Norge til EM som outsider

Bjørn Olav Ekren

Bjørn Olav Ekren Foto: Vegard Brekke

- Topp seks er et realistisk mål i åpen klasse, skriver landslagskaptein Christian Vennerød. EM i bridge starter 23.juni.

18.06.10 10:19

Norge er regjerende europamestre i åpen klasse. For to år siden vant Norge også VM. Ti ulike spillere har vært med på disse fenomenale resultatene, som er helt unike i Norges lange historie som bridgenasjon. Bare én av disse ti spillerne er med på Norges nye landslag som skal til Belgia og forsvare EM-tittelen, nemlig Boye Brogeland.

EM er tøffere enn VM
Første kamp begynner St Hansaften om morgenen. Norge er altså forsvarende mester etter det norske landslagets formidable innsats i Pau for to år siden. Det var den gang en svært overraskende seier med tre debutanter på laget og tre relativt uprøvde parkombinasjoner.

I EM blir mange lag slått ut, enda de fleste vil mene at de er mye bedre enn de lagene (fra andre verdensdeler) som spilte i Brasil og nesten nådde kvartfinalen i Bermuda Bowl (VM). I VM deltar bare seks lag fra Europa, og de kom i siste VM alle til kvartfinalen. Der var bare to andre lag: Kina og USA2 som nådde like langt. Som eksempel på hvor gode de seks europeiske lagene var, kan man peke på at USA1 var sjanseløse til å nå kvartfinalen

I årets EM ser det ut til at konkurransen blir enda tøffere enn vanlig. Svenskene stiller blant annet med et proff-lag i god form, der to av parene gjorde det svært sterkt i Cavendish nylig. Balicki-Zmudzinski er tilbake på det polske landslaget etter å ha vunnet det transnasjonale VM sammen med Geir og Tor på lag Zimmerman i Sao Paulo. I Brasil gjorde ingen lag det så godt mot de andre topplagene i serien (før utslagsrundene) som Bulgaria.

Gullfavoritter
Internasjonale kommentatorer trekker frem følgende lag som favoritter til de øverste plassene i kamp med Norge:

Italia
Sverige
Polen
Nederland
Bulgaria
Tyskland
Russland
Israel

Nye navn i troppen
Vi sender tre debutanter (Boye, Bjørn Olav og Thomas har spilt EM før), men parkombinasjonene er ganske samspilte. Boye og Odin spilte sammen en periode før Boye dannet par med Espen Lindqvist. De andre to parene må sies å være etablerte som par.

Thomas Charlsen har flere internasjonale medaljer sammen med Norges juniorlandslag, for andre gang skal han representere Norge i EM for nasjonslag.

Sjanser for "Nye Norge"
Det vil være en sensasjon om Norge setter like sterkt preg på mesterskapet som i 2008. En norsk medalje vil forbause alle, sier mine internasjonale venner. EM anses av de fleste som verdens hardeste turnering.

Etter min mening er det viktig at vi ser konstruktivt på dette, selv om det er synd at så mange hadde gode grunner til å si nei til å delta på landslaget i år. Det er kjempefint at den gode underskogen av norske toppspillere også får prøve seg i en slik lang turnering. Bare ved å måle seg med de beste i verdens sannsynligvis hardeste turnering kan de og vi finne ut om de holder i den absolutte eliten. Det er bra at våre proffstjerner ikke blir en propp som holder andre glimrende spillere nede.

Når Norge ikke stiller med hele sitt galleri av proffstjerner, blir vi en slags dark horse i dette racet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag