Gå til sidens hovedinnhold

Norge takket nei til sykkel-VM

- 2014 ble for tidlig for oss, sier sykkelpresidenten som nå satser mot 2017 etter å ha blitt vraket til 2016.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen gikk langt i å bekrefte at Qatar var tildelt verdensmesterskapet i sykling i 2016 allerede i tidlig i august. Onsdag kom UCIs bekreftelse på at kampen om regnbuetrøyen vil bli avholdt i gulfstaten om fire år.

Norge var en av søkerbyene til mesterskapet, men ble vraket til fordel for landet som på ingen måte kan anses som en sykkelnasjon. Thor Hushovd har tidligere uttalt seg negativt om et verdensmesterskap i landet.

- Det er først og fremst kjedelig. Det er et lite spennende land å kjøre sykkelritt i, sa Hushovd til procycling.no i forbindelse med et showritt i Grimstad i sommer.

Qatar på alles lepper
Sykkel er ikke den eneste idretten som sender sine beste utøvere til Qatar.

Gulfstaten skal arrangere verdensmesterskap i svømming, håndball og fotball i løpet av de neste ti årene. Svømmerne skal til Qatar i 2014, håndballspillerne i 2015, mens verdens beste fotballspillere skal kjempe om heder og ære i 2022.

Sykkelrittet Qatar rundt har blitt arrangert av ASO siden 2002. Rittet blir avholdt i begynnelsen av februar. Tom Boonen vant rittet for fjerde gang denne sesongen.

Det er usikkert om verdensmesterskapet vil arrangeres på høsten, som vanlig, eller om det vil flyttes til en periode med temperaturer som gagner syklistene.

Landet er rimelig flatt, derfor vinnes rittet som regel av sprintere. Løypen i Qatar kan umulig bli særlig kupert og vil av den grunn minne om verdensmesterskapet i København, da Mark Cavendish ble verdensmester etter en massespurt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tiedemann Hansen: - Fikk spørsmål om 2014
Den spanske byen Ponferrada er tildelt mesterskapet om to år, men den vanskelige økonomiske situasjonen i landet medfører at UCI ser etter andre alternativer.

Norge og Bergen var et av UCIs alternativer, det bekrefter sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen overfor TV 2s nettsider.

- Jeg fikk spørsmål om 2014. Da sa vi at vi ønsket å gjøre et skikkelig arrangement. Da synes vi 2014 ble for tidlig for oss, uttaler Tiedemann Hansen.

Hansens spanske kollega Juan Carlos Castaño skjuler på ingen måte at Ponferrada er en særdeles usikker arrangør. Castaño får neppe ytterligere midler fra regjeringen og er avhengig av at private aktører kommer støttende til.

- Regjeringen truer med å kutte den økonomiske støtten, det kan bli mangel på økonomiske midler i siste liten, har den spanske sykkelpresidenten uttalt.

- Den eneste måten vi kan forsikre oss om solid økonomi er å lete etter private støttespillere som kan hjelpe oss med å betale regningen, fortsetter spanjolen.

UCI skriver i en pressemelding onsdag at den spanske arrangøren har 30 dager på seg til få de økonomiske betingelsene på plass. Hvem som får mesterskapet hvis Ponferrada ikke makter dette sier pressemeldingen ingenting om.

Kjemper mot Belgia om 2017
Norge ønsker heller å arrangere verdensmesterskapet i 2017. Det er de ikke alene om, Belgia har allerede lansert sitt kandidatur. Det sykkelgale landet arrangerte verdensmesterskapet i Zolder og Hasselt i 2002. Belgierne ønsker mesterskapet til Flandern og Namur om fem år.

Frankrike ønsker også verdensmesterskapet i 2017. de arrangerte det sist i 2000, da Plouay var vertskap.

LES MER:Gir Norge kamp om VM i 2017

- Norge skal arrangere UCI-møte i Bergen neste år. Det betyr at UCI ser Bergen som en aktuell kandidat til VM på landevei, forteller Tiedemann Hansen.

- Jeg tror vi legger veldig godt an som kandidat for 2017.

Kommentarer til denne saken