Gå til sidens hovedinnhold

Norges grep i Tokyo-varmen: - Uvurderlig

Ingenting overlates tilfeldighetene når Norges OL-tropp konkurrerer i over 30 grader og opp mot 80 prosent luftfuktighet.

TOKYO (Nettavisen): Den observante seer har kanskje fått med seg de hvite vestene som de norske utøverne får på seg så fort de er ferdig konkurrert.

Verken Olaf Tufte eller Kjetil Borch har knapt kommet seg opp fra vannet før vestene har vært på, mens også Amalie Iuel har blitt sett i bekledningen i forkant av hennes forsøk på 400 meter hekk.

Med ekstremvarme i Japan er det fort gjort å bli overopphetet, og de hvite vestene fra Olympiatoppen inneholder kjøleelementer for å senke kroppstemperaturen så fort som mulig.

- Uvurderlig

Daniel Lilltveit Berge er fysioterapeut for roerne, og har hatt ansvaret med å beordre Tufte, Borch & co. til å ta på seg vestene så fort de er ferdige med konkurransene i OL.

Han sier verktøyet er svært viktig i Tokyo-varmen.

- Den (vesten) er helt uvurderlig, ikke minst kombinert med alle andre kjøletiltak. Vestene er et veldig viktig redskap både under oppvarmning, og i særlig grad i etterkant. Det er elementer i dem som gjør at de holder seg ganske kalde til oppvarmingen er i gang, sier han til Nettavisen.

Han forteller at roerne tar vesten på umiddelbart etter målgang, kombinert med iskalde håndklær over vitale deler som nakke og håndledd.

Flere av de ulike nasjonene bruker ulike former for kjølevester, og Berge sier at hvert minutt teller når utøverne er ferdig konkurrert.

- Derfor er vi så raskt ute med dem.

Han påpeker at det ikke er uvanlig at kroppstemperaturen til utøverne etter endt konkurranse er langt høyere enn normalt.

- Mange har nesten feber når de kommer i mål. Nå er vi heldige og har ikke like lang konkurransetid som for eksempel Kristian Blummenfelt, så vi kommer raskere ned i kjernetemperatur, men så varmt det er her så er det ekstremt viktig å komme raskt ned i temperatur for å restituere best mulig. Nedkjøling er et av de viktigste tiltakene vi har, forteller han.

Iuel: - Kjølevesten er alltid der

Amalie Iuel løper sitt forsøk på 400 meter hekk lørdag, og 27-åringen la blant annet ut et bilde på Instagram fra treningsleiren i Fukuoka forrige uke hvor hun bærer den nevnte kjølevesten.

Hekkeløperen var imidlertid forberedt på enda varmere klima enn hva som er tilfellet så langt i Tokyo.

- Jeg var egentlig positivt overrasket da vi ankom Tokyo. I VM i Doha i 2019 var det også varmt og fuktig, og da husker jeg vi ble fortalt at vi bare burde vente til Tokyo, for der ville det bli mye verre. Men jeg har opplevd det som kjøligere og mer behagelig, sier hun til Nettavisen, og påpeker at de har brukt mye tid på å tilvende seg varmen i forkant.

Hennes trener Leif Olav Alnes sier følgende om kjølevestene, og viktigheten av å holde Iuel og Warholm i væskebalanse.

- Det er veldig fort gjort å ha fokus på problemer, men jeg tror det er lurere å ha fokus på løsninger. Det å kunne kjøle seg ned er hensiktsmessig. Det finnes som oftest løsninger på det, og jeg bruker mesteparten av energien min på det. Det handler også om hvis det ikke skulle gå så bra, så er det fort gjort at det handler om at man ikke var varmetilvendt eller hva det skulle være, sier han til Nettavisen, før han velger å illustrere med en av sine mange språklige bilder.

- Jeg er veldig dårlig i kortspill, men det er en svarteper som er i stokken. Noen må få den, men så er det om å gjøre ikke å få den. Men om du får den, må du ta det. Uten at det var spennende, hadde verken dere eller vi vært her, og da skal vi være glad vi driver med friidrett, forteller han, før Iuel bryter inn og sender han tilbake på sporet av væskebalanse og nedkjøling.

- Jeg vil jo si du har taklet det veldig bra. Du har vært der med sportsdrikke både før, underveis og etter trening, og kjølevesten er alltid der. Det er du som tar deg av de tingene, så vi er heldige som bare kan fokusere på det vi skal, avslutter hun.