PLANICA (Nettavisen): Det er ikke vanskelig å se at det norske landslaget har funnet seg godt til rette på VM-arenaen i Planica, noen dager før det første startskuddet går.

Allerede ved inngangen til stadion har Norges Skiforbund satt sitt preg på arenaen ved å parkere en større trailer som skal glede forbundets VIP-gjester under mesterskapet.

De norske løperne som trente i solskinnet i Planica mandag hadde ikke fått med seg VIP-traileren, men landslagsløper Simen Hegstad Krüger synes det er positivt hvis det blir lagt til rette for de som bidrar å støtte det norske laget.

– Både vi, publikum og sponsorer skal være med å lage fest og trykk her. Da er vi avhengig av å ha litt show rundt. De som kommer ned for å støtte oss i løypa som både publikum og sponsorer er en viktig del av dette. Da fortjener de sin egen buss. Det er bare artig, sier Krüger til Nettavisen.

Les også: Lægreid skaper overskrifter i Sverige

Provoserer

Det er imidlertid ikke alle som er like begeistret for Skiforbundets stunt.

I et intervju med TV 2 er den slovenske langrennslegenden Petra Majdic kraftig provosert.

– Hva i helvete er det Norge holder på med? Trenger Norge å gjøre mindre skinasjoner enda mindre? Greit nok at de har råd til å betale 6000 euro for å stå parkert her for sine sponsorer, men langrenn trenger nå mer enn noen gang at det blir mindre forskjell mellom nasjonene både sportslig og økonomisk, sier Majdic til TV 2.

Sveriges landslagssjef Anders Bystrøm forstår at mindre nasjoner kan la seg provosere, selv om han selv ikke bryr seg.

– Det er smart markedsføring og slik jeg har forstått det så var det for sponsorene. Norge er den rikeste nasjonen her, så det gjør nok litt vondt for de mindre nasjonene å se at det settes opp så stort, for de har ikke muligheten til det selv. Vi kommer til å ha mange sponsorer her også, men vi skal ikke ha en trailer som står fremme. For min del må Norge gjøre som de vil. Har man penger så skal man vel utnytte det, sier Bystrøm til Nettavisen.

Les også: Den norske landslagstreneren ble gjengvoldtatt. Slik tok hun hverdagen tilbake

– Vi får kritikk for alt

Trener for det norske herrelandslaget, Eirik Myhr Nossum, flirer bare av kritikken etter å ha sett bilde av traileren som har provosert.

– Vi får kritikk for alt. Vi får kritikk for å ikke stille, vi får kritikk for å stille. Det er ingenting vi kan gjøre uten å få kritikk, sier en smilende Nossum til Nettavisen.

Han lever riktignok godt med kritikk.

Landslagsløper Hans Christer Holund stusser over reaksjonen til Majdic.

– Herregud, folk er fryktelig hårsåre. Hvis det ikke skal mer til enn det, da har du litt for lite problemer her i verden, sier Holund til Nettavisen.

Les også: Bolsjunov har stående invitasjon fra ny idrett

Bruker kreftene sine på VM-løypa

Hverken Nossum eller de norske løperne orker å bry seg om kritikken og konsentrerte seg heller om VM-løypene i Planica.

Både representanter fra det norske sprint- og distanselaget trente mandag formiddag i nydelige forhold.

Hegstad Krüger reiste hjem fra forrige VM i Oberstdorf med tre individuelle medaljer, men jakter fortsatt sitt første VM-gull. Han ser frem til de neste to ukene i Slovenia.

– Jeg tror vi skal få noen fine dager her. Det ligger til rette for et bra mesterskap. Det var fine og artige løyper. De er litt annerledes enn det vi har hatt tidligere, man må beherske mye forskjellig hvis man skal gå fort her. Det er svingete utforkjøringer og lange stigninger. Det blir spennende å se hvordan det kommer til å utarte seg i skirennene som kommer, sier Krüger til Nettavisen.

Også Holund, regjerende verdensmester på 15 kilometer, har fått en god følelse etter å ha testet VM-løypen.

– Løypa er veldig fin. Vi går jo rundt disse tider. Det begynner å bli ganske bløtt, så det er tunge forhold.

– Det passer vel deg bra?

– Ja, det bør det. Jo tyngre jo bedre. Løypa er fin den, sier nordmannen lurt.

VM starter med sprint i langrenn førstkommende torsdag og hopp i normalbakken for kvinner.

Få full oversikt over VM-programmet her!