*Nettavisen* Sport.

Norges største fiende

Etter å ha sett Norge imponere mot Hviterussland i Minsk, er det enda klarere hva Åge Hareides største problem i playoffen kommer til å bli.

13.10.05 10:24

HVITERUSSLAND-NORGE 0-1: Norge spilte en av sine beste taktiske bortekamper under Åge Hareides ledelse onsdag kveld, og vant fullt fortjent 1-0. Vi spilte kynisk og sikkert, med unntak av Erik Hagens glipp ti minutter før full tid, samtidig som vi kom med trøkk framover når vi først bestemte oss for det. En seiersoppskrift man kan finne igjen på første side i Åge Hareides innrammede Ingrid Espelid-bok.

Det norske landslaget fremsto som kompakte defensivt, og spillerne fulgte den opprinnelige planen fra start til mål. Vi leverte kort og godt en svært solid kamp, den nest beste i VM-kvalifiseringen. At det skulle skje i den siste kampen før playoff-kampene om en drøy måned, gir oss bare selvtillit inn i de kampene. Vi trenger ikke frykte motstanderne våre på bortebane, for Norges mangler kommer til syne et helt annet sted.

På hjemmebane.

Det er på Ullevaal vi sliter. For der skal vi styre. Ullevaal er vår borg og festning, som Hareide kaller arenaen, men vi har bare klart å kjøre over Slovenia av våre motstandere i hovedstaden de siste årene. Nå kommer enten Tyrkia, Tsjekkia eller Spania til Oslo - ingen drømmemotstandere noen av dem - og uavhengig av om vi spiller hjemme eller borte først, vil vi trolig være mer avhengig av å prestere hjemme enn borte. Det tyder Norges statistikk på i VM-kvaliken. Vi har tatt flere poeng borte enn hjemme, vi har scoret flere mål borte enn hjemme, og det spillemessige og taktiske har også fungert bedre på utebane enn hjemme i Norge.

For borte har vi ikke noe press på oss. Da er det ikke vi som skal styre. Vi kan ligge bak og kontrollere, for så å komme med gass framover på kontringer. Den luksusen kan vi ikke unne oss på hjemmebane. Og - det lar ingen av motstanderne våre oss få lov til heller.

Vi spilte 0-0 mot Italia på Ullevaal - en kamp der Norge spilte brukbart og resultatet var godt, men det var samtidig en kamp Italia ikke gikk ut i hundre for å vinne. Det er sånn de spiller bortekamper i kvalifiseringene. Vi prøvde å styre hjemme mot Moldova, men lyktes bare sporadisk. Sveits og Skottland var også kamper der vi skulle rulle over våre motstandere, men det ble 0-2 mot laget fra klokkeland og 1-2 mot skottene. Vi skapte svært lite sjanser i alle disse oppgjørene.

Åge Hareide sa etter Moldova-kampen at nøkkelen ligger i hva vi presterer i bortekampen. Jeg tror heller det viktigste for oss er hva vi klarer på hjemmebane. Vi bør definitivt ikke gå ut med et mål om å styre kampen på Ullevaal, for det er vi ikke gode nok til. Vi har kort og godt ikke spillertyper til å gjøre det. Vi bør heller satse på det vi vet vi er gode på, våre kvaliteter, og satse alt på å utnytte disse til fulle. Sånn sett er det en stor fordel for oss om vi får hjemmekamp først, slik at vi kan satse på å få et bra resultat på Ullevaal, og deretter utnytte vår arbeidsmoral og disiplin borte.

Uansett hvem vi trekker på fredag, er det en vanskelig oppgave Åge Hareide og Norge står overfor. Det handler om å få ut det maksimale av det vi er gode for, fordelt på to kamper. Sånn sett ble Hviterussland en god generalprøve, men Hviterussland er verken Tyrkia, Tsjekkia eller Spania. Hviterussland hadde heller ikke noe annet enn æren å spille for, og Norge kunne senke skuldrene og øve på å spille godt defensivt .

Neste gang er det alvor, og da står det om et VM. Da trenger vi en strategi som fungerer også på hjemmebane.

For der har det ikke fungert på lenge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.