Gå til sidens hovedinnhold

- Norge som et østblokkland for 30 år siden

Politikerne får det glatte lag av landslagssjef Roy Johansen.

Det er snaut fire måneder til Norge for tredje år på rad skal forsvare plassen i A-VM i ishockey. Roy Johansen har ansvaret for at det lykkes. Et ansvar han har hatt siden 2001.

47-åringen trives fortsatt med all reisingen som følger med jobben. Han må hele tiden følge opp de som er på landslaget og samtidig finsikte spillere som kan være aktuelle for neste tropp. Alt for å gjøre Norge best mulig rustet til å overleve som A-nasjon.

Hockey-miniputt
Det er en krevende jobb. Norge er en liten hockeynasjon med under 2000 spillere på seniornivå. Det er et stykke fram til Canada, som har over 110.000. Sverige har over 15.000 seniorspillere.

«Politikerne overlater til dugnadsånden å drive idretten»

- Jeg synes jeg er privilegert. Jeg ser mye hockey og liker å se mye hockey. Jeg treffer masse hyggelige folk. Det er en liten familie, men det er en familie som det er trivelig å omgås i

Men han irriterer seg over at politikerne gjør jobben vanskeligere for ham.

- Flaut
- I mange sammenhenger er barneidrettspolitikken en hemsko for utviklingen av topphockey. Det er på tide at stat og kommuner ser verdien av idrett og tilrettelegger for idretten. Det gjør de ikke i dag, sier Johansen til Nettavisen.

- Vi er på østeuropeisk nivå når det gjelder å tilrettelegge. Det gjelder ikke bare hockey, men generelt i norsk idrett. Vi trenger baner og tilgjengelighet for barn og ungdom, legger han til.

Johansen mener at det er dugnadsånden som gir idretten den oksygenet den trenger – og at det kun er et tidsspørsmål før denne dugnadsånden forsvinner.

- Nå deles det ut smuler til idretten, politikerne overlater til dugnadsånden å drive idretten. Da blir det ikke nok tilbud til alle. Det er flaut å se hvordan andre nasjoner tilrettelegger anlegg for barn og unge og hvor langt unna vi er i Norge. Det er det mest frustrerende for meg, avslører Johansen overfor Nettavisen.

Han trekker fram ishallene i landet som et eksempel.

- Å bevege seg i norsk hockey nå er som å bevege seg i et østblokkland for 30 år siden, mener Johansen.

Tenker langsiktig
Han poengterer at det produktet norske hockeyklubber denne sesongen leverer på isen, holder høy klasse.

- Getligaen er morsom å se på. Kampene er veldig underholdende. Det er morsomt at det er så mange spennende kamper - det har vi etterspurt i mange år. Det neste skrittet blir å legge mer til rette for publikum og sponsorer og få rustet opp hallene. Nå er det mange gamle haller fra 70-tallet som det må gjøres noe med.

Når VM i Canada starter i mai, skal Norge møte Slovakia, Finland og Tyskland. Men Roy Johansen tenker ikke bare på dette mesterskapet. Han tenker også på 2009 og 2010. Og derfor har han gitt mange unge spillere sjansen på landslaget den siste tiden. Derfor vil flere unggutter få sjansen når den neste landslagstroppen presenteres 20. Januar.

«10-12-åringer må være dobbelt så mye på is som de er i dag.»

- Jeg synes at vi har funnet en form og en måte å jobbe på, når det gjelder A-landslaget, som gjør at vi får ut de ressursene vi har. Samtidig som vi gjør det på kort tid, må vi også tenke langsiktig for å ta et steg videre. Det er mulig i norsk hockey, påstår 47-åringen.

Han har oppskriften klar.

- Vi må satse mye hardere på spillerutvikling og jobbe med de unge spillerne som vil. Det er ikke nok med gode ferdigheter, du må ha den viljen og tælen som skal til for å bli skikkelig god. Det er ingen hemmelighet, du må trene 15-20 timer i uka for å mestre det nivået som er i A-pulja.

Må doble treningsmengden
Og da er vi tilbake der vi startet: Ved barneidrettspolitikken.

- Vi må gjøre jobben med 10-åringer, med 12-åringer. Jeg kan vel generelt si at de må være dobbelt så mye på is som det er i dag. Dette vet vi. Dette er ikke noe jeg bare tar ut av løse lufta. Dette er det A-nasjonene har.

- Når vi har få spillere, må vi være flinke med de vi har. Det er en utfordring, derfor håper jeg at klubbene nå skal bli flinkere til å ansette spillerutviklere. De må gi de unge spillerne mest mulig istid.

Les flere nyheter på Nettavisens sportsseksjon!

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Reklame

Her kan du levere Lotto