RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges eldste «VM-debutant»

Foto: Per Erik R. Mæhlum (www.procycling.no)
Sist oppdatert:
- Hadde jeg vært 21 år hadde det nok vært vanskeligere å takle presset.

KØBENHAVN/OSLO (procycling.no): På mange måter er Reidar Borgersen førstereisegutt i den norske troppen. 31-åringen er det norske lagets klart eldste VM-debutant.

Men det er slett ikke tempoessets første verdensmesterskap.

På CV-en har nemlig Reidar Borgersen to verdensmesterskap i skøyter, enkeltdistanser.

Ble inspirert av NM-sølvet
Men da han la skøytene på hylla bestemte han seg for å satse så smått på sykkel. Der fikk han en kometkarriere.

- I starten var målet å kjøre godt i bane-NM og en topp 10-plassering på temporittet i NM, forteller Borgersen til procycling.no.

Målene ble oppfylt med glans. For under temporittet i NM i 2010 (første året Borgersen satset på sykling) var det en smått forfjamset Borgersen som kunne se at den ene syklisten etter den andre måtte bite i grusen. Kun Edvald Boasson Hagen klarte å slå den tidligere skøyteløperen.

- Det var da jeg skjønte at dette var noe jeg måtte prøve mer av. Det var også da andre begynte å snakke om mulighetene til å kjøre VM, noe jeg synes var litt tidlig.

Men etter hvert som han fortsatte å herje på nasjonale tempoer samme høsten, begynte Borgersen selv å innse at dette kunne bli noe.

Større enn VM på skøyter
Joker Merida kom på banen, og plutselig hadde Borgersen fått et profesjonelt opplegg rundt seg. Da han tok karrierens andre NM-sølv på tempo tidligere i sommer, var saken klar. Reidar Borgersen skulle til sykkel-VM.

- Men hvordan føles det å være VM-debutant som 31-åring?

- Det er litt spennende. Jeg merker at det er litt større enn et skøyte-VM. Når du så kommer til den offisielle treningen og ender opp rett bak Taylor Phinney og ved siden av Tony Martin, skjønner du at det er tøff konkurranse.

- Men jeg tror det hadde vært verre om jeg hadde vært førstereisegutt som 21-åring. Da hadde det nok vært vanskeligere å takle presset og nervene. Med etter å ha fulgt juniorene og U23-rytterne kjørt tempo på TV, så stiger spenningen, innrømmer Borgersen.

Han sier videre at han merker at det er litt flere mediefolk til stede under et sykkel-VM enn det han var vant til fra skøytekarrieren, i tillegg er det ikke en like tett atmosfære, da rytterne har litt mer enn en 400 meters bane å boltre seg på.

Formen virker i midlertidig Joker Merida-rytteren noe usikker på, selv om det ser ut som at den er i virkelig frammarsj.

- Jeg har ikke fått det helt til å klaffe i de siste rittene, men jeg har fått trent bra i det siste og på den offisielle treningen føltes det bedre ut enn på lenge. Jeg vet at det er ikke noe radikalt jeg kan gjøre nå, så da kan jeg ikke tro noe annet enn at formen er der.

Ivrige syklister
Om du trodde at Norges eneste VM-håp i eliteklassen var den eneste med skøytebakgrunn, så tar du skammelig feil. I kvinneklassen stiller nemlig OL-medaljørene Clara Hughes og Martina Sablikova. Det tror ikke Joker Merida-syklsiten er tilfeldig.

- Man bruker mange av de samme muskelgruppene i de to idrettene, og i tillegg er skøyter en litt spesiell idrett hvor man trener mye alternativt.

- I skøytemiljøet er det enorm prestisje å være en god syklist. Hver gang man kom på samling i august hørte man hele tiden: «Hvor mange mil har du syklet? Hvor mange mil har du syklet?». Det er nesten litt for prestisjefullt, smiler mannen som nå kan skilte med å være skøyte-Norges beste syklist.

Men Borgersen sikter høyere enn det. På onsdag heter konkurrentene Fabian Cancellara, Tony Martin og Bert Grabsch.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere