Gå til sidens hovedinnhold

Norge tilbake på tronen

Null gull i Torino er glemt. For nå er Norge, som seg hør og bør, igjen verdens beste langrennsnasjon.Øystein Pettersens blogg: - Vi kan bli enda bedre

SAPPORO (Nettavisen): Sju gull ble til null for norske langrennsløpere i OL for et drøyt år siden. Målet denne sesongen var å gjenerobre langrennstronen.

Etter dobbelt norsk på den avsluttende femmila, er det bare å konstatere at Åge Skinstad og hans medarbeidere har lyktes. 12 medaljer blir med hjem til Norge – fem av dem i edleste valør.

Djupvik i sentrum
Og i sentrum for – eller snarere i skyggen av – de fleste begivenhetene: Morten Aa Djupvik. 32 år gammel og trener for det norske distanselandslaget på herresiden. De fikk med seg tre av fire mulige distansegull. I tillegg rasket laget med seg sprintgullet, takket være Jens Arne Svartedal.

Statistikken kunne ha vært komplett – hvis ikke Petter Northug hadde snublet fra gullet i fellesstarten med skibytte.

- Det har vært et fantastisk VM, oppsummerer Djupvik.

- Ut av mitt gode skinn
Femmila, med gull til Odd-Bjørn Hjelmeset og sølv til Frode Estil, ble selvfølgelig et klimaks. Og en vanvittig påkjenning.

- Jeg holdt på å gå ut av mitt gode skinn, forteller nordfjordingen med et smil – og det er når han blir bedt om å beskrive hvordan han følte seg før start.

Nervene roet seg på ingen måte da det var klart at Odd-Bjørn Hjelmeset måtte ha ny ski drøyt tre mil ut i løpet.

- Det ble litt hektisk da. Vi hadde ski, men måtte få på den litt smurning. Så Odd-Bjørn gikk et par kilometer med brukket ski, forklarer Djupvik.

Mirakel
En ny nedtur ble det da Frode Estil måtte slippe feltet ei mil før mål – men oppturen desto større da Hjelmesets nye ski viste seg å fungere bra og Estil plutselig fant uante krefter.

- At Odd-Bjørn vant, er fantastisk. Og at Frode klarte å komme tilbake, er jo et mirakel.

- Ble femmila VMs største øyeblikk?

- Akkurat nå er dette utrolig stort. Men stafetten var kanskje enda større. Jeg vet ikke.

Sportssjef Åge Skinstad har ingen problemer med å kåre VMs høydepunkt.

- Fem gull!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien