Størst blir konsekvensen likevel for årets norske J17-landslag, ettersom både eliterunden i kvalifiseringen og EM-sluttspillet er avlyst. Dermed er de norske jentenes drøm om VM-sluttspill knust.

Viruspandemien rammet rett før eliterundene i kvalifiseringen til årets aldersbestemte EM skulle avgjøres. Uefa besluttet tidlig å avlyse J19- og G17-mesterskapene, men utsatte G19 og J17 fordi de også er kvalifisering til VM-sluttspill.

Nå har man gitt opp å avvikle J17-mesterskapet, der Norge i september skulle prøve å kvalifisere seg til sluttspillet i Sverige i oktober. Norge var i gruppe med Ukraina, Polen og Tsjekkia i eliterunden på hjemmebane, men det blir ikke noe av.

I EM-sluttspillet ville tre VM-plasser vært i spill, men om VM i India avvikles neste år går Europas plasser til lagene med høyest ranking: England, Tyskland og Spania.

G19 utsatt

G19-turneringen forsøkes fortsatt avviklet, men eliterunden er utsatt fra september til oktober. Der er Norge i gruppe med Island, Slovenia og vertslaget Italia. Sluttspillet i Nord-Irland deles i to: Gruppespill i november, utslagskamper og omspill om VM-plass i mars neste år.

Europa har fem plasser i VM-sluttspillet i Indonesia neste år.

Norge var kvalifisert for det forrige U20-VM i Polen i fjor, og der fikk Erling Braut Haaland sitt internasjonale gjennombrudd da han scoret åtte mål i en kamp.

Dropper eliterunde

Normalt spilles innledende runde i kvalifiseringen til neste års EM i løpet av høsten, men, Uefa har bestemt at disse alle utsettes til våren. J17- og J19-kvalifiseringen avvikles innen utgangen av februar, G17- og G19-kvalifiseringen innen utgangen av mars.

Eliterunden sløyfes, og i stedet går 14 lag (gruppevinnere og noen få toere) i J17, G19 og J19 videre til omspill om de sju ledige sluttspillplassene. I G17, der det er 16 lag i sluttspillet, går EM-plassene til de 13 gruppevinnerne og to toere.

Sluttspillene er i Færøyene (J17, mai), Kypros (G17, mai), Hviterussland (J19, juli) og Romania (G19, juli).

Uefa gjør det på sitt nettsted klart at avgjørelsene er fattet etter konsultasjon med medlemslandene og for å lette de praktiske og økonomiske utfordringer forbundene står overfor på grunn av de omfattende smitteverntiltak og praktiske problemer knyttet til internasjonal kampvirksomhet.

(©NTB)