RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge største sykkelproff sliter

Foto: Jonas Lindstrøm (www.procycling.no)
Sist oppdatert:
Vegard Stake Laengen (193 centimeter) trøbler med sykkelvalget.

Asker-gutten Vegard Stake Laengen (23) fortsetter i 2013 proffkarrieren i Frankrike.

Han er for tiden på samling i Spania med sitt nye lag, Bretagne-Séché Environnement.

Samlingen går bra og nordmannen trives så langt. Det er bare et problem: Sykkelen er for liten.

Må ha spesialsykkel
For med sine 193 centimeter er det ikke bare greit å bruke timesvis hver dag på en sykkel som er for liten. En god sittestilling er rett og slett alfa og omega om man ønsker å få ut maksimalt av det man er god for på sykkelsetet.

Joker Merida har tatt konsekvensene av hvor viktig det er med en god sittestilling, derfor ble alle rytterne analysert og optimalisert ved hjelp av avansert teknologi.

Les mer: Gull-Svendsen» får stryk for denne stillingen

- Jeg sliter litt med innstillingene på sykkelen. Den er ikke stor nok. Nå kommer det snart en spesialbestilt sykkel, forteller Vegard Stake Laengen til procycling.no.

Unggutten er samtidig raskt ute med å avdramatisere situasjonen.

- Det er ikke alvorlig. Jeg har måttet roe ned litt på trening. Jeg kan for eksempel ikke være med på alle spurtene og slikt, sier han.

Sykler fra KTM
Det er KTM som leverer syler til Bretagne-laget. Da han syklet i Team Type 1 syklet han på Colnago. Også fra det tradisjonsrike italienske merket måtte han ha spesialsykkel.

- Ja, det har har blitt en vane dette. Det holder ikke med standardsyklene for meg, flirer Stakan.

Fra Colnago fikk han en spesiallagd ramme, mens han er noe mer usikker på hva som skjer med KTM. Den østerrikske produsenten lager nemlig sine karbonrammer ved hjelp av en teknologi kalt monocoque. Dette innebærer at hele rammen støpes i ett stykke, og ikke ett og ett rør separat som var tilfelle med Colnago. Disse støpeformene er svært kostbare og skal ifølge Stake Laengen ha en prislapp på flere millioner, noe KTM vanskelig kan ta seg råd til kun for å gi ham en sykkel i riktig størrelse.

Les også: Norsk proff fikk «monstersykkel»

Løsningen kan dermed bli å kjøpe inn en riktig ramme fra en annen produsent, for så å lakkere om sykkelen.

Trives godt
Bretagne har 17 ryttere på kontrakt. 15 er franske. I tillegg til Stake Laengen er det argentiske stortalentet Eduardo Sepulveda på laget.

Askergutten forteller at han har blitt tatt veldig godt i mot.

- Alle har vært veldig imøtekommende og det setter jeg stor pris på. Det har vært mer enn jeg hadde håpet og trodd på. Derfor er jeg positivt overrasket, bemerket han.

Sepulveda er ikke med på samlingen, da han skal sykle Tour de San Luis for det argentinske landslaget. Derfor er nordmannen den eneste ikke-franske på samlingen.

Sykler med Kaggestad-kompis
Foruten romkameraten på samlinga, har han fått god kontakt med den tidligere RadioShack-rytteren Geoffroy Lequatre. Den franske veteranen er godt skolert og snakket meget godt engelsk.

- Jeg har snakket mye med han. Han er god i engelsk og kjenner også Mads Kaggestad godt. Det er veldig ålreit å ha en i laget med internasjonal erfaring. Han kunne til og med noen gloser norsk, forteller Stake Laengen.

Kaggestad og Lequatre syklet sammen to sesonger i Credit Agricole. Nordmannen blir i Spania til over helgen. Da drar han til Frankrike og området rundt Rennes hvor han skal bosette seg. Sesongstarten blir Tour de Haut Var i midten av februar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere