Norge skuffet i heldig seier mot Færøyene

VANT: Men de norske herrene imponerte ingen under kampen mot Færøyene.

VANT: Men de norske herrene imponerte ingen under kampen mot Færøyene. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Norge tok en oppskriftsmessig seier i mandagens landskamp, men spilte en kamp kun en mor kan elske. Bjørn Maars Johnsen reddet Norge med sine to scoringer.

11.06.19 00:04

FÆRØYENE - NORGE 0-2:
TÓRSHAVN (Nettavisen): Norge tok som ventet sin første seier i EM-kvaliken da Færøyene ble beseiret mandag kveld.

Maars Johnsen scoret begge målene i Norges 2-0-seier.

Men pen, det var seieren ikke.

Norge skuffet stort spillemessig, slapp til flere store sjanser og reiser fra Tórshavn med tre heldige poeng. Det medgir også matchvinner Johnsen.

- Jeg synes ikke at vi spilte så veldig bra. Vi holdt bra på ballen, men vi tok ikke godt nok vare på sjansene i førsteomgangen. Jeg fikk blant annet en sjanse på åpent mål, men fikk ikke nok kraft på headingen. Førsteomgangen var frustrerende og setter et press på oss i andreomgangen. Det gikk bedre utover kampen, sier Johnsen til Nettavisen.

Rolantsson: - Overrasket over Norge

Færøyenes backprofil Gilli Rólantsson, som til daglig spiller for Brann, lot seg ikke imponere voldsomt av det norske laget.

Han mener vertene var uheldige som ikke tok poeng.

- Først og fremst er jeg utrolig skuffet over at vi ikke scorer mål. Jeg synes vi har nok sjanser til å både score ett, to og tre mål, mens Norge scorer to pissmål, hvis jeg skal være ærlig, sier Gilli Rólantsson til Nettavisen etter kampen.

Brann-backen var svært skuffet etter tapet mot Norge. Han ble heller ikke veldig imponert av det norske spillet i Tórshavn mandag kveld.

- Vi visste godt at Martin Ødegaard ville ha mye ball, og at Sander Berge ville dominere midtbanen. Men jeg ble overrasket over at de spilte så mange lange baller som de gjorde. Jeg er stolt av gutta og synes vi spilte en god kamp,sier Rólantsson.

- Hvorfor er du overrasket over at Norge spilte så mye langt?

- Vi lå jo veldig dypt, og jeg trodde Norge ville prøve å komme mer rundt på kantene. I stedet spilte de bare opp på han store spissen (Bjørn Maars Johnsen), og han får to scoringer. Men begge var vår egen feil, sier han.

- Tror du Norge er gode nok til å komme til EM?

- Jeg holder med Norge, og det blir spennende å følge med, svarer Rólantsson.

- Tre poeng som teller

Den norske forsvarskjempen Kristoffer Ajer kunne glede seg over tre poeng mot Færøyene, og det var nettopp det han valgte å ha fokus på etter kampen.

- Vi trengte tre poeng og det fikk vi, så det er fint, sier Ajer til Nettavisen.

- Hva synes du om spillet til Norge?

- Jeg synes vi scorer to fine mål med veldig gode innlegg. Vi holder nullen, så det er fint, forteller Celtic-stopperen.

At Færøyene skapte flere sjanser var Ajer derimot mindre lysten på å snakke om.

- Jeg synes det er fint at vi tok tre poeng. Gruppen lever i beste velgående. Tar vi tre poeng mot Malta så blir det en kjempespennende kamp i Sverige.

- Du er fornøyd?

- Vi spiller kvalikkamp med A-landslaget og da er det tre poeng som teller. Det får vi og da er vi fornøyde, mener Ajer.

MÅL: Bjørn Maars Johnsen scorer her Norges første mål under EM-kvalifiseringskampen mellom Færøyene og Norge i Tórshavn. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Trepoengeren gjør at Norge nå står med fem poeng etter de fire første kampene, men håpet om direkte EM-billett gjennom kvaliken henger uansett i en tynn tråd.

Lars Lagerbäcks menn har som kjent rotet bort to 2-0-ledelser på hjemmebane mot henholdsvis Sverige og Romania før mandagens kamp, noe som gjør veien til EM ekstra lang og kronglete.

Dermed smaker neppe de tre poengene i Tórshavn mandag kveld like godt som de kunne ha gjort.

Færøyene, som før kampen var ranket på 102.-plass på FIFA-rankingen, er et lag man skal slå 99 av 100 ganger om man skal ha noe å gjøre i et mesterskap uansett.

- Jeg synes resultatet er rettferdig til slutt, og det viktigste var at vi tok tre poeng, sa landslagssjef Lagerbäck på pressekonferansen etter kampslutt.

På Nettavisens spørsmål om hva han tenker om at Norge igjen slipper til mange sjanser etter innlegg i boksen, svarer han slik:

- Jeg vet ikke om det var så mange, det avhenger av hva du anser at mange er. Uansett har du helt rett i at vi slipper til noen sjanser der, og hele boksspillet har vi mistet litt i år. Det handler mye om at vi ikke ligger skikkelig organisert, den siste tredjedelen rammes i forsvar når vi går oss bort i organiseringen. Det er fremfor alt spillerne i boksen som har ansvaret og skal ta den kampen på en så bra måte som mulig, men det er ikke bare deres feil, vi lar dem komme til disse (innleggs)situasjonene også, og det skal vi ikke gjøre, sier han.

Færøyenes danske landslagssjef Lars Olsen er stolt over sitt eget lag etter innsatsen mot Norge og mener at spillerne hans hadde fortjent et bedre resultat.

- I dag så synes jeg vi var bedre enn dem, sier Olsen til Nettavisen.

Han er skuffet over at de ikke maktet å sette sjansene de skapte.

- Ser vi generelt på kampen så har vi flere sjanser enn det Norge har og noen av dem er så store at vi burde ha scoret i hvert fall to, kanskje også mer, men det gjorde vi ikke. Sånn er fotballen. Norge reiser hjem med tre poeng, forteller Færøyenes landslagssjef.

Dansken visste at Lagerbäck tok laget hans på alvor, men tror flere nordmenn kanskje fikk seg en liten overraskelse over hvor tøff motstand det norske landslaget faktisk fikk i Torshavn mandag kveld.

- Vi var forberedt på hvordan de kom til å spille og jeg synes at det norske laget har gode spillere og de er vanskelige å spille mot, men det er nok noen av dere fra norsk presse som har undervurdert vårt lag. Vi kan også spille fotball og det fikk Norge merke i dag, forklarer Olsen.

TRENERTEAMET: Frode Grodås, Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen fikk se Norge skuffe spillemessig mot antatt langt svakere motstand. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

LES: Detaljert kampreferat

Mandagens kamp åpnet med et norsk overtak, som ventet, men det tok lang tid mellom hver gang det ble farlig foran motstanderens mål. Mye på grunn av mye spill på tvers og bakover i banen uten noe som helst risiko, og da var det enkelt for Færøyene å forsvare seg.

Bjørn Maars Johnsen og Tarik Elyounoussi skapte imidlertid hver sin store sjanse til å sende Norge i ledelsen de første 20 minuttene, men vertene kom mer og mer med i kampen utover i omgangen.

Norge virket da å legge om taktikken midtveis i første omgang, analyserte Jesper Mathisen på TV 2.

- Vi begynte med å ville spille ut Færøyene, men så reiser Perry seg etter halvspilt omgang og sier lemp litt mer ball på Bjørn Maars. Det er det de holder på med nå. De har blitt mer direkte, spiller med mindre risiko og skal nok fortsette med det også, sa Mathisen.

Etter 22 minutter ble det svært farlig da Tarik Elyounoussi mistet ballen på egen banehalvdel og Færøyene slo innlegg. Headingen fra kloss hold ble imidlertid reddet fint av André Hansen.

Minuttet senere skapte vertene nok en stor sjanse da Haitam Aleesami solgte seg totalt og lot en Færøyene-spiller slå et innlegg. I boksen steg 36-åringen Atli Gregersen til værs og headet rett utenfor.

VANT: Bjørn Maars Johnsen, Omar Elabdellouie, Ole Selnæs og Martin Ødegaard jubler etter norsk scoring under EM-kvalifiseringskampen mellom Færøyene og Norge i Tórshavn. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Pill råttent

Norge virket rystet, og hjemmelaget fikk mer og mer selvtillit utover i omgangen. Ti minutter før pause kunne imidlertid Bjørn Maars Johnsen sendt Norge i ledelsen da Martin Ødegaard fant ham med et fint innlegg, men forsøket gikk utenfor. Dermed sto det 0-0 da lagene gikk til pause.

- Spillet har vært pill råttent, skrev fotballekspert Lars Tjærnås på Twitter om den første omgangen.

Han fikk støtte i TV 2s studio av tidligere landslagssjef Egil Drillo Olsen. Fotballprofilen lot seg skuffe av Norges førsteomgang.

- Dette er meget skuffende. Da snakker vi både offensivt og defensivt, sa Drillo.

Særlig forsvarsspillet fikk ham til å riste på hodet.

- Det er nesten uforståelig at vi slipper til å så mye. Mye på grunn av at vi mister ballen i situasjoner der det ikke er lov å miste den, sa han.

Drillos analyse etter 90 minutter var ikke spesielt bedre, selv om det endte med norsk seier.

- Vi var heldige som ikke slapp inn 1-1. Det var langt unna pari og en av de dårligste landskampene vi har spilt, sa den tidligere landslagssjefen.

Maars-scoring

Andre omgang startet imidlertid langt bedre for Lagerbäcks utvalgte. I det 48. minutt slo Ole Selnæs en glimrende ball inn i boksen, der Maars Johnsen steg frem og sendte Norge i ledelsen med en kontant heading.

I det 57. minutt kom vertene nær utligning. Klæmint Olsen lurte seg fri fra Håvard Nordtveit og fikk servert et glimrende innlegg. Heldigvis for Norge gikk headingen rett utenfor fra fem meter.

Rett etterpå burde Norge økt ledelsen da Ødegaard fant innbytter Ola Kamara med et flott innlegg, men headingen gikk over mål fra kloss hold.

Et kvarter før slutt ble det livsfarlig foran det norske målet. HamKam-spiller Odmar Færø utnyttet en sovende norsk soneforsvar, kvittet seg med Selnæs i boksen og løp seg helt fri på en corner. Headingen gikk i stolpen, før Norge til slutt fikk klarert i siste liten.

Maars-dobbel

Syv minutter før slutt drepte Norge spenningen i kampen. Omar Elabdellaoui, som i løpet av de to siste landskampene har sløst bort et dusin fine muligheter høyt i banen med dårlige avleveringer, traff endelig bra med et innlegg.

Foran mål ventet Maars, som headet rett på keeper, men Teitur Gestsson klønet ballen under beina og i mål. Dermed sto det 2-0.

Det ble også sluttresultatet.

Nå er det tre måneder til EM-kvaliken fortsetter for de norske herrene. Da venter Malta på hjemmebane 5. september, før det blir tur til Stockholm for å møte Sverige tre dager senere.

Slik startet Norge mot Færøyene:

André Hansen, Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit, Kristoffer Ajer, Haitam Aleesami - Martin Ødegaard, Sander Berge, Ole Selnæs, Markus Henriksen - Tarik Elyounoussi, Bjørn Maars Johnsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.