Gå til sidens hovedinnhold

Norges neste superstjerner

Kun to norske OL-gull, men det spirer i norsk vinteridrett. Her er morgendagens helter.

Allerede om i Vancouver-OL om fire år står nye norske utøvere klare til å gjenerobre vintertronen – som Norge måtte gi fra seg i Torino.

TV 2 Nettavisen har tatt en kikk resultatlister fra nasjonale og internasjonale juniorkonkurranser denne vinteren – og snakket med personer med inngående kjennskap til jobben som gjøres på juniornivå i norsk idrett.

Vi har valgt å ta fokusere på utøvere som er født i 1985 eller senere.

Her er lista over utøverne vi tror kommer til å dominere verdenscupene i årene framover:

LANGRENN:

Petter Northug jr. (20 år – født 1986)
Verdens beste juniorløper gjennom alle tider er allerede blitt stjerne, og trenger knapt noen nærmere presentasjon. Seks gull og to sølv på åtte starter i junior-VM er en unik prestasjon. Northug vant også skandinavisk cup for seniorer denne sesongen, og har dermed friplass i verdenscupen resten av kalenderåret 2006.

Northug går tre løp i verdenscupen denne uka, og spesielt onsdagens dobbeljaktstart i Falun vil gi et svar på hvor langt nordtrønderen er kommet i utviklingen.

Trolig kan han være med og kjempe om medaljene allerede i neste års VM i Sapporo.

Eirik Sæves (18 år – født 1987)
Juniorverdensmesteren i stafett kan arve Petter Northugs hegemoni i juniorklassen neste vinter. Imponerte stort i norgescupen på Røros sist helg, der han satte samtlige seniorer på plass i 7,5 km klassisk.

Astrid Jacobsen (19 år – født 1987)
Har fortsatt et år igjen av juniorkarrieren, men har allerede markert seg på seniornivå med medalje i NM-sprinten to år på rad. Vant to gull i junior-VM i Kranj tidligere i vinter. Vil trolig nærme seg verdenstoppen i sprint allerede neste vinter – men har også stoff i seg til å bli en allrounder på internasjonalt toppnivå.

Therese Johaug (18 år – født 1988)
Vil ikke være mer enn 22 år når Vancouver-lekene går av stabelen. Det betyr at de lekene kanskje kommer for tidlig. Men 18-åringen har allerede vist stort potensial, ikke minst under norgescupen på Røros sist helg. Der var hun raskest av samtlige løpere i eldre junior- og seniorklassen på 5 km klassisk. Spes i klassisk.

NB! Langrenn skiller seg fra de fleste andre vinteridrettene med stor bredde i toppen i juniorklassene. Eirik Kurland Olsen (født 1987), Glenn Elvestad (født 1986), Anders Gløersen (født 1986), Ida Gjermundshaug Pedersen (født 1988), Betty-Ann Bjerkreim Nilsen (født 1986) og Marte Elden (født 1986) er eksempler på løpere som også kan nå veldig langt.

KOMBINERT:

Petter Tande (20 år – født 1985)
Debuterte i verdenscupen allerede for fire år siden, og har deltatt i to VM o et OL – men er likevel bare 20 år. I form er han verdens beste kombinerthopper – i sporet er det fortsatt mer å hente. Kommer til å prege internasjonal kombinertsport i to olympiader til – minst.

Torkild Aam Rassmussen (20 år – født 1986)
Er i likhet med Petter Tande og Magnus Moan et produkt av skilinja ved Heimdal videregående og Granåsen skiteam. Debuterte i World Cup A i Lahti sist helg og får en ny sjanse i Holmenkollen lørdag og søndag.

SKISKYTING:

Emil Helge Svendsen (20 år – født 1985)
Den tidligere juniorverdensmesteren OL-debuterte med en sjetteplass på fellesstarten i Torino. Omtales av landslagstrener Roger Grubben som det største talentet i norsk skiskyting siden Ole Einar Bjørndalen. Det sier det meste om potensialet.

Arild Askestad (18 år – født 1987)
Vant både sprinten og jaktstarten i yngre junior under junior-VM i USA tidligere i vinter. Det vitner om kvalitet.

Tarjei Bø (17 år – født 1988)
Gull, sølv og to fjerdeplasser under junior-VM i USA. Det er unektelig noe å bygge videre på.

Julie Bonnevie Svendsen (18 år – født 1987)
Debuterte i verdenscupen med 15. plassen på normaldistansen i Hochfilzen. Er fortsatt ustabil, og har ikke lyktes i å ta steget opp på seierspallen i junior-VM – men spås en stor framtid.

ALPINT:

Kjetil Jansrud (20 år – født 1985)
Har kjørt 20 verdenscuprenn – og kjørt ut i halvparten. Tre ganger blant de ti beste i verdenscupen sier likevel litt om hva som bor i slalåmspesialisten. Har som uttalt mål å bli best i verden. Det har han alle forutsetninger for å klare.

Mikkel Bjørge (19 år – født 1986)
Juniorverdensmester av året i slalåm – med flere førsteplasser å vise til fra FIS-renn denne vinteren. Tvillingbroren Mons er også et stort talent, men har ennå ikke oppnådd de samme resultatene som Mikkel

SKØYTER:

Håvard Bøkko (19 år – født 1987)
Bronsemedaljen sammenlagt i allround-EM i Vikingskipet i januar sier egentlig det aller meste: Håvard Bøkko blir vår neste skøytekonge.

Maren Haugli (21 år – født 1985)
Har servert norske rekorder på løpende bånd denne vinteren. Avsluttet sesongen med tredjeplass i verdenscupfinalen på 3000 meter i Heerenveen forrige helg og fikk sin OL-debut i Torino. Har stoff i seg til å bli tidenes beste kvinnelige skøyteløper i Norge.

HOPP:

I øyeblikket er det ingen unge utøvere som peker seg ut som kommende stjerner.

- Norge har ikke hatt kultur for å satse skikkelig på juniorhoppere. Sånn kan det ikke fortsette. Derfor er vi i gang med å bygge opp en juniorsatsing – og denne må trappes opp. Vi må utdanne trenere, oppgradere bakkene og etablere en kultur for å trene godt gjennom hele året, fastslår hoppsjef Clas Brede Bråthen til TV 2 Nettavisen.

Han ser nå mot 15- og 16-åringene for å finne neste generasjon norske storhoppere.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?