Gå til sidens hovedinnhold

Norges mest forhatte fans

De er blitt kalt nazister, bråkmakere og voldselskere. Nettavisen har møtt fansen LSK aldri vil se igjen.

LILLESTRØM (Nettavisen): I et mørkt hjørne på et stille vannhull i Lillestrøm møter Nettavisen fire menn i begynnelsen av 20-årene. Velartikulerte, anstendig kledte, i jobb eller studerende, og uten en eneste tatovering med verken «hat», «drep», «vold» eller «blod» å se. Sant å si tenker vi mer at de ser ut som svigermors drøm der de sitter, snarere enn å være Norges mest forhatte supportere.

Men det er det de er.

- De verste elementene har heller ikke lagt skjul på at de har en naziideologi, var karakteristikken Frank Grønlund ga deler av Lillestrøms Ultras-bevegelse i torsdagens Aftenposten.

Ikke fornøyd med beklagelse
De fire lederskikkelsene i LSKs Ultras-bevegelse, to fra grupperingen «Mental Boys 1917», to fra «Ultras Felt C», reagerer med vantro over uttalelsen. Riktignok beklaget Grønlund – daglig leder i Lillestrøm SK – i løpet av torsdagen sin uttalelse, og sa at han ikke hadde grunnlag for å komme med en slik antydning. Dette er likevel ikke nok, mener Ultras-lederne.

- Jeg tror han bevisst har forsøkt å sverte oss, og så er blitt presset til å beklage, sier den ene av mennene vi møter.

- Man kommer ikke med en sånn hentydning om nazisme helt uten videre. Faktisk sa Grønlund akkurat det samme rett i ansiktet til noen av oss allerede i 2006, forteller en av de to lederne i Ultras Felt C.

- Nei til nazisme og vold
For er det én ting disse utskjelte 20-åringene er klare på, er det at de tar avstand fra den type ideologi.

- Det finnes ikke en brun celle i noen av oss her, ei heller blant noen av medlemmene våre. Det faller på sin egen urimelighet, her er det for eksempel folk med albansk og kinesisk bakgrunn, sier de unisont.

- I det hele tatt tar vi avstand fra all den negative delen folk forbinder med Ultras-kulturen. For oss handler dette om å støtte laget sitt i tykt og tynt, gjennom farger, flagg, stemning – aldri være stille i løpet av en hel kamp. Det er en slags «positiv galskap», understreker de fire.

Og – noen voldsforherligere understreker de at de heller ikke er.

- Vi har tatt avstand fra vold fra dag én. Bedriver man vold, blir man utestengt fra grupperingene.

- Ingen av oss har bedrevet noen form for vold i forbindelse med kamper, ei heller kjenner vi noen i Lillestrøms Ultras-miljø som har det, påstår de.

Frykter stempel som kriminelle
Likevel føler de seg forfulgte – både av klubb og politi, noe som også er grunnen til at de ønsker å være anonyme.

«Noen av Ultras-medlemmene er nærmest behandlet som kriminelle av arbeidsgivere og familie etter det som skjedde. Derfor ønsker vi ikke å bli gjenkjent», er den kollektive tilbakemeldingen når Nettavisen spør hvorfor. De mener likevel, eller kanskje nettopp derfor, at de fortjener en langt bedre behandling enn det de har opplevd så langt.

(Les videre under bildet)

- Både klubben og politiet er uvitende når de behandler oss som de gjør. Vi tror alle at vi er utestengte i hjemmekampen mot Vålerenga, men vi har ikke fått noen beskjed om hvem av oss det gjelder, ei heller har vi fått forklaring på hva vi skal ha gjort.

- Jeg var ikke engang med på Stabæk-turen, likevel skal jeg utestenges, sukker den ene lederen i Mental Boys oppgitt.

Les også:- De er ikke bare hvite lam

- Rettsløse
De mener både klubben og politiet fremstår som både påtalemyndighet, dommer og jury samtidig.

- Vi føler oss fullstendig rettsløse. Hva var det Lyn-supporterne skrev – at selv Lommemannen har bedre rettssikkerhet?

- De er jo fullstendig paranoide. Vi har altså aldri blitt tatt for noe voldsbruk, likevel så ble vi forfulgt av to politibiler da vi skulle gå opp fra puben til Åråsen på forrige hjemmekamp. For moro skyld gikk vi mellom noen blokker på veien oppover, og politiet kjørte over plenene til folk. Det var ikke fritt for at det var en del gamle damer som tittet ut av vinduene sine og skvatt til litt da, flires det forsiktig.

- Alt lagt i grus
Det er dog den eneste gangen det er tilløp til litt latter i den halvannen timers lange samtalen Nettavisen har med de fire, sentrale Ultras-skikkelsene i Lillestrøm-miljøet. Til det sitter bitterheten for dypt i.

- De er ignorante, og det virker ikke som om de vet forskjellen mellom oss og casuals. I motsetning til casuals så distanserer vi oss fra voldsbruk.

- Vi elsker Lillestrøm, og har et ønske om å skape best mulig stemning på tribunen. Vi er en kjemperessurs, og det bør de forstå. Alt lå til rette for at denne sesongen skulle bli tidenes beste på tribunen, nå er alt lagt i grus.

(Les videre under bildet)

- Men hva med episodene sist søndag, skjønner dere ikke at folk blir skremt og at de må reageres?

- Jo, definitivt, men skylda er lagt på feil folk – vi er blitt gjort til syndebukker.

- Det på puben startet med en intern krangling mellom LSK-supportere, men det var ikke mellom folk i grupperingene våre. Og blusset på Nadderud ble tent av en person som vi aldri har sett på kamp før. Han kastet blusset mellom oss, men det burde være lett av bildene å finne ut hvem det var som gjorde det.

- Politiet provoserte
- Og de to som ble tauet inn for slåssing på Nadderud?

- De prøvde å gå imellom og roe ned situasjonen. Det var helt kaos der, og politiet provoserte mer enn å forebygge, hevder kvartetten.

- Bikkjene de brukte var helt ville og beit jo til og med en av politimennene. Sånt viser at de ikke har kontroll på det de gjør.

- Politiet har sagt til Nettavisen at de aldri hadde opplevd et tilsvarende hat som det de opplevde blant LSK-supporterne på søndag. Må de ikke da gå inn og stagge gemyttene – også for å unngå at det blir aksept for slik oppførsel i fremtiden?

- Jo, men da må de også se på hvordan de går frem. Selv har vi også en indre selvjustis, og faktisk så får du ikke stå sammen med oss hvis du er synlig beruset, sier en av lederne i Mental Boys.

- Mange av Junior Kanaris (yngre LSK-supportere, red. anm.) ser opp til oss, og vi skal stå frem som gode forbilder.

Håper å komme tilbake på Åråsen
Tiden vil vise om det blir mulighet for å bevise at de er nettopp det. Inntil videre er rundt 30 mann fra ulike undergrupperinger i Kanarifansen utestengt, og det vil også denne kvartetten forholde seg til.

- Vi kommer ikke til å forsøke å gå på Vålerenga-kampen søndag, selv om vi ikke engang vet om vi er utestengt eller ikke.

- Men når du har brukt og bruker så mye tid og penger på en klubb, så har du selvsagt lyst til å fortsette å støtte den. Vi elsker LSK, det er derfor vi er her, sier de fire lederskikkelsene i Ultras Felt C og Mental Boys 1917.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus