RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges eldste idrettsforfatter

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
ULLEVAAL (TV 2 Nettavisen): 85-årige Per Jorsett er trolig norges eldste idrettsbokforfatter. Sammen med Åge Dalby og Jan Greve står han bak boka «Olympiske sommerleker 1896-2004».

Norges eldste forfatter er han ikke. 91-årige Hans Kristiansen utga sist høst boka «Premierommet» - blant annet i samarbeide med Nils Arne Eggen. Men Per Jorsett er nok blant de aller eldste som har gitt ut bok. Og han gir seg ikke med årets OL-bok.

Han har allerede levert mesteparten av materialet til neste OL-bok. Den skal omhandle vinterolympiadene fra 1924 til 2006. Boka kommer ut etter lekene i Torino om halvannet år.

- Nå vet jeg ikke om jeg kan kalles forfatter, da. Det er jo statistikken jeg har stått bak. Så jeg er kanskje norges eldste tall-stabler, sier Jorsett med et smil.

85-åringen innrømmer at arbeidet med å registrere samtlige norske OL-deltakere har tatt tid.

- Og det irriterer meg at jeg ikke har fått fram alle data på noen få deltakere. Blant annet deltok Asle Bendiskby på 100 meter i OL 1920. Han emigrerte til Frankrike i 1926, og har siden vært sporløst borte, forteller Jorsett.

Han begynte allerede som ni-åring å føre håndskrevne kort på idrettsprofiler.

- Etterhvert innså jeg at notatbøkene bare lot seg lese av Vårherre og meg selv. Derfor skaffet jeg meg PC for tolv år siden, og har fått registret alt elektronisk.

Det er Åge Dalby som har ført «Olympiske Sommerleker 1896-2004» i pennen. Jan Greve har vært billedansvarlig.

Dalby har villet lage noe annet enn kun resultater.

- Vi har villet lage en helhet om OL, ikke bare resultatene. Derfor har vi tatt med den politiske bakgrunnen i arrangørlandene. Vi har fått fram betydingen av TV-kommersialismen. Når det gjelder de forskjellige idrettsprofilene har jeg skrevet litt ut over det ene året som deltakeren har hatt resultater, for å få sett en større helhet, forteller Åge Dalby.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere