AREMARK (Nettavisen): Henriette Jæger har kommet som et stjerneskudd inn på den norske friidrettshimmelen det siste året, og har levert det ene oppsiktsvekkende resultatet etter det andre.

Nettavisen tok turen til det lille stedet Aremark, utenfor Halden, og besøkte 18-åringen, hvor hun bor sammen med sine foreldre og eldre søster. Familien har alle drevet med friidrett, mor Unn Merete og far Lars Martin med kastøvelser, og storesøster Karoline med blant annet tresteg.

Nå er det den yngste i familien som skal ta genene videre, og det har hun mildt sagt gjort godt. For Henriette Jæger er av mange spådd en lysende framtid som friidrettsutøver, og sammenlignes ofte med både Jakob Ingebrigtsen og Karsten Warholm.

– Hun er ei jente som fortsetter å imponere meg, og hun imponerer meg hver gang. Jeg får litt samme følelsen som med Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen, at de veldig sjelden skuffer,sa NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal om Jæger etter U18-verdensrekorden i fjor høst.

Les også: OL-kanalen må tåle enorm kritikk etter nedprioritering av norsk fotball

Fikk klarsignal fra legen

Den smørblide jenta møter Nettavisen utenfor huset hvor hun har vokst opp, men ting er ikke helt som det pleier å være. Jæger går nemlig på krykker, og har en skinne rundt sin høyre fot.

- Det er et brudd i foten, som heldigvis var et veldig fint brudd. Jeg slapp dermed operasjon, så det kunne vært verre. Forhåpentligvis kan jeg kaste krykkene om ikke altfor lenge, forteller hun.

Hendelsen skjedde under et mangekampstevne i Tyskland i slutten av juni, som var en av hennes siste muligheter til å kvalifisere seg for OL.

- Selve skaden har jeg egentlig hatt en god stund, men fikk beskjed fra legen at det gikk fint å konkurrere med. Formen var veldig god på det tidspunktet, så det var kjedelig at det skulle skje akkurat da, forteller stjerneskuddet til Nettavisen.

Les også:Warholm avslører uvanlig F1-samarbeid før OL: - Jeg ringte selv

Lekene i Tokyo var aldri i tankene til «Team Jæger» før sesongen, men resultatene forbedret seg fra gang til gang og plutselig var hun nære.

- Hvis alt hadde klaffet, så hadde jeg en mulighet til å kvalifisere meg. Vi dro til Tyskland med tanken om å få et godt nok resultat til å bestille billett til Tokyo, så å si noe annet ville vært feil.

Men på 100 meter hekk skulle alt av resultater være forgjeves, da 18-åringen snublet på en av de første hekkene og skadet seg i fallet. Hun dro på et lokalt sykehus for nærmere undersøkelse, og det ble senere konstatert brudd i foten.

- Det har vært tøft å hente seg inn etter den skuffelsen, og jeg tenker mye på det. Jeg ble kjempelei meg da svarene kom, og da glemmer man litt at jeg har mange mesterskap foran meg.

Les også: Henriette Jæger mister OL

Forstår Warholm-sammenligningen

18-åringen fra Aremark konkurrerer i mangekamp, hvor løpsøvelsene er hennes klart sterkeste. Hun har blant annet NM-gull for seniorer i både 60 meter og 200 meter innendørs fra 2020, og leverte bestenotering i mangekamp under stevnet i Götzis med 6154 poeng i mai. Resultatet er bare 72 poeng unna Norgesrekorden til Ida Marcussen på 6226.

Prestasjonene vekker oppsikt, og mange kaller Jæger den «nye Warholm», med tanke på at Warholm også konkurrerte i mangekamp fra ung alder, og hadde løpsøvelsene som sine sterkeste øvelser. Mannen fra Ulsteinvik endte opp med å spesialisere seg, og satte ny verdensrekord i sin øvelse 400 meter hekk, tidligere denne måneden.

Jæger får stadig spørsmål om framtiden, og om det noen gang vil bli aktuelt å gjøre det samme som Warholm, og spesialisere seg.

- Jeg skjønner at mange sammenligner oss, for vi har mye av de samme trekkene og utvikling i karrieren. Han er en helt rå utøver, som inspirerer meg mye i treningshverdagen. Foreløpig trives jeg med å trene og konkurrere i mangekamp, men det absolutt mulig at jeg kommer til å spesialisere meg en dag. Det kan skje etter videregående, men akkurat nå er det umulig å si.

Nå røper hun at det er flere dilemmaer hun står ovenfor de kommende årene.

- Jeg ser for meg å konkurrere i mangekamp også neste år, så begynner vurderingen om hvor man skal satse videre, om det blir med mamma som trener og om jeg skal spesialisere meg i det hele tatt.

Les også: Henriette Jæger (17) yppet seg mot verdenseliten

Supertalentet trenes av moren Unn Merete, på hjemstedet hvor det ikke er flust av treningsmuligheter. De må derfor være kreative når det kommer til treningsarbeidet, noe Henriette har vært en stor del av siden hun var yngre.

- Det er jeg som setter opp treningsplanene, og mamma som ser over, godkjenner og retter opp i ting. Vi har jo blant annet ikke en løpebane med sving her, så da gjelder det å være kreative for å kunne trene på det. Et bytte av sted å bo kunne derfor vært med på å utvikle meg videre, men det er ikke noe vi har konkludert med enda.

- Så dere har vurdert å flytte på deg?

- Vi har tenkt på USA i flere år allerede, i og med at både mamma og pappa har gått på skole og drevet med friidrett der. Men da må vi være helt sikre, for det kommer til å være veldig annerledes fra det jeg gjør nå. Vi har også vurdert om jeg skal flytte til Oslo, for å ha mer tilgang på fasiliteter. Det siste er å bli her i Aremark, og fortsette den jobben vi gjør her. Som fungerer veldig bra, forteller en funderende Jæger.

Her setter Jæger verdensrekord i mangekamp for U18-utøvere:

Økende oppmerksomhet

Med de imponerende prestasjonene, kommer også oppmerksomheten, både fra fans, mediene og sponsorer. Nå innrømmer talentet at det er uvant å være i sentrum, og at det er spesielt én ting hun ønsker å forbedre.

- Karsten og Jakob (Ingebrigtsen) er veldig gode på sosiale medier, og har mange følgere. Men det er foreløpig noe jeg har vært utrolig dårlig på. Det er nesten litt pinlig hvor lite tid jeg bruker på det, så der må jeg skjerpe meg. Jeg har en lagkamerat som hjelper meg litt, men jeg syntes ting er så flaut å legge ut. Jeg tror det er en Aremark-greie. Men jeg vet at det er det som må til for å skape litt blest rundt seg selv nå, sier hun og ler.

- Hvordan har du merket trykket fra sponsorer og lignende?

- Det er klart at det blir jo mer og mer for hver gang jeg konkurrerer, og gode resultater gjør jo at folk blir interesserte. Man blir stadig kontaktet, så det viser jo at friidrett er attraktiv på markedet også. Både Ingebrigtsen-brødrene og Karsten er gode på å fremme norsk friidrett, så da håper jo jeg at jeg også kan det. Jeg må bare bli mer aktiv i sosiale medier.

Les også:Totalslakter Viking etter store forsvarsfeil: - Hører ikke hjemme på dette nivået

Avslutningsvis forteller hun at hun fortsatt har et håp om å rekke slutten av sesongen, og få godfølelsen før neste sesong.

- Jeg håper at skaden leges fort, og at jeg kan komme tilbake og bevise noe mot slutten av sesongen, avslutter den målbevisste 18-åringen.