*Nettavisen* Sport.

Norges nye pokerstjerne

Foto: www.poker.no

Åge Spets (31) har vunnet halvannen million på poker i år, men slutter ikke i OBOS-jobben av den grunn.

01.08.06 09:00

LAS VEGAS (TV 2 Nettavisen): Rundt 150 nordmenn reiste til USA i forbindelse med poker-VM i år. De fleste kom en dag eller to før hovedturneringen startet. Da satt allerede Åge Spets på finalebordet og spilte om VM-tittelen i $1.500 No Limit Texas Hold ’Em.

Førstepremien var på over 4,5 millioner kroner.

Les mer om VM i vårt pokermagasin.

Berg- og dalbane
«Spetsern» koste seg. Han var høyt oppe, på vei mot tittelen, han gliste, han var langt nede og på vei ut av turneringen, han skrek og kom seg opp igjen. Det svingte fort, nesten for hver hånd som ble spilt.

Og stadig flere nordmenn satte seg ned på de provisoriske tribunene rundt finalebordet.

Åge imponerte. Han hadde hatt marginene med seg tidligere i turneringen, men nå var flaksen borte. Han tapte en stor pott med AK mot KQ, hvor han hadde 70 prosent sjanse for å vinne, og røk ut da han hadde kongepar mot 10-9 og var 82 prosent favoritt.

Spets var slått ut. Knockout. Nådeløst. De norske tilskuerne mistet pusten. Det ble stille.

Trøst fra dealeren
Åge var fortsatt begravd i sin egen mentale ruin da dealeren John Caine kom bort til ham og kondolerte nordmannen med fjerdeplassen.

«Utrolig uflaks! Du var den beste spilleren på bordet. Det var alle dealerne enige om,» sa Caine til Spets. En fin gest av den spedvokste dealeren, og en aldri så liten trøst.

En større trøst var prispengene for fjerdeplassen; 1,1 millioner norske kroner.

Vi satte oss ned med Åge Spets noen dager etter det dramatiske finalespillet. Humøret var tilbake, det samme var det karakteristiske gliset.

- Det var ekstremt moro! Som alltid i poker er det bad beats du husker best, men jeg husker tre hender som var veldig viktige for meg. Hadde jeg ikke vunnet disse, hadde jeg ikke kommet så langt. Det var bare synd at jeg ikke hadde den bitte lille ekstra turen på slutten, smiler Spets.

Urealistisk å vinne
Han er enig med Caine; han følte seg som den beste spilleren på finalebordet. Nå spørs det om han noen gang vil komme så nærme en VM-tittel igjen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg må jo være fornøyd med å vinne bra med penger og gjøre en så bra prestasjon i VM. Jeg drømte jo om å komme på finalebordet i VM, men trodde det var ganske urealistisk.

- Hvor realistisk er det å vinne VM?

- Det er nok fortsatt ganske urealistisk. Det er jo en mølje uten like, sier Spets, og tenker på antall deltakere i årets World Series of Poker. Det var for eksempel 2.803 deltakere med i turneringen hvor Spetsern ble nummer fire.

Slutter ikke i OBOS
Det forteller mye om hvilken fantastisk prestasjon han gjorde, men også mye om hvor vanskelig det blir å gjenta den. Spesielt når man ikke engang er profesjonell pokerspiller, men IT-programmerer for OBOS.

- Hadde jeg sluttet på jobben og vært med på de turneringene hvor det er 300-400 spillere, så er nok sjansen mye større. Men hvis jeg skal fortsette i jobben, og komme til sånne møljefelt, skal det nok utrolig mye til.

Jobben har han imidlertid ingen planer om å si opp. Åge Spets trives med utfordringene, og setter stor pris på sjefen, som lar han reise verden rundt på pokerturneringer fra tid til annen.

Sponsoravtale
Nå har han endelig sikret seg en sponsoravtale med Ladbrokes. Seieren i Betsson-cruiset bidro nok mye til å få den i havn. Avtalen innebærer at 31-åringen får spille alle turneringene i neste sesongs European Poker Tour (EPT).

Spets er en av fire spillere i det laget som Ladbrokes skal satse på.

- En spiller er ikke så interessant før han har vist gode resultater over tid. Og Åge har vist resultater over tid, sier markedssjef Rolf Woods i Expekt til TV 2 Nettavisen. Woods er manager for det norske pokerlaget The Norsemen, som var et av de aller første lagene som ble etablert i Europa.

Hommelvik-gutten har kommet langt siden han startet med poker for to år siden. Faktisk holdt han på å gi seg med poker. Åge følte ikke at han var god nok.

Var ikke god nok
- Jeg begynte å spille poker for to og et halvt år siden. En kamerat spilte på Internett. Jeg har alltid spilt strategispill med han. Den første dagen jeg spilte, bløffet jeg på drag og høynet hele tiden. Jeg satte inn 50 dollar og vant 1.000 dollar. Men det var kjempeflaks, gliser Spets.

- Men jeg var ingen god spiller, og det innså jeg.

Han satset sine siste 200 dollar på én turnering, og regnet med at det var siste gang han spilte poker. Men det endte med 23. plass og 1.600 dollar i gevinst.

- Det var nok vendepunktet, mener Spets.

Nå er han god nok, det har resultatene bevist. Han er også med i hovedøvelsen i VM. Innkjøpet koster 10.000 dollar, men Spets fikk sitt sete som en del av premien for seieren på cruiset i våres.

Han overlevde dag 1B, men har bare med seg 5.675 i sjetonger til dag 2A. Snittet vil være på 25.000-27.000. Det plager ikke Spets – han har spilt seg ut av pressede situasjoner før.

- Jeg føler at jeg er ganske god shortstacked, smiler Spets. Tirsdag kveld får vi se - da starter spilledag 2A.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag