ZHANGJIAKOU (Nettavisen): Vetle Sjåstad Christiansen sikret norsk OL-gull på stafett etter å ha levert en strålende sisteetappe i Zhangjiakou tirsdag.

Sjåstad Christiansen trodde i utgangspunktet han kjempet om en sølvmedalje bak russerne, men da Eduard Latypov mislyktes totalt på siste skyting, åpnet det seg opp en mulighet for gull.

Den muligheten grep Sjåstad Christiansen med begge hender.

Les også: Enormt drama da Norge vant stafetten

- Han ble fly forbannet

Selv trodde han at han skulle ha nok med å sikre bronsen, ettersom han trodde det ville bli vanskelig å slå Frankrike i kampen om sølvet.

Franskmennene stilte nemlig med OL-kongen Quintin Fillon-Maillet på ankeretappen.

- Fra starten av etappen så kjente jeg at Quentin er altfor sterk for meg og at jeg bare måtte la ham gå. Han startet i et forferdelig tempo. Det virket som han skulle ta igjen Latypov, for vi tok igjen 10 sekunder på 500 meter, fikk jeg beskjed om. Så roet han seg litt da han merket at vi hang på, sier Christiansen.

Les også: Russisk TV-profil raser mot bildene fra stafetten

Nordmannen var også i perioder forbi franskmannen i lettpartiene, men var lite villig til å dra så fort motbakkene kom.

Det likte Fillon-Maillet dårlig, ifølge Norges ankermann.

- Han ble fly forbannet for at ingen andre var med å dra. Det kom noen franske gloser. Jeg skjønte ikke hva han sa, men jeg skjønte selvfølgelig meningen med budskapet, humrer Christiansen.

- Jeg måtte kjøre mitt eget løp. Jeg slapp litt, men følte meg veldig bra i lettpartiet. Så tok jeg han litt igjen. Han ble nok litt irritert over at vi kom likt inn til skyting, forklarer den norske gullvinneren.

Frekk melding

Franskmannen ble neppe blidere da Christiansen imponerte stort på skytingen og sørget for norsk gull.

Til Nettavisen forklarer imidlertid Christiansen at Fillon-Maillet hadde roet seg ned etter målgang.

- Han var nok ikke fornøyd med sølv, men jeg vet ikke om han tør å yppe med en 1.92 meter høy viking i målområdet. Jeg tror han gjør lurt i forholde seg litt rolig da, sier en svært fornøyd Christiansen til Nettavisen

Sammenlignes med Northug

Norges trener Siegfried Mazet sier han har drømt om å se Sjåstad Christiansen gjøre det han gjorde og sammenligner ham med Petter Northug.

- I årevis har vi snakket om han er en som kan spille spillet. Vi har snakket om at han oppførte seg som Petter Northug. Han lekte litt foran, så la han seg litt bak. Han gjorde det veldig bra, og han gjorde det jeg ønsket å se. Det er bra både for ham og for laget, sier Mazet.

Franskmannen er sikker på at Fillon-Maillet ble provosert av måten nordmannen gikk på.

- Jeg tror han visste hva han skulle gjøre for å provosere ham. Det er en del av spillet. Vi har sett dette med Northug mange ganger. Det er en del av sporten, og jeg elsker det.

Mazet forteller videre at han i fjor sommer snakket med Vetle før en trening og ba ham leke litt med Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø på trening.

- Jeg sa «du kan få de andre til å gå på din måte. Det har jeg lyst til å se.» Han har ikke gjort det så ofte. Jeg sa prøv på trening med Johannes og Tarjei, selv om de kanskje er best. Du kan gå litt fortere, du kan provosere litt. Det tar tid å lære, og i dag gjorde han det.