RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge vinket farvel til EM 2012

Foto: Paul Weaver/Mediehuset Nettavisen (Paul Weaver/Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Landslaget fikk nødvendig hjelp av Danmark, men var likevel langt fra en plass i EM-sluttspillet.

NORGE - KYPROS 3-1:

Forutsetningene var klare allerede før tirsdagens EM-kvalifiseringskamp mot Kypros. Norge var avhengige av et aldri så lite mirakel for å kunne kvalifisere seg til sluttspillet i 2012.

Egil Drillo Olsens menn var avhengige av at Danmark slo Portugal, samtidig som det norske laget scoret nok mål mot kypriotene for å passere portugiserne på målforskjell.

Totalt måtte landslaget kappe inn ti mål på Portugal for at de skulle gå veien. Med tanke på at Norge kun hadde scoret sju mål på de sju første kampene i gruppen, var håpet tynt.

LES OGSÅ: Slik spilte Norge

- God halvitme
Danskene gjorde sin del av jobben, ved å slå portugiserne med 2-1 i Parken. Nicklas Bendtner og Michael Krohn-Delhi scoret målene for våre naboer.

Norge vartet også opp med hederlig innsats på Ullevaal stadion, men det ble forholdsvis tidlig klart at EM-miraklet ville utebli tirsdag kveld. Oppgjøret endte med 3-1 til Norge.

Dette betyr at det er danskene som vinner gruppe H, med 19 poeng fra åtte kamper. Portugal blir nummer to med 16 poeng (20-12 i målforskjell), like mange som Norge (10-7 i målforskjell).

- Vi var gode en halvtimes tid og så begynte det å skje ting. Andre omgang er vi misfornøyd med. Tempoet faller og det er skuffende, sier landslagssjef Egil Drillo Olsen til TV 2.

- Vi får ta med oss det gode fra første omgang. Da likte vi det vi så. Vi hadde ikke førti målsjanser, men over ti og det var en målsettning. Det er vi fornøyd med, men det svingte, sier han.

Mye positivt
Norge åpnet oppgjøret mot kypriotene best og skapte en rekke brukbare sjanser tidlig i første omgang. John Carew og Erik Huseklepp fungerte bra i tospann på topp.

Ellers var også folk som Christian Grindheim, Kjetil Wæhler, Morten Gamst Pedersen og Espen Ruud positivt med framover i løpet av de første 45 minuttene.

Etter flere nestensjanser skulle det også lykkes etter 26 minutter. En corner fra Ruud havnet på hodet til Gamsten og Blackburn-proffen stanget inn ledermålet.

Og bare åtte minutter senere var det duket for ny norsk jubel. Denne gang ved John Carew.

Kypros. keeper Tasos Kissas glapp ballen, etter et langt John Arne Riise-innkast og inne foran mål ventet West Ham-spissen, som enkelt kunne heade inn Norges andre.

Det så lyst ut for det norske laget, men rett før pause fikk gjestene sin redusering. Målet til Ioannis Okkas kom etter mildt sagt passivt norsk forsvarsspill.

Både Kjetil Wæhler og Vadim Demidov stoppet opp og ropte på offside. Okkas kom dermed alene med Rune Jarstein. Keeperen reddet først fint, men returen kunne ingen stoppe.

TV-bildene viste riktignok at Okkas faktisk var i offside, da han løp igjennom det norske forsvaret, men det var likevel unødvendig av Wæhler og Demidov å stoppe opp slik.

Høglis første
Med den sene reduseringen i første omgang så det også ut til at den siste piffen gikk ut av det norske laget. Andre omgang startet nemlig på kjedelig og sjansefattig vis.

I det 65. minutt sørget imidlertid høyreback Tom Høgli for nytt liv på tribunen. Belgia-proffen fikk ballen av Huseklepp og sendte ballen i mål. Hans første på landslaget.

Scoringen så ut til å vekke Drillos menn en smule, men Kypros var også farlige. Noen minutter etter 3-1-målet var Athos Solomou frampå, men Jarstein reddet fint.

Før pause satte John Carew inn sitt 24. landslagsmål og kvarteret før slutt, burde nummer 25 ha vært et faktum.

Kraftspissen fikk sto helt alene inne i feltet å heade, etter godt forarbeid av Simen Brenne og John Arne Riise, men hodestøtet gikk rett på Kypros' burvokter. Her burde det vært mål.

Like etterpå var også Erik Huseklepp farlig frampå, men Portsmouth-spilleren klarte ikke å finne noen i riktig posisjon og avsluttet selv. Keeper hadde få problemer med å fange ballen.

Flere mål ble det aldri i hovedstaden og dermed sto det 3-1 da dommeren blåste av for full tid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere