RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Paul Weaver/TV 2 Interaktiv)

Norge viste sitt sanne ansikt

Sist oppdatert:
Norge trenger bosnisk hjelp for å komme til EM-sluttspillet etter tapet for Tyrkia.

ULLEVAAL STADION (Nettavisen): NORGE-TYRKIA 1-2:

Norge rotet vekk en matchball på hjemmebane lørdag kveld, men det norske laget har i grunnen ingen ting å klage over. Tyrkerne var best og vant fortjent. Norge ble ikke rundtspilt, men det var heller ingen gode grunner til at vi skulle gå seirende ut av duellen. Til det var vi altfor veike framover. Vi fikk aldri kontroll over midtbanen, og i tillegg måtte vi tåle nok en keepertabbe.

Men en svært skuffet Åge Hareide ville ikke legge skylden på enkeltspillere etter tapet. Han var mest opptatt av å ta nedturen som en mann, stå der med rak rygg og gå på med krum nakke i fortsettelsen.

Mirakel
For det er fortsatt håp. Selv om alle - Åge Hareide inkludert - vet at det må et aldri så lite fotballmirakel til om håpet skal materialisere seg i noen EM-billett. Norge er avhengig av at Tyrkia taper poeng i hjemmekampen mot Bosnia-Hercegovina samtidig som Hareides menn selv slår Malta. Det holder ikke ha havne á poeng med Tyrkia, ettersom de leder på innbyrdes oppgjør.

Så hvordan skal landslagssjefen klare å mobilisere norske krefter enda en gang - når håpet er så syltynt?

- Det er en veldig viktig del av den jobben jeg skal gjøre nå, å sørge for at vi ikke går helt ned i kjelleren. Vi må ikke glemme at det ikke er over ennå. Det er ikke over før the fat lady sings, asså. Tyrkerne skal ta ut denne seieren på en eller annen måte, og de må stå imot enorme forventninger i Istanbul.

- De møter et Bosnia som kan spille helt uten press. Det har skjedd større undere i fotballen. Vi må uansett ikke gå oss bort mot Malta. Vi skal avslutte med stil og spille en god kamp.

Stress og manglede erfaring i en så viktig kamp var de viktigste stikkordene Hareide brukte for å oppsummere hvorfor det gikk så galt.

- Det er så mange ting som går galt når du blir stresset. Det handler om å bevare roen. Men vi fikk ikke opp den energien og gløden som har vært i laget tidligere på hjemmebane - når det gjaldt som mest, sa landslagssjefen.

Se Erik Hagens fantastiske brassemål her (artikkelen fortsetter under videovinduene):

197582

Positive tanker blir viktig nå i fortsettelsen.

- Sånn personlig så tror jeg styrken vår er at vi har tenkt positivt hele tiden. Vi har trodd at vi kan nå langt. Sånn sett har vi vært i angrepsposisjon hele veien. Det er mulig vi trives best i den posisjonen. Det ble noe engstelig over oss når vi skulle forsvare 1-1 eller jage 2-2. Det har litt med erfaring å gjøre. Spillere som har vært med på det før, vil lettere håndtere den utfordringen som ligger i det. Det er mange lag som har trengt lang tid på å øve på det. Men vi må bruke det til noe positivt, sa Hareide.

- Ikke Håkons feil
Keepertabben til Håkon Opdal omtalte han slik:

- Håkon har stått godt i andre landskamper, og tabber hører fotballen til. Noen ganger så gjør han avgjørende redninger, andre ganger får keeperen skylda. Vi skal ikke skylde på Håkon. Emre skal ikke få skyte fra den distansen. Samme på mål to. Spilleren skal ikke få trekke av der.

Se Tyrkias utligning her:

197583

På spørsmål om hvor skuffet han er nå, svarte Hareide slik:

- Hvis det er graderinger på hvor skuffet man er, så har jeg sprengt den skalaen. Jeg tror jeg må bruke galgenhumor-trikset nå for å lade opp igjen. Det er forferdelig nå etterpå. Men enkelte ganger går ting forferdelig galt. Det har alle et ansvar for, og det må vi tak med rak rygg.

- Vi har fått mye ros i det siste. Noen ganger så klarer vi ikke å leve opp til den rosen vi har fått. Derfor er det kanskje dobbelt så tungt akkurat nå. Alle – inkludert dere i pressen - hadde håpet og ønsket at vi skulle lykkes. Men det må vi bare ta som menn og krumme nakken. Det første vi må gjøre nå, er å vinne neste kamp, sa han.

Se Nihats 2-1 mål her:

197585

Men han innrømmer at han er mer skuffet nå enn han var da Thomas Myhre slapp inn sitt andre mål mot Tyrkia i Frankfurt.

- Det var litt uvirkelig. Spesielt det siste målet. Det var hardt å bli rammet av det, men vi har prøvd hele tiden å legge det bak oss. Vi har jobbet hardt for å komme oss på offensiven igjen. Men det var ikke godt nok i dag. Det var for dårlig av laget vårt. Det holder ikke med bare entusiasme og lyst til å vinne. Man må prestere også.

Se sammendrag av Norge - Tyrkia her:

197590

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere