå internasjonalt. Vi får se hvor langt det holder, men noe podiumplassering er nok litt høyt å sikte, sier han til procycling.no.

Da har han større tro på at de han lykkes i fellesstarten, til tross for at Kristian Dyrnes har kastet inn håndkleet grunnet sykdom og Norge dermed er en mann i minus fra start.

- Det kommer sikkert til å bli vill posisjonskamp fra start og feltet kommer til å splittes i mange deler den første timen. Da blir løpet satt og vi får ta en opptelling på hvem vi har med i fremste gruppe.

- Så skal vi også snakke på forhånd om hvilke roller de ulike rytterne har i ulike scenarier. Noen er gode til å spurte, mens andre kanskje heller må gå med på de støtene som kommer på slutten.

- Er det noe annet enn medalje som betyr noe?

- I mesterskap er det alltids medaljer som huskes, og tidligere i år har vi jo vunnet Nations Cup-ritt. Så vi har gode medaljemuligheter, men det er også tilfeldigheter som vil avgjøre. En punktering på feil tidspunkt og rittet er over.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Junge, Heiko/Scanpix

Kan Moberg revansjere OL-innsatsen?
Også i damenes U23-ritt har Norge medaljemuligheter. Emilie Moberg skuffet riktignok i OL, men har siden den gang vunnet et proffkermesse i Belgia.

- Det er nok stor spredning på nivået, men de fem-seks beste hevder seg i eliten, så spørsmålet er om Emilie har en god nok dag og posisjonerer seg godt nok til å henge med når de går.

- Men skulle hun klare det og det ikke støtes for mye på slutten vet vi at hun har en giftig spurt, sier Vestby, som kjenner Hitec Products-rytteren godt.

Det blir fire spennende dager for norsk sykkelsport, og forhåpentligvis er det noen som må betale overvekt på flyet hjem etter å ha fylt opp kofferten med edelt metall.

Norges tropp:

Menn, U23
Vegard Breen (Joker Merida)
Filip Eidsheim (Team ØsterHus-Ridley)
Sondre Holst Enger (Plussbank BMC)
Bjørn Tore Hoem (Plussbank BMC)
August Jensen (TVK)
Kristoffer Skjerping (Joker Merida)

Kvinner, U23
Miriam Bjørnsrud (RaumerRytter SK)
Emilie Moberg (Team Hitec Products-Mistral CT)
Marthe Emilie Skjolden (Ringerike SK)
Thea Thorsen (Team Hitec Products-Mistral CT)

Menn, junior
Markus Hoelgaard (Sandnes SK)
Anders Lie Håkenrud (Asker CK)
Amund Grøndahl Jansen (Grimstad SK)
Fridtjof Røinås (Grimstad SK)
Njål Eivind Kleiven (Lillehammer CK)
Oskar Svendsen (Lillehammer CK)
Even Rege (Sandnes SK)

Kvinner, junior
Solveig Edøy (Tromsø CK)
Siri Minge (Bryne CK)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.