*Nettavisen* Sport.

Norges neste sykkelproffer?

Foto: Petter Tenstad (procycling.no)

Atle Kvålsvoll skal lede Niklas Åkvik og Øystein Stake Laengen til suksess i Plussbank Cervélo.

19.01.11 17:21

BENIDORM (procycling.no) : Plussbank Cervélo gjorde i 2010 en imponerende debutsesong. De dominerte de fleste sykkelritt de stilte opp i på hjemmebane, øverst på seierspallen stod ofte Adrian Gjølberg.

Gjølberg har foran den kommende sesongen forlatt laget til fordel for Joker-Merida. Fra trøndelag har den nye sportssjefen Atle Kvålsvoll hentet Lorents Ola Aasvold (TVK), Bjørn Tore Hoem og Sebastian Kvålsvoll (begge CK Nor).

Siden Gjølberg har forsvunnet er det nå andre som må ta ansvar. To av rytterne som skilte seg ut med gode resultater i fjor var Øystein Stake Laengen fra Asker og Niklas Åkvik fra Tønsberg. De håper begge å ta et stort steg i 2011.

- Jeg har veldig lyst på en UCI-seier, utenom det så er det topp fem på NM-tempoen. Også er det å vinne U23-NM, sier Åkvik om målsetningene for 2011 til procycling.no.

- Jeg er ikke så glad i å uttale noe om resultatmål egentlig, men det er jo å bli så sterk at man kan klare å kjempe om seier i enkelte av de UCI-rittene vi stiller i. Prøve å kjøre offensivt som i fjor, plutselig så går det og da sitter man i finalen, forteller Øystein. Som var nær ved å vinne sin første UCI-seier i Circuit des Ardennes i fjor. Der ble han andremann på den første etappen, bare slått av russiske Mikhail Antonov.

- Du kan godt legge «bli god nok til» i målene mine også, skyter Åkvik inn.

- Er man sterk nok og offensiv så vil man havne i en situasjon hvor man kjemper om seieren, konkluderer Stake Laengen.

DISKUTER NORSK OG INTERNASJONAL SYKLING PÅ VÅRT NYE FORUM!

- Kan ta steget videre
Det sørlandsbaserte skal i 2011 ta steget ut i den store verden og kjøre flere UCI-ritt i utlandet. Atle Kvålsvoll er glad for at han har typer som Niklas og Øystein i laget foran det som vil bli en utfordrene sesong.

- Niklas og Øystein er ganske forskjellig som personer, men vi er avhengig av begge typene i et lag, så miksen er veldig bra. Begge er villig til å gå i krigen for laget, sier Kvålsvoll til procycling.no.

Kvålsvoll beskriver Åkvik som en fighter med høy toppfart, og mener 21-åringen har stort potensiale.

- Han er en type som har potensiale til å ta steget videre. Hvis han ønsker det selv og tar de takene som trengs. Niklas er en impulsiv type, han er en skøyer. En type som liker å gå litt egne veier.

- Det kan vel slå begge veier?

- Ja, det er både hans styrke og hans utfordring kan du si. Men han er virkelig en fighter som går dypt.

LES OGSÅ:- BLIR IKKE SKJELVEN AV WILMANN

- En drøm å ha med i utbrudd
Øystein Stake Laengen er kjent for å kjøre offensivt og havner ofte i brudd. Dette er noe Asker-gutten behersker godt ifølge sjefen.

- Øystein kjørte veldig offensivt i fjor, kjørte veldig mye i brudd. Han er på mange måter en drøm å ha med i utbrudd fordi han er så kjøresterk, han klarer å holde høyt tempo over lang tid.

- Han er veldig seriøs og trener veldig godt. Han har en klar målsetning med det han holder, fortsetter Kvålsvoll.

Ved å kjøre offensivt sikret han seg poengtrøya i Ringerike Grand Prix i fjor.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håvard Solerød

Hushovds gode kontakter
- Målet vårt er å utvikle fremtidige proffer til ProTour-lagene. Min viktigste rolle blir å få dem til å forstå hva som kreves for å bli utenlandsproff. Vi kommer til å jobbe langsiktig, men det er likevel opp til guttene selv å komme seg opp på det nødvendige nivået, sa Atle Kvålsvoll til procycling.no i fjor.

Det at Thor Hushovd lurer i kulissene er viktig for gutta som kjemper for å komme seg ut i profflivet.

- Han har veldig gode kontakter videre igjen, så kjører vi bra så byr det seg muligheter, sier Niklas.

Det at Norge også har produsert sterke proffer som Kurt Asle Arvesen, Edvald Boasson Hagen, Lars Petter Nordhaug (alle Team Sky) og Alexander Kristoff (BMC) er også noe som vil hjelpe unggutta ut i verden.

- Fordelen vi i Norge har er at vi har noen av de gode proffene. Hvis du er fra noen andre land holder det kanskje ikke å vinne to-tre løp. Vinner du to-tre kontinentalløp nå så blir du lagt merke til, folk vet hva de norske rytterne står for nå tror jeg, mener Stake Laengen.

- Nordmenn blir mer og mer ettertraktet, forteller Åkvik videre.

LES OGSÅ:NORGES NYE SYKKELELITE

- Alle brikkene falt på plass
Hushovd selv er meget fornøyd med laget og deres prestasjoner. Verdensmesteren forteller at planene har vært der siden han selv var på alder med Stake Laengen og Åkvik.

- Det har vært snakk om et elitelag på sørlandet i mange, mange år. Det begynte når jeg var på den alderen og nå falt alle brikkene på plass. Også kom pengene litt etter litt, de sitter jo litt løsere når sykkel er så hot som det er, sier Hushovd til procycling.no da vi møter han på treningsleir i Calpe.

Oksen, som fylte 33 år tirsdag, syns det er flott å se at lokale gutter nå har fått et tilbud om å sykle på et såpass høyt nivå.

- Jeg syns det er gøy når de unge, og spesielt de lokale som jeg kjenner fra de var ynge, nå kan få et tilbud om å sykle på et bra lag fra sørlandet. Så det er gøy.

Hushovd har selv hatt et langt og suksessfult samarbeid med Atle Kvålsvoll og mener trønderen er god i den rollen han nå har fått i Plussbank Cervélo.

- Jeg tror Atle er flink til å lese folk, og gi de tid og mulighet, sier Hushovd om den nye sportssjefen i Plussbank-Cervélo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håvard Solerød

Hva gjør de når de ikke sykler?
Lurer du kanskje på? Det lurte i hvert fall procycling.nos utsendte på, svaret? Sjokkerende lite.

- Jeg gjøre det samme som broren min, forteller Øystein.

- Ingenting?

- Ja, bekrefter 21-åringen.

Niklas kan fortelle at han har jobbet som bære- og ryddegutt på en byggeplass i høst.

- Er det gøy?

- Det er ikke gøy, men det er en jobb. Også er det gratis styrketrening.

Mens Øystein ikke har noen hobbyer lever Niklas etter mottoet «alt med motor er gøy».

procycling.no ønsker Niklas, Øystein og hele Plussbank Cervélo lykke til med den kommende sesongen.

Dette er Plussbank Cervélo anno 2011:
Lorents Ola Aasvold / 22 år
Christian Hals Frivold / 19 år
Jon Anders Grøndahl / 23 år
Sondre Hurum / 22 år
Sebastian Kvålsvoll / 20 år
Øystein Stake Laengen / 21 år
Morten Mørland / 24 år
Bjørne Tore Hoem / 19 år
Åsmund Sivertsen / 22 år
Torgeir Strandberg / 20 år
Niklas Åkvik / 21 år

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

HTML EMBED

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag