Gå til sidens hovedinnhold

Norges nye sykkelfest

- Jeg blir aldri noen cyclocross-rytter, men jeg kommer neste år også, sa Edvald Boasson Hagen.

TØNSBERG (procycling.no): Det var småkaldt, regn i luften og tåkete.

Ja, vi innrømmer det med en gang. Det er ingen hemmelighet at cyclocross-ritt ofte er forbundet med dårlig vær, godt kledte tilskuere og møkkete ryttere.

Men det kan vi leve med, for det er nemlig en del av sjarmen.

Cyclocross Tønsberg, eller CXTønsberg, var intet unntak da det ble arrangert for andre gang i historien lørdag ettermiddag.

Allikevel stilte hundrevis av tilskuere opp, i denne sykkelgrenen hvor Norge verken har UCI-poeng eller arrangerer NM.

Martin Vestby, fra Tønsberg, har riktignok deltatt i VM ved et par anledninger, senest i 2009 (Hoogerheide , Nederland). Da ble han innhentet med fire runder av den belgiske superstjernen Niels Albert.

Her finner du store bilder fra CXTønsberg!

Nordhaug: - Kjempestemning
Men tilbake til folkefesten i Tønsberg.

Arrangøren hadde på forhånd reklamert med storskjerm, speakere, underholdning og ikke minst kjente sykkelryttere. Det imponerte alle, også vinneren.

- Det var kjempestemning, jeg er imponert over publikumet som heiet oss fram, sa Lars Petter Nordhaug til procycling.no etter rittet.

Da hadde han nettopp sust inn – vel, han hadde også tid til å gå baklengs over målstreken - til seier foran Magnus Darvell (Team Kalas).

Les også: Gikk baklengs over mål

- Du har ikke tenkt til å prøve deg litt mer på cyclocross? spurte en journalist.

- Jeg har tenkt på lenge, men det er vanskelig å kombinere. For eksempel syklet jeg konkurranse fra starten av februar til midten av oktober med Sky i år, da er det ikke lett med for mange konkurranser i løpet av vinteren, svarte Nordhaug.

VM-deltaker satt på plass
Da sykkelproffen fra Nøtterøy, kun en liten sykkeltur fra Tønsberg, ble konfrontert med dette igjen på podiet sa han følgende til Ole Kristian Stoltenberg, én av to speakere fra Krokstadelva på CXTønsberg og til vanlig sykkelkommentator i Eurosport:

- Jeg holder meg til hjemmebane når det gjelder cyclocross.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lars Petter Nordhaugs nærmeste utfordrer, og kanskje vel så sterk, hadde det ikke vært for punkteringen i avslutningen av rittet, vil mange hevde, var svenske Magnus Darvell.

Han er nummer 98 på UCIs rankingliste for cyclocross, og har 33. plass fra verdensmesterskapet i januar 2011 som sin beste internasjonale plassering.

- Løypa var lettkjørt, vi måtte bare av sykkelen én gang per runde. Det var noen runder, når det ikke var noen i veien, at jeg kunne sykle opp der også (kanten/stigningen hvor rytterne skulle opp på isbanen igjen, vår.anm.), beskriver Team Kalas-rytteren overfor procycling.no.

- Hvordan var det i forhold til World Cup og VM, som du har vært med på?

- De er ofte litt mer krevende, både med tanke på teknikk og antall høydemeter, og rundene er lenger (2,5-3,5 er kravet til UCI, vår.anm). Her kjøret vi tolv runder, i World Cup kan man nesten halvere det, sier Darvell om den 1,7 kilometer lange løypa og fortsetter:

- Men startposisjonen min var en helt annen her, så det var kult, smilte 29-åringen, vel vitende om at han aldri kommer til å starte i første rekke internasjonalt.

Alternativt for Boasson Hagen
Den er nemlig forbeholdt de åtte beste på UCI-rankingen, mens Team Kalas-rytteren altså befinner seg på 98. plass på den rankingen. Det vil i teorien gjøre at svensken blir tildelt rad nummer 13, men i praksis vi det aldri stille så mange ryttere til start.

Magnus Darvell hadde lenge Edvald Boasson Hagen (lagkamerat med Lars Petter Nordhaug i Sky) noen meter bak seg. Det var tydelig at 24-åringen aldri fant seg til rette på det sleipe underlaget, som for øvrig bare ble verre og verre, i Tønsberg.

Da rudsbygdingen punkterte på forhjulet med en drøy runde igjen til mål var det over og ut.

- Jeg blir ingen cyclocross-rytter, men jeg vil veldig gjerne være med neste år også, innrømmer Edvald Boasson Hagen og legger til:

- Landeveien passer meg mye bedre, men samtidig bruker jeg cyclocross-sykkelen mye som alternativ om vinteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NM?
Til tross for en vond rygg beholdt han tredjeplassen, til stor jubel fra publikumet i Tønsberg. Blant de mange fremmøtte var også Steffen Kjærgaard, sportssjef i Norges Cykleforbund.

Arrangøren, med initiativtaker Gino van Oudenhove i spissen, varslet i forkant av CX Tønsberg at de ønsket seg NM.

- Vi har tenkt på NM i cyclocross, men vi får vente litt med det. Kanskje neste år. Jeg kunne tenke meg en cup etter norgescupavslutningen (på landeveien), hvor det sykles ritt noen helger, og at det avsluttes med et norgesmesterskap, fortalte sportsdirektøren i Joker Merida til procycling.no.

Les også: - Det blir nesten som NM

Da vi møtte Kjærgaard lørdag ettermiddag var han utelukkende positiv.

- Jeg håper virkelig at vi skal få til det. Med tanke på at vi har en ganske kort landeveissesong, sammenlignet med de andre nasjonene i Europa, kunne cyclocrossen gjort at vi hadde fått forlenget sesongen. Vi er ikke veldig avhengige av vær i denne sykkelgrenen, sier Steffen Kjærgaard til procycling.no.

Før vi rekker stille neste spørsmål, kommer han med denne sammenligningen:

- Hvordan hadde det vært å kjøre landeveisrittet i dette været, smiler Kjærgaard, godt bekledt i cirka ti plussgrader - med våte skosåler.

- Veldig likt langrenn
- Samtidig må vi erkjenne at vi ikke har noen heltidsutøvere i denne grenen, og det er en utfordring. Spesielt med tanke på de som driver med for eksempel landeveissykling i Norge, hvor det i mange tilfeller er utfordrende økonomisk i forhold til studier og jobb.

Arrangementet i Tønsberg gikk strålende for seg, og det kan fint kopieres andre steder i landet, skal vi tro sportssjefen.

- Jeg kjenner til miljøer i både Bergen og Rogaland, så det er absolutt interesse for dette. Det hadde vært en god idé med både regionsbaserte cuper og landsdekkende cuper. Vi har gode forutsetninger for denne sporten, hvor mange arenaer har vi ikke Norge som dette her, spør han, og peker rundt seg på messeområdet i Tønsberg.

- Kompetansen er også her, det er veldig likt langrenn. Det varer ikke så lenge, og det sykles korte runder, så det er veldig publikumsvennlig, avslutter Kjærgaard, som ikke kan love arrangøren NM før han har studert regelverket grundig nok.

NM eller ikke? De som stilte opp lørdag, kjenner nok sin besøkelsestid også neste år. Uansett vær.

PS! CXTønsberg sendes i opptak på TV2 Zebra mandag klokken 1830.

Reklame

NÅ: Knallpris på alt fra det populære merket