PLANICA (Nettavisen): Svenske Marcus Grate ødela VM-sprinten for Håvard Solås Taugbøl torsdag ettermiddag, hvor det ble dobbelt norsk etter en sensasjonell finale av Johannes Høsflot Klæbo.

Taugbøl falt over ende da Grate forsøkte å ta innersvingen på nordmannen i kvartfinalen. TV-ekspertene mente episoden burde ført til diskvalifikasjon, men juryen ville det annerledes.

Situasjonen fikk ingen konsekvenser for svensken, som dermed kunne stille til start i semifinalen.

Norges sprinttrener påpeker at dette var Taugbøls eneste mulighet i Planica og at det derfor gjør ekstra vondt når det ikke går etter planen.

– Han er fortvilet og lei seg. Det er ett renn for ham her nede, det er VM det her. Faens svensker altså. De løper der, det er jo ikke plass. Det er litt «part of the game», men ja, sier en irritert Arild Monsen til Nettavisen etter rennet.

Taugbøl selv sier han ikke tenker så mye på Grate at ikke ble disket, ettersom det ikke endrer noe for hans del. Han synes likevel det er litt merkelig at hendelsen ikke fikk noen konsekvenser for svensken.

– Jeg prøver å ikke legge så mye energi i det, men det er klart det er irriterende at man kan gå sånn og at det ikke blir slått ned på. Det er jo litt kjedelig, sier han til Nettavisen.

Les også: Varsler comeback for dopingtatt langrennsstjerne

Måtte bandasjeres

Det var tydelig at Taugbøl var veldig skuffet etter den tidlige VM-exiten. 29-åringen er normalt en sindig mann, men etter torsdagens skuffelse kokte det litt over for sprinteren.

Han lot frustrasjonen gå ut over en dør, som fikk seg et skikkelig slag av sprinteren. Døren var imidlertid i et annet materiale enn Taugbøl trodde, noe som gjorde at han fikk seg en liten smell selv også.

– Det var litt aggresjon som måtte ut rett etter målgang der. Det var en dør nede i en bod som viste seg å være kryssfiner og ikke gips, forteller han.

Det hele endte opp med at Taugbøl måtte bandasjere hånden, men han forsikrer om at det ikke er noen alvorlig skade.

– Den er bare litt hoven. Det er ikke noe problem.

Les også: Halfvarsson raser mot VM-løypene: – Er faen meg helt utrolig

«Race incident»

Episoden mellom Taugbøl og Grate fant sted på vei opp siste bakke, hvor svensken løp ved siden av sporet. Solås Taugbøl gikk ved siden av og falt over ende da svensken kom for nær ham mot toppen av bakken. Landslagssjef Anders Byström var plassert der uhellet skjedde.

– Det er vanskelig å si om det var noens feil, det er en «race incident» som juryen har bedømt det, slik jeg har skjønt. Jeg sto der oppe, men det gikk veldig fort og man rakk ikke se det ordentlig, forklarer han til Nettavisen.

Byström mener at fall og situasjoner underveis er en del av et sprintrenn.

– Men sånn jeg oppfattet det så gikk Marcus på innsiden og hadde plass til å gå der, men så blir det et krasj. Det er sånt som skjer i sprint og i en sånn her løype, når det blir så løst.

– Har du fått snakket med Arild Monsen ennå?

– Nei, han er foran meg her, men jeg gjetter at han er sur.

Les også: Gir Norge slakt: – Ser ut som dritt

– Forstår at de er sure

Da Nettavisen snakket med Grate etter konkurransen, forsvarte han hvordan han håndterte situasjonen. Han er likevel lei seg for at nordmannen fikk løpet ødelagt.

– Jeg mener det er en luke på innsiden der og jeg går for den. Hadde jeg ikke tatt den sjansen hadde jeg ikke stått på start i semifinalen. Det var synd at Taugbøl falt, det var ikke min intensjon. Men jeg hadde kriget for plassen min og måtte forsvare den, forteller svensken til Nettavisen.

Han forstår imidlertid aggresjonen:

– Jeg forstår at de er sure, det er jo VM. Jeg har bare hørt at de vil ha meg disket, men jeg vet ikke om de har gjort noe med det.

– Har du snakket med Taugbøl etter rennet?

– Jeg får vel snakke litt med han når han har roet seg ned. Jeg håper at han ikke ser på meg som et ondt menneske. Han virker som en bra fyr, så jeg tror vi skal klare å komme overens fremover.