Tora Berger styrte verdensmester Norge til tredjeplass på skiskytterstafetten i neste års OL-løyper. Det holdt til norsk seier i stafettcupen.

Det var Norges første stafettcupseier for kvinner siden 2004. De regjerende verdensmesterne i disiplinen vant rennene i Hochfilzen, Ruhpolding og VM i Nove Mesto na Morave.

To ekstraskudd på Tora
Hilde Fenne startet for Norge søndag, og etter stafettdebutant Tiril Eckhoffs annen etappe var Norge over minuttet bak teten.

Men Ann Kristin Aafedt Flatland knappet innpå med god skyting, og hun klappet ankerkvinne Tora Berger på skulderen drøyt 30 sekunder etter Ukraina i tet.

En perfekt liggende skyteserie ble ikke helt fulgt opp av sammenlagtvinneren i verdenscupen, som måtte bruke to ekstraskudd på den stående serien. Berger gikk ut 21,6 sekunder bak Ukraina, som hadde Tyskland jagende bare 5,6 sekunder bak.

Mens ankerkvinne Laura Dahlmeier gjorde jobben for Tyskland og smadret Maria Panfilova mot slutten, hadde ikke Berger sjanse på å ta igjen lagene foran.

Norge brukte ti ekstraskudd, men slapp å gå strafferunder. Tyskland brukte sju ekstraskudd og var en gang i strafferunden.

Kan gjøre rent bord
Tyskland vant også stafetten i Antholz før VM. Ankerkvinne Dahlmeier og tidligere langrennsløper Evi Sachenbacher-Stehle vant sitt første skiskytterrenn i verdenscupen med stafettriumfen.

I VM forrige måned ble det norsk seier foran Ukraina og Italia. Da endte tyskerne på femteplass.

Norges 2004-seier i stafettverdenscupen var av det knappe slaget. To poeng skilte til toer Russland og fire til treer Tyskland. Årets seier var romsligere. 16 poeng skilte til toer Ukraina og 20 til treer Tyskland.

Før verdenscupfinalen i russiske Khanty-Mansijsk neste helg har Tora Berger sjansen til å gjøre fullstendig rent bord: Totalseier i verdenscupen samt seier i samtlige distansecuper.

Allerede har hun vunnet sammenlagt, stafett, sprint, normaldistanse og jaktstart. Kun fellesstartcupen er ikke helt avgjort.

Vinnere av stafettverdenscupen for kvinner de siste ti sesongene (norsk plassering i parentes):
2013: Norge
2012: Frankrike (2)
2011: Tyskland (6)
2010: Russland (5)
2009: Tyskland (6)
2008: Tyskland (4)
2007: Frankrike (4)
2006: Russland (4)
2005: Russland (3)
2004: Norge

(©NTB)