RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge til VM? Glem det!

Foto: Erlend Aas/Scanpix
Sist oppdatert:
KOMMENTAR: Selv Drillo-magi var ikke nok.

MAKEDONIA – NORGE 0-0:

Fire VM-kvalifiseringskamper. Ingen seirer. Tre poeng. Sisteplass i gruppa.

Onsdag må Norge slå Nederland i Nederland. Deretter må vi slå Skottland og Makedonia på hjemmebane og Island på bortebane.

I så fall står vi med 15 poeng. Det holder sannsynligvis til andreplass i gruppa (selv 12 poeng kan holde til andreplass), men det er slett ikke sikkert det holder til en playoff-plass.

Det er nemlig bare åtte av ni gruppetoere som får en ny sjanse.

Og selv om Norge skulle ende i playoff, er det langt fram. Vi var i den situasjonen både før EM i 2004 og VM i 2006. Begge ganger ble det klare nederlag, mot Spania og Tsjekkia.

Ingenting i VM å gjøre
Kort oppsummert: Fotball-VM i Sør-Afrika i 2010 går uten Norge.

Drillo: - Ikke godt nok
Børs: Slik spilte Norge

Og kanskje er det like greit. For hvis man ser på det Norge har prestert de siste to årene, er det vanskelig å finne argumenter for at vi har noe i et VM å gjøre.

I 2008 vant altså ikke landslaget en eneste kamp. Stikker man fingeren i jorda, er det bare å erkjenne at VM-plassen i realiteten var tapt etter de tre kvalifiseringskampene i fjor høst. Uavgjort hjemme mot Island er ganske enkelt ikke godt nok.

Men så var det dette med at mirakelmannen Drillo kom på banen.

To ganger tidligere har han ledet Norge til VM – på to forsøk.

Etter at han ble hentet inn som erstatter for Åge Hareide, har det vokst fram en kollektiv tro på at Norge nå likevel, mot alle odds, skulle erobre en VM-plass.

Mange har nok til overmål latt seg forlede til å tro at Norge til og med hadde gode muligheter til å komme til VM.

Europeisk middelmådighet
Sånn sett ble kampen mot Makedonia en nyttig påminnelse. En påminnelse om at Norge i øyeblikket ikke er et av verdens beste lag, men tvert imot en europeisk middelmådighet.

For det hjelper ikke hvor klar Drillo er i sitt budskap om effektiv framoverfotball. Spillerne må faktisk levere varene. Å slå Makedonia, burde være en overkommelig oppgave for en nasjon med VM-ambisjoner.

Dessverre var aggressiviteten i forsvarsspillet altfor dårlig fra første stund, med to konsekvenser: Makedonia kom for lett til, og Norge fikk ikke overgangsmulighetene vi etter planen skulle få.

Selv om Norge, takket være en soloraid av John Carew, hadde den største sjansen før pause, var Makedonia best.

I andre omgang ble aggressiviteten bedre, og Norge fikk flere overgangsmuligheter. Men dessverre evnet vi ikke å ta vare på dem. Ingen hadde ork til å gi John Carew støtte på topp.

Dermed ble det med den ene sjansen i førsteomgang.

Man vinner sjelden fotballkamper med én målsjanse ...

Alt er mulig. Men ...
Nå handler alt om å skape tro på at det går an å slå Nederland på bortebane. Uten kaptein Brede Hangeland, som må sone kortkarantene.

Og naturligvis er det mulig. Fotball er kanskje det lagspillet i verden der det dårligste laget har størst sjanse til å vinne – fordi det scores så lite at tilfeldigheter og marginer kan snu alt på hodet.

Så når Drillo og spillerne nekter å gi opp håpet, er det selvfølgelig med en viss berettigelse.

Vi andre kan også både tro og håpe.

Jeg tror ikke.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere