Gå til sidens hovedinnhold

Norges Skiforbund stemmer på Mats Årjes

Fredag er det presidentvalg i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Nå har Norges Skiforbund bestemt hvilken kandidat de vil stemme på.

Norges Skiforbund opplyser til Nettavisen at Mats Årjes fra Sverige får deres støtte i fredagens valg.

Erik Røste, president i Norges Skiforbund, forteller at svensken har fokus på mye av det samme som de er opptatt av og at han i flere år har vist den handlekraften, kunnskapen og forståelsen som skal til for å utvikle FIS i den retningen de ønsker.

- Årjes har vært veldig tydelig på at han er opptatt av organisasjonen. Frivilligheten og måten organisasjonen er bygd opp på er noe vi også er opptatt av i Norge. FIS er ikke sterkere enn de nasjonale særforbundene og han er opptatt av at de skal være med i diskusjonene. Han vil også bruke fagkomiteene, som eksempelvis langrennskomiteen, sammen administrasjonen og FIS-styret til å fatte beslutninger. Det her er ikke noe «one man show» og det har Årjes vært tydelig på, sier Røste til Nettavisen.

Les også: Boris Johnsons svenske milliardærvenn kan bli FIS-sjef

Den norske skipresidenten legger heller ikke skjul på at et fokus på de nordiske grenene har vært viktig for Norges Skiforbund.

- Det er ingen tvil om at det er et stort alpinfokus i FIS, men det er klart at når noen kommer fra en nordisk kultur, hvor vi også har andre idretter som vi er opptatt av, så er det også med i vår vurdering, sier Røste.

- Vi har fokusert på det vi mener er viktig for oss. Nå har det vært mange år hvor det har vært styrt fra Sveits og Mellom-Europa. Det er også en av grunnene til at vi ønsker å støtte en svenske, forklarer skipresidenten.

Les også: Er skiverdenen klar for en kvinne?

Vil ikke røpe 2. valget

Årjes er i dag visepresident i FIS, men håper å bli Gian-Franco Kaspers arvtager som president.

Svensken stiller fredag til valg mot Johan Eliasch, Sarah Lewis og Urs Lehmann.

Norges Skiforbund har hatt intervjuer med alle fire kandidater, men landet til slutt på Årjes som deres foretrukne kandidat.

- Vi har vært opptatt av å finne den kandidaten som gjør at vi kan få mest innflytelse knyttet til de tingene vi er mest opptatt av. Det har vært fokuset og ikke det som er galt med de andre kandidatene, forklarer Røste.

Avstemningen i forbindelse med presidentvalget foregår i flere runder frem til man står igjen med en klar vinner.

Det betyr at Norges Skiforbund kan måtte stemme på en annen kandidat dersom Årjes skulle ryke ut tidlig i avstemningen.

Røste vil imidlertid ikke si hvem de ser for seg å stemme på dersom det blir tilfellet.

- Det har vi så langt ikke tatt en endelig stilling til. Vi må se an litt hva som skjer i de forskjellige valgrundene, men vi tror Mats vil være en kandidat som kan stå igjen til slutt.

- Men dere må vel ha noen klare tanker om det?

- Det har vi diskutert, men jeg ønsker ikke å rangere kandidatene. Vår støtte går til Årjes som vi håper er med helt til finalen.

Les også: Lewis om presidentkampen og sine visjoner for FIS

Har vært president siden 1998

77 år gamle Kasper fra Sveits har sittet i sjefsstolen i FIS siden 1998 og ble gjenvalgt senest i 2018. Hans nåværende presidentperiode varer egentlig frem til 2022, men allerede i 2019 ble det klart at sveitseren ikke kom til å sitte ut perioden.

Det var derfor planlagt å avholde et nytt presidentvalg i forbindelse med FIS-kongressen allerede i 2020, men koronapandemien har ført til flere utsettelser.

Nå avholdes valget digitalt førstkommende fredag.

Det er knyttet stor spenning til presidentvalget og flere kilder Nettavisen har snakket med ser på det som ganske åpent.

Det gjør også Røste.

- Det er helt åpent. Hadde dette vært en normal kongress så hadde vi vært samlet i en uke før valget. Da hadde man lettere fått en følelse på hva som kommer til å skje, forteller skipresidenten.