*Nettavisen* Sport.

Norges nye gullgutt

Foto: (AP/Scanpix)

Aksel Lund Svindal (24) skrev alpinhistorie med Norges første utforgull. - Helt uvirkelig, jubler Norges nye alpinkonge.

11.02.07 14:35

Etter nedturen i super-G og kombinasjonen lyktes det endelig for Aksel Lund Svindal i alpin-VM i Åre. Verdenscuplederen feide ned til beste tid fra startnummer 21, og så den ene utfordreren etter den andre kjøre ned til svakere tid.

Utklassing
Lund Svindal noterte tiden 1.44,68. Det var 72 hundredeler raskere enn den kanadiske sølvvinneren Jan Hudec. Patrik Järbyn på bronseplassen fulgte ytterligere 25 hundredeler bak. Det ble med andre ord den reneste utklassingen.

- Det er helt uvirkelig for meg. Jeg skjønner ikke hvordan jeg klarte å være så mye bedre enn alle de andre, sier gullgutten til NRK.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg kjørte så fort i det bratteste partiet at alle de andre tapte. Da jeg sto i målområdet var det egentlig bare spennende på den første mellomtiden. Nei, dette er uvirkelig, sier den nybakte verdensmesteren.

For å understreke hvos suveren Akesel Lund Svindal var: avstanden fra gullvinneren og ned til Järbyn på tredjeplass, er identisk med differansen fra Järbyn og ned til Didier Defago på 10. plass!

Seieren var Norges aller første utforgull i mesterskapssammenheng. Kjetil André Aamodt, Lasse Kjus og Atle Skårdal har seg i mellom vunnet sju sølv og én bronse, men aldri tidligere har en nordmann stått øverst på seierspallen etter et utforrenn.

Trives i Åre
Selv synes ikke Aksel Lund Svindal det er så spesielt å være den første norske gullvinneren.

- Nei, for meg er alle disiplinene like store. Men Marius (Arnesen) ønsket seg veldig et utforgull, gliser han.

Og landslagssjefen var like strålende blid som verdensmesteren.

- Akkurat der jeg sto i løypen kjørte Aksel fantastisk og utklasset alle. Dette er helt utrolig, gliser Arnesen.

Lund Svindal har flere ganger vist at han stortrives i den svenske utfortraseen. Tidligere denne uken fikk han nest beste tid i utfordelen av superkombinasjonen, og i verdenscupenfinalen i fjor gikk han helt til topps i Åre.

Mange har stilt spørsmål ved om Aksel Lund Svindal klarer å ta opp arven etter Kjus og Aamodt på egenhånd. Søndag ga han svar på tiltale. Norge har fått en ny alpinkonge.

Tungt for Østerrike
For alpinstormakten Østerrike markerte Åre-utforen en historisk nedtur. For første gang siden 1997 var det ingen østerrikere på seierspallen etter en VM-utfor. Svenskene og kanadierene har derimot mer å juble før.

Hudecs sølvmedalje er Canadas beste utforprestasjon i VM-sammenhegn noensinne, mens Järbyns bronse er Sveriges første i utfor siden Pernilla Wiberg tredjeplass i 1997 - og den andre i historien.

1. Aksel Lund Svindal, Norge, 1.44,68
2. Jan Hudec, Canada +0,72
3. Patrik Järbyn, Sverige +0,97
4. Erik Guay, Canada +0,99
5. Ambrosi Hoffmann, Sveits +1,00
6. Didier Cuche, Sveits +1,01
7. Bode Miller, USA +1,27
8. Mario Scheiber, Østerrike +1,31
9. Manuel Osborne-Paradis, Canada +1,43
10. Didier Defago, Sveits +1,44
----
25. Lars Myhre, Norge +2,68
29. Bjarne Solbakken +2,95

Send din gratulasjon til verdensmesteren i kommentarfeltet under!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag