Gå til sidens hovedinnhold

Norges fem største talenter

Nettavisen presenterer de største talentene i norsk fotball. Se listen og si din mening.

Det gror godt i norsk fotball, selv om antallet tenåringer i norske tippeligalag ikke nødvendigvis tyder på det. Det siste året har diskusjonen rundt antall utlendinger i norsk fotball fått mye oppmerksomhet, og flere kritiske røster påpeker at det store antall utlendinger ødelegger for utviklingen av norske talenter.

For talentene er her, nemlig.

Det viser ikke minst den interessen som engelske klubber viser for norske talenter. Det siste året har for eksempel Magnus Wolff Eikrem (16) skrevet under for Manchester United, Dan Alexander Olsen (17) har skrevet under for Tottenham Hotspur og Lars Stubhaug (16) har skrevet under for Everton.

Ingen av dem er med på Nettavisens liste over Norges fem største talenter.

Landslagssjef Åge Hareide og U19-sjef Tor Ole Skullerud sa tidligere i år til Nettavisen at det finnes mange talenter i norsk fotball, men at klubbene ikke er flinke nok til å gi dem spilletid.

Utgangspunktet for denne saken var at Nettavisen ville sette opp en liste over Norges ti største talenter født i 1987 eller senere. Men etter grundige vurderinger kom vi frem til at det var fem spillere som skilte seg ut fra resten av talentgjengen. Vi velger derfor bare å rangere disse fem, og presenterer heller en urangert liste over de største talentene i gruppen bak.

FEMTEPLASS:
Kristian Brix (16 år), Vålerenga
En kantspiller med gode dribleferdigheter og bra fart. Er i tillegg venstrebeint, og har dermed alle forutsetninger for å nå toppen. Har allerede prøvespilt for Chelsea. Kristian har en lekker innleggsfot, og har allerede vist han er uredd, da han på La Manga var med å senke Brann som en av Vålerengas beste. Les mer om Kristian Brix her.

FJERDEPLASS:
Mohammed Fellah (18 år), Vålerenga
Fellah er født i Norge av marokkanske foreldre, og kan dermed velge hvilket landslag han ønsker å spille på. Så langt - på aldersbestemt nivå - har han heldigvis valgt Norge. God venstrefot, ekstrem teknikk og godt overblikk. Mohammed kan spille sentralt på midtbanen, på venstrekanten eller som ren spiss. Spørsmålet er hvor mye spilletid Petter Myhre våger å gi stortalentet den kommende sesongen. På sentral midtbane ser det i alle fall trangt ut for Fellah. Les mer om Mohammed Fellah her.

TREDJEPLASS:
Håvard Nordtveit (16 år), Haugesund
Kaptein på U16-landslaget. Midtstopper med god fysikk og lav feilprosent i både duellspill og balldistribusjon. Kan minne litt om Daniel Agger i stilen. Ønsket av Manchester United, Tottenham og Bordeaux, men Haugesund har så langt takket nei til alle tilbud. Les mer om Håvard Nordtveit her.

ANDREPLASS:
Tarik Elyounoussi (19 år), Fredrikstad
Elyounoussi har allerede vakt oppmerksomhet i Chelsea og Portsmouth, men enn så lenge tilhører han Fredrikstad. Norskmarokkaneren ble kåret til årets unge spiller i Norge i fjor, og bidro sterkt til at Fredrikstad vant cupen. En seriøs og treningsvillig spiss/kantspiller med stor fart og gode dribleferdigheter, men han scorer litt for få mål. Har knapt fylt 19 år, men har allerede flere kamper for U21-landslaget. Les mer om Tarik Elyounoussi her.

NORGES STØRSTE TALENT:
Per Ciljan Skjelbred (19 år), Rosenborg
Skjelbred ble først kjent gjennom å vinne talentkonkurransen "Proffdrømmen" på TV3, hvor førstepremien var et treningsopphold i Liverpool. Etter dette gikk han til Rosenborg, hvor han raskt markerte seg. Skjelbred har allerede 32 seriekamper og tre seriemål for RBK, og er ikke langt unna en plass i A-landslagstroppen. Han er en allsidig spiller med godt driv, og har gode holdninger både på og utenfor banen. Les mer om Per Ciljan Skjelbred her.

I gruppen bak disse fem stortalentene, finner vi en rekke spillere. Her presenterer vi noen av disse.

Per-Egil Flo (18), Sogndal
Flo har allerede etablert seg på U19-landslaget, selv om han fylte 18 først i januar. Han spilte 15 kamper for Sogndal i Adeccoligaen i fjor, og får sikkert flere kamper denne sesongen. Teknisk god spiller som i lokalmiljøet sammenlignes med Anders Stadheim.

Christer Kleiven (18 år), Start
En offensiv midtbanespiller som har utviklet seg bra den siste tiden. Er fast inventar på U19-landslaget etter å ha gått gradene fra U16-nivået, og får forhåpentligvis litt spilletid for Start denne sesongen.

Magnus Lekven (19 år), Odd Grenland
Talentfull midtbanespiller som ser ut til å ha passert Jan Tore Amundsen og Trond Viggo Toresen i kampen om plassen ved siden av Tommy Svindal Larsen sentralt på Odd Grenlands lag gjennom en rekke imponerende kamper i vinter.

Tommy Høiland (17), Bryne
Høiland ble tatt opp i Brynes A-stall allerede som 15-åring. Scoret i seriedebuten i 2005, og puttet to ganger på fire kamper i starten av forrige sesong, før han ble skadet i mai og mistet resten av sesongen. Gjorde nylig comeback i en treningskamp. Er med i Olympiatoppens prosjektgruppe ”Fra talent til toppspiller”. Les mer om Tommy Høiland her.

Lars Stubhaug (16), Everton
Keepertalent som gikk til engelske Everton fra Vard Haugesund for noen måneder siden. Også Lasse Staw i Fredrikstad regnes som svært lovende. Les mer om Lars Stubhaug her.

Marcus Pedersen (16), HamKam
Stort spisstalent som har vært fast på alderbestemte landslag i to år allerede. Spilte fire treningskamper for førstelaget til HamKam før han fylte 16 år, men har så langt ikke fått noen seriekamper.

Glenn Roberts (18), Vålerenga
Rask og teknisk spiss som fikk et lite gjennombrudd i Vålerenga forrige sesong. Flink til å true bakrom, men scorer foreløpig for lite mål. At han ikke regnes blant Norges fem største talenter, sier likevel litt om hvor godt det gror i norsk fotball for tiden.

Morten Hæstad (20), Start
Har ennå ikke debutert i Tippeligaen. Var på utlån forrige sesong, men har vist svært positive takter i vinter. En kjapp, teknisk spiller med gode finter og innlegg. Men Start har et godt lag, og det kan bli vanskelig å spille seg til fast plass i kristiansandsklubben. Les mer om Morten Hæstad her.

Jørgen Horn (19), Vålerenga
Horn var en av de beste spillerne i Moss forrige sesong, da han var på utlån fra Vålerenga til førstedivisjonsklubben. Nå er han tilbake i Oslo, men må kjempe med Ronny Johnsen, Kjetil Wæhler, André Muri og Arnar Førsund om en plass på laget. Det kan bli svært begrenset med spilletid - og da blir spørsmålet hvordan han utvikler seg under slike forhold. Les mer om Jørgen Horn her.

Harmeet Singh (16 år), Vålerenga
Er med i Hallvar Thoresens prosjektgruppe "Fra talent til toppspiller", og vil sammen med ni andre spillere bli fulgt opp av Olympiatoppen. Singh trives best sentralt på midtbanen, og er fast inventar på aldersbestemte landslag.

Magnus Wolff Eikrem (16 år), Manchester United
Ung gutt som fikk kontrakt med den engelske storklubben allerede som 15-åring, og skrev under da han ble 16 år i august. Offensiv midtbanespiller. Det er for tidlig å si hvor langt moldenseren kan nå, men talentet er i alle fall til stede. Magnus fikk nylig oppdaget diabetes, men både Danny McGrain og Gary Mabbutt har spilt på toppnivå med diabetes tidligere, og det er ingen grunn til at Magnus ikke skal kunne fortsette sin karriere for fullt på grunn av dette.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken