*Nettavisen* Sport.

Norge-profiler tviler på doping-problem i fotball. Men nå kommer ekspert med advarsel

TVILER PÅ FOTBALLPROBLEM: Ski-VM i Seefeld opplevde en dopingskandale. Håvard Nordtveit kan derimot ikke tenke seg at fotballen har mye skjult dopingjuks. Foto: (Simen Lønning (Nettavisen) / NTB scanpix)

Den norske landslagsspilleren Håvard Nordtveit fikk sjokk av bildene som ble publisert i forbindelse med skandalen i Seefeld. Samtidig tror han, Lars Lagerbäck og flere lagkamerater at det forekommer lite av det samme i fotballen.

22.03.19 08:29

OLIVA / VALENCIA (Nettavisen): Ski-VM i Seefeld vil av mange huskes for gode norske prestasjoner, men vil nok av enda flere huskes for dopingrazziaen som endte med at utøvere fra både Østerrike, Estland og Kasakhstan innrømmet bloddoping.

Også den tyske dopinglegen Mark Schmidt var blant dem som ble pågrepet under razziaen. Han går for å være hovedmannen bak dopingen.

Nå tyder mye på at dette bare er starten på en større skandale for flere idretter.

Onsdag meldte tysk politi på en pressekonferanse at så mange som 21 utøvere skal være involvert i dopingskandalen. Politiet har ikke gått ut med hvilke spesifikke idretter det dreier seg om, men tre av de skal være vintersport.

Tidligere i år skrev tyske Bild at Schmidt skal ha opp mot 60 klienter i flere idretter - deriblant langrenn, håndball og fotball.

Foreløpig er det imidlertid ikke avslørt noen dopingsaker fra hverken håndball eller fotball.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Nordtveit: - Det kom som et sjokk

Håvard Nordtveit, spiller for det norske fotballandslaget, har fått med seg skandalen i Seefeld. Han forteller at bildene av langrennsløper Max Hauke som ble tatt på fersken mens han drev med bloddoping, gjorde spesielt inntrykk på ham.

Nordtveit har imidlertid ikke inntrykk av at det forekommer mye av det samme i fotballen.

- Det kom som et sjokk de bildene vi så fra Seefeld, så man skal aldri si aldri, men inntrykket jeg sitter med er at de har veldig god kontroll på akkurat det, sier Nordtveit til Nettavisen om doping i fotballen.

Nordtveit har erfaring fra å spille på øverste nivå i både Norge, Tyskland og England.

- I hvert fall i Tyskland så er det veldig «clean». Der har vi egentlig obligatoriske møter mange ganger i løpet av en sesong der doktoren kommer inn og forklarer hvordan regelverket er rundt Wada og antidoping. Der får vi egentlig streng beskjed om at vi ikke får lov til å røre noe som helst av medisinske tabletter, kremer eller sånne ting. Hvis vi trenger noe så må vi alltid gå gjennom klubben og klubblegen, sier Nordtveit til Nettavisen.

Han opplever at det er mange av de samme rutinene i England hvor han i dag spiller for Fulham.

- Alle klubber tar dette veldig seriøst. Vi blir også testet i hytt og pine. Etter hver kamp så er det vel fire spillere som blir tatt inn til både urin- og blodprøve. Det synes jeg er veldig fint. De besøker også folk hjemme. Banker på klokken 7 om morgenen klare til å ta urinprøve, forklarer Nordtveit.

Lagerbäck om doping i fotball

Lars Lagerbäck, sjef for det norske A-landslaget i fotball, tror heller ikke at doping er noe stort problem i fotballen i dag.

Svensken har fått med seg skandalen i Seefeld, men på spørsmål fra Nettavisen om han tror det forekommer mer doping i fotballen enn det som har blitt avslørt, så svarer landslagssjefen slik.

- Det er et godt spørsmål. Min erfaring er at hvis man går langt tilbake i tid så vet vi at det har forekommet en del med anabole steroider og fremfor alt med skadede spillere. Men de siste 10-15 årene tror ikke jeg at det forekommer mye, men jeg er antakelig naiv når jeg sier det for jeg har ikke noen kjennskap til det, men det testes såpass mye i fotball, så jeg jeg ville vært forundret om det var utbredt, men jeg vet ikke.

Klikk på bildet for å forstørre.

LANDSLAGSSJEF: Lars Lagerbäck tror ikke det er spesielt mye doping i fotballen. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Selnæs: - Skal ikke være naiv

Landslagsspiller Ole Selnæs vil ikke utelukke at det forekommer doping i fotballen, men sier at det er noe han tenker lite på.

- Jeg skal ikke beskylde noen for å jukse. Jeg har fortsatt til gode å se eller høre om noen ting i de landene jeg har vært i. Der har jeg aldri sett eller hørt noe. Det er ikke sånn at jeg tenker at noen holder på med det, sier Selnæs til Nettavisen.

- Samtidig skal man ikke være naiv heller med tanke på at folk blir tatt i andre idretter. Det finnes selvfølgelig en sjanse for at noen gjør det i fotballen også, men det er ingenting jeg tenker på eller noe jeg kan gjøre noe med. Jeg har opplevd å bli dopingtestet ganske hyppig, synes jeg. For min egen del så blir man testet nesten på hver eneste samling, forklarer trønderen.

Dopingekspert advarer

Dopingekspert Mads Kaggestad advarer imidlertid mot å tro at hyppige dopingtester alene gjør at man kan avskrive at doping forekommer.

- Det er ikke mye testingen avslører. Så argumentasjonen om at man testes så bra er naiv. Testene er lette å lure. Man vet heller ikke om det testes for riktige stoffer, forklarer Kaggestad til Nettavisen.

- Det kan godt tenkes at det ikke er et omfattende problem med doping i fotball, men problemet med antidopingarbeidet generelt er at det ikke er troverdig. Vi vet ikke hvor omfattende problemet er. Det spørsmålet forblir åpent, sier dopingeksperten.

Han er tydelig på doping også i fotballen ville gitt en klar effekt for de som prøver å jukse.

- Det kan være at det ikke har samme effekt som for eksempel en syklist, men om en fotballspiller får bedre evner til å restituere seg, hoppe høyere, bli sterkere i dueller, løpe fortere, og kan gjenta den innsatsen oftere uten at det koster så mye, så vil det være en fordel, sier dopingeksperten.

Klikk på bildet for å forstørre.

ENGASJERT: Mads Kaggestad har i flere år jobbet som dopingekspert i TV 2. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Ville hatt blodpass i fotballen

Han mener derfor det er viktig at man også i fotballen følger ordentlig opp antidopingarbeidet i fremtiden.

Kaggestad tror det blir særdeles viktig at også politiet i enda større grad kommer på banen i kampen mot doping, slik man så i forbindelse med skandalen i Seefeld.

Dopingeksperten mener politiet vil kunne bistå med ordentlig etterforskning samtidig som dopingjegerne også fortsetter en målrettet kamp i antidopingarbeidet.

Selv ville han innført blodpass dersom han skulle jobbet med antidoping innenfor fotball.

Blodpass vil kunne gi en oversikt over utøveres blodverdier over tid.

- Jeg ville brukt det blodpasset til å kjøre målrettet testing på utøvere. Jeg ville selvfølgelig også ha testet på steroider, veksthormoner, EPO og alt det andre, forklarer Kaggestad.

Foreløpig har skandalen uteblitt for fotballen i kjølvannet av Seefeld-avsløringene. Riktignok fortsetter etterforskningen og det gjenstår å se hvilke andre idretter som eventuelt er involvert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag