Gå til sidens hovedinnhold

Norges kamp mot Romania er avlyst: - Uforholdsmessig

Det opplyser UEFA i en melding.

Grunnet en nylig positiv koronatest i det norske landslaget, og etter møter mellom NFF og norske myndigheter, kan de ikke reise til Romania. Derfor kan ikke den kommende kampen bli spilt, står det i uttalelsen.

I uttalelse skriver Det europeiske fotballforbundet at avgjørelsen ble tatt etter et møte mellom det norske fotballforbundet og de norske myndighetene lørdag kveld. UEFA skriver at landslaget ikke reiser til Romania for å spille søndagens kamp.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Firkantet maktbruk rammer landslaget og har knapt betydning for koronasmitten

Oppgjøret mot Romania i Bucuresti skulle etter planen foregå allerede søndag kveld med kampstart 20.45.

- Kampen som skulle blitt spilt i Romania ville vært ulovlig i Norge. Med det reiseopplegget toppfotballen har presentert i kveld, ville reisen ut av Norge vært i en juridisk gråsone. Vi vil at folk som har vært i nærkontakt med en smittet skal være i karantene i 10 dager, uttalte Høie til TV 2-nyhetene lørdag kveld.

Omar Elabdellaoui testet som kjent positivt for koronaviruset fredag.

Les også: Fortviler etter at Norges avreise til kampene i Romania og Østerrike er stoppet: - Vi opplever liten forståelse

NFF: - Uforholdsmessige konsekvenser

- Forbundsstyret har i dag fattet beslutning om at vi ikke drar basert på de veldig tydelig signalene vi fikk fra helseministeren tidligere lørdag. Signalene er at vi ikke burde dra til kampen, så har vi gitt den beskjeden, sier elitedirektør Lise Klaveness til Nettavisen.

- I utgangspunktet mente vi at vi kunne dra uten å bryte norske regler og heller ikke utfordre norske regler. Dette er spillere som spiller i utlandet og som uansett skal hjem. Det handlet om å få de ut av landet på en smittevernfaglig trygg måte og følge reglene i det landet de kom til som alle andre 54 land følger, sier hun.

Les også: NFF reagerer på Høies nei til landslaget: - Det er trist å høre

- Debatten er så steil at det blir en svart-hvitt-debatt og det tenker jeg er uhensiktsmessig. Vi mente oppriktig at den løsningen vi skisserte var vel så god som det som nå skjer. I det lyset synes vi det er uforholdsmessig de konsekvensene som nå skjer. At vi mest sannsynlig taper kampen 3-0 og blir holdt erstatningsansvarlig for kostnadene rundt kampen, men selvfølgelig er det viktigste for meg at vi ikke får spilt Nations League-kampen.

- Det er ingen mulighet for utsette kampen?

- Konkurransedirektøren har vært i kontakt med UEFA og da var det det sannsynlige utfallet at Norge vil tape kampen. De trakk ikke den endelige konklusjonen siden det ikke er noen andre datoer tilgjengelig, sier Klaveness.

Elitedirektøren sier at hun oppfatter at spillerne nå kan dra hjem til klubbene sine for å sone karantene og forholde seg til reglene i det landet de kommer til på vanlig måte.

- Vi er svært skuffet over at myndighetene tvinger oss til å bli hjemme. Alle de øvrige 54 UEFA-nasjonene spiller landskamper denne uka bortsett fra Norge. Dette er svært ødeleggende for landslagets ambisjoner på kort og lang sikt. Nå reiser vi hjem med rutefly i morgen. Det godtar norske myndigheter, samtidig som de sier nei til at vi reiser i karantene adskilt fra alle andre på charterfly til Romania, sier Stefan Johansen, Martin Ødegaard og Joshua King, kapteinsteamet på landslaget til NFF sine hjemmesider.

NFF skriver i en melding at de mener de kan reise innenfor regelverket.

- Den norske regjeringen sier nei til dette. Det er vi uenig i, men vi kan selvsagt ikke trosse regjeringen, sier Svendsen.

Idrettsforbundet støtter avgjørelsen

Idrettsforbundet uttaler lørdag kveld at de står bak beslutningen om at landslaget ikke får reise ut av landet.

Mens Norges Fotballforbund hele lørdagen har vært klare på at de mener landskampen mot Romania burde bli spilt, så er Idrettsforbundet uenig i det. De synes det er fornuftig at søndagens Nations League-oppgjør avlyses.

- Vi står i en alvorlig pandemi, hvor alle må forholde seg til de strenge smittevernstiltakene som til enhver tid gjelder. Karantenereglene er et av de viktigste verktøyene vi har mot smittespredning. NFF har derfor fattet en riktig beslutning med å ikke spille landskampen mot Romania. NIFs anbefaling er at samtlige organisasjonsledd og utøvere retter seg etter de råd og anbefalinger som til enhver tid gis fra norske helsemyndigheter. Det er derfor riktig at landskampen mot Romania nå er avlyst. Dette synet er også meddelt Norges fotballforbund, sier idrettspresident Berit Kjøll og legger til:

- NFF står i en meget krevende situasjon hvor avlysning av den forestående Nation League kampen mot Romania kan frata det norske herrelandslaget muligheten til å nå en Play off gjennom Nation League turneringen til verdensmesterskapet i fotball i 2022. Det er likevel en riktig beslutning å ikke sende spillere som nå er i karantene til nye kamper i karantetiden, avslutter Kjøll.

Kommentarer til denne saken