FRANKRIKE - NORGE 2-1:

NICE (Nettavisen): Norge rystet Frankrike foran over 30.000 franske tilskuere og gikk mot et sensasjonelt poeng etter et klønete selvmål av den franske stopperkjempen Wendie Renard.

Den norske scoringen kom like etter at Frankrike hadde tatt ledelsen, og Martin Sjögrens disipler virket å ha paralysert Frankrike avslutningsvis i kampen.

En noe klønete takling av Ingrid Syrstad Engen sørget imidlertid for fransk straffespark etter at både VAR-bussen og hoveddommer måtte gjennomgå situasjonen på video.

Syrstad Engen var tidelet for sent ute i duell med Marion Torrent, og så ut til å ende med å stemple den franske spilleren oppover beinet fremfor å ta ballen.

- Det er ikke noe tvil om stemplingen, sa NRK-kommentator Christian Nilssen fra sin posisjon. Ekspert Carl-Erik Torp samstemte:

- Det er farefullt og i voldsom kraft, sa Torp.

Mens den tyske dommeren sjekket på sin monitor var Nilssen klar på at det gikk mot et fransk straffespark:

- Her kan det bli blåst for straffespark, jeg er redd for det. Vi holder pusten. Det er fryktelig unødvendig, utbrøt Nilssen i det dommer Steinhaus pekte på ellevemetersmerket etter å ha gått over situasjonen.

Eugenie Le Sommer, Ada Hegerbergs lagvenninne i Lyon, var sikker fra elleve meter og satte inn 2-1 og seiersmålet for et fransk lag som måtte grave svært dypt for å innkassere de tre forventede poengene mot et hardtkjempende Norge-lag.

Etter kampen fanget TV-kameraene opp Sjögren som var oppe med en finger mot dommer Bibiana Steinhaus. Den vanligvis svært sindige svensken virket alt annet enn fornøyd med Steinhaus' avgjørelse om å dømme straffe, og svarte dette da Nettavisen konfronterte ham med bildene etter kampslutt.

- Det er mye følelser. Vi gjør en bra kamp, og i min verden hadde vi fortjent å få med oss et poeng på grunn av prestasjonen. Så det er klart at man iblant kanskje ikke er så sindig, men noen ganger blir det følelsesuttrykk, og det ble det der.

- Mener du straffen var feil idømt?

- Jeg har ikke sett den ordentlig. Jeg så ikke situasjonen i selve kampen, og så ble det et ganske langt avbrekk, og med tanke på at det tok såpass lang betyr det at den ikke er helt klar, i hvert fall. Jeg vil ikke si om det er straffe eller ikke, men det kjennes jo tungt å få den straffen mot seg, det skal jeg innrømme.

Nettavisen Pluss: Disse spillerne må du se opp for i VM

Nettavisen Pluss: Dette må du vite om det norske landslaget

Minde slet før hvilen

Flere av hans norske spillerne spilte en god kamp i varmen i Nice, men venstreback Kristine Minde slet stort før pause.

Gang på gang ble hun passert av Kadidiatou Diana, og det norske laget var heldige ettersom den franske kantspilleren aldri fant noen lagvenninner inne i feltet.

Mindes tunge omgang ble også poengtert av TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Wolfsburg-spilleren var naturlig nok skuffet etter kampen. Hun mener straffen var feil idømt, men påpeker at hun respekterer Steinhaus' avgjørelse om å blåse.

- Det er litt surt. Jeg hadde håpet på hvert fall ett poeng, jeg synes vi hadde fortjent det i dag, og synes vi gjør en solid kamp. Det er litt tungt akkurat nå.

Tross en svak førsteomgang, spilte 26-åringen seg opp etter pause i det som for det meste ble en duell mot Frankrikes høyrekant Diana.

- Jeg visste det kom til å bli en veldig tøff kamp i dag også. Hun er en solid spiller, og hun er rask og teknisk, så det tok litt tid å finne posisjonen, og finne ut hvordan jeg skulle ta hun. Men jeg føler selv jeg har god trygghet med de spillerne jeg har rundt meg og at jeg kan prøve litt, for jeg vet jeg har god støtte av lagvenninnene mine, forteller hun.

Ettersom Nigeria slo Sør-Korea i Norges gruppe tidligere onsdag, er det norske laget fortsatt i førersetet om annenplassen som gir avansement fra gruppa.

Imponerte før pause

På et så å si fullsatt Allianz Riviera fikk det norske laget kjørt seg fra start mot et aggressivt fransk lag.

Både Maren Mjelde og Martin Sjögren poengterte på tirsdagens pressekonferanse viktigheten av ikke å gi bort mange dødballer, men det norske laget var langt unna å følge den planen innledningsvis.

Allerede etter 13 sekunder fikk Frankrike frispark i god posisjon etter at Ingrid Moe Wold noe unødvendig gikk for hardt til mot en fransk spiller.

Kaptein Amandine Henry fikk en god mulighet på bakre stolpe uten at hun klarte å sette ballen i mål, men kun minutter senere fikk Frankrike frispark på ny i god posisjon etter at Vilde Bøe Risa var for sent inne i en duell.

Én corner samt to frispark i farlig posisjon imot var fasit allerede etter fire minutter i en periode der Norge slet stort, men utover i den første omgangen spilte Sjögrens spillere seg stort opp.

Det aller meste ble produsert ute hos Guro Reiten til venstre, og den ferske Chelsea-spilleren kom flere ganger rundt og fikk slått inn foran mål.

Det norske laget hang langt mer etter sjokkåpningen i Nice, og etter hvert kunne også den lille norske delegasjonen høres fra tribunen.

De ble imidlertid overdøvet at over 30.000 franske tilskuere da de dro på med «Allez les Bleus!», men det var Ingrid Syrstad Engen som fikk omgangens største sjanse etter en corner.

Den kommende Wolfsburg-spilleren vant duellen på første stolpe, men Amel Majri reddet ballen et par meter foran streken foran sin keeper.

Frankrike tok mer og mer over avslutningsvis i omgangen, og Minde slet stort på sin venstreback. Diana rundet den norske backen ved flere anledninger, men Norge slapp med skrekken de første 45 minuttene.

Marerittstart

Dermed kunne Sjögren gå i garderoben på et sterkt 0-0-resultat, men kun minuttet ut i den andre omgangen kom den franske scoringen som 30.000 franskmenn ventet på.

Et innlegg fra Majri fant til slut Valerie Gauvin, og Montpellier-spilleren kom seg foran en for dagen meget god Maria Thorisdottir og satte inn 1-0 til øredøvende jubel på Allianz Riviera.

Norge kom seg imidlertid raskt til hektene igjen, og kun ni minutter senere ble hele arenaen stilnet.

Midtstopper Wendie Renard scoret to mål i åpningskampen mot Sør-Korea, og mye av fokuset i opptakten til onsdagens kamp handlet om hennes gode kvaliteter.

Etter 54 minutter satte hun imidlertid ballen i eget nett da Isabell Herlovsen slo ballen flatt inn fra venstre. Lyon-stopperen skulle bare rolig klarere ballen til corner, men den forsvant heller i nettmaskene til egen keeper og i mål.

- Grusomt stopperspill av Renard. Uvirkelig svakt, men glem det 1-1!, skrev TV 2-profil Jon Hartvig Børrestad på Twitter etter scoringen.

Den norske startelleveren, som har vært opptatt av å fremheve samholdet i hele gruppen, feiret sammen med hele den norske benken, mens mesteparten av stadion ikke visste hva som hadde truffet dem.

Norge gikk mot et smått sensasjonelt poeng mot vertsnasjonen, men etter 70 minutter kom utligningen, godt hjulpet av VAR.

Syrstad Engen var for sent inne i en duell inne i feltet, og etter at Steinhaus selv hadde vært ute og sjekket situasjonen, pekte hun korrekt på straffemerket.

Eugenie Le Sommer var sikker fra krittmerket, og sendte Frankrike opp i 2-1. De norske spillerne maktet aldri å sette inn den helt store sluttspurten, og måtte dermed notere VMs første tap.