RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges største gullhåp

Foto: Heiko Junge (Scanpix)
Sist oppdatert:
Det er drøyt ni uker til OL i Vancouver. Nettavisen har tatt temperaturen på de norske medaljehåpene.

OL-sesongen er i full gang. Helgen vi akkurat har lagt bak oss var vinterens første med verdenscup i alle de store, tradisjonelle vinteridrettene.

To måneder før det endelige OL-uttaket har Nettavisen tatt en gjennomgang av de norske prestasjonene hittil i langrenn, skiskyting, hopp, kombinert, alpint og skøyter.

Hovedkonklusjonen er at det ser nokså lovende ut. Spesielt på herresiden i langrenn og skiskyting. Petter Northug, Ola Vigen Hattestad, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen var alle regnet som store gullhåp før snøen la seg, og så langt har alle fire innfridd.

I alpint er Aksel Lund Svindal på full fart tilbake etter skaden han pådro seg i Sölden, og på skøytebanen har Håvard Bøkko jevnt og trutt vært på pallen i verdenscupen.

På kvinnesiden er det færre norske favoritter. Både Marit Bjørgen (langrenn) og Tora Berger (skiskyting) har imidlertid vist at de er å regne som gullhåp i Vancouver.

Her er Nettavisens OL-barometer:

Alpint, kvinner

Søstrene Mona, Nina og Lene Løseth har alle tatt poeng i verdenscupen denne sesongen, men får mer enn nok med i det hele tatt å kvalifisere seg til OL.

Norsk medalje i Vancouver vil være en braksensasjon.

Skøyter, kvinner

Maren Haugli har hatt en positiv inngang på sesongen, men har et godt stykke igjen til å kunne bli medaljekandidat i OL.

Bak Haugli er det ingen som kan kjempe om topp 6-plasseringer i Vancouver, slik det ser ut nå.

Skiskyting, kvinner

Her kunne man ha delt terningkastet inn i to underkategorier. Tora Berger fortjener 6 – resten 1.

Berger, som ikke har vært i toppslag, vant lørdagens sprint i Östersund, og viser at hun er en gullkandidat i OL.

Så er spørsmålet om hun blir vår eneste kvinnelige skiskytter i Vancouver. De andre jentene er i øyeblikket langt unna å kvalifisere seg individuelt, og i Östersund klarte heller ikke stafettlaget å kvalifisere seg.

Det er lov å håpe at de øvrige forbedrer seg såpass at Norge sender et stafettlag til Vancouver, men medaljehåpet knytter seg uansett til Tora Bergers individuelle innsats.

Skihopping

Bjørn Einar Romøren vant åpningsrennet i Kuusamo, men dessverre er sjuendeplassen i lagkonkurransen samme sted vel så betegnende for innsatsen så langt.

Det er flere som innimellom viser potensial, men prestasjonene er altfor ustabile – og Mika Kojonkoski lar det skinne igjennom at han er alt annet enn tilfreds med tingenes tilstand.

Samtidig: Skihopping er definitivt den idretten der det snur seg raskest. Tre gode hopp, og vips er man på vinnersporet.

Kombinert

Trenden etter to verdenscuphelger, er at det er stigning i formen for våre beste. Petter Tande har vist at han er tilbake i toppen etter en skuffende VM-sesong, og ble nummer to i lørdagens renn på Lillehammer. Han har også to fjerdeplasser i verdenscupen.

Magnus Moan trøbler i hoppbakken, men hadde klar framgang fra Kuusamo til Lillehammer. Noen meter til i forhold til de beste i bakken, så er pallen innen rekkevidde.

Jan Schmid er heller ikke langt unna fjorårsformen.

Langrenn, kvinner

Marit Bjørgen åpnet sesongen med verdenscupseier på 10 km fristil, som er identisk med åpningsdistansen i OL. Erfaring har vist at Bjørgen i form i november ikke er nødvendigvis betyr at hun er i form i februar, men åpningen viser uansett at hun i form fortsatt har kapasitet til å slå alle.

Vibeke Skofterud og Kristin Størmer Steira har også åpnet sesongen positivt, mens Therese Johaug er et stykke bak skjema. Marthe Kristoffersen har vi knapt sett ennå.

I sprint ser det ut til at Maiken Caspersen Falla og Celine Brun-Lie har tatt steg, men ingen av dem ser ut som medaljekandidater individuelt i Vancouver.

Alpint, menn

Aksel Lund Svindal fikk en vanskelig start på sesongen med skaden i Sölden, men er nå definitivt på sporet av OL-formen. Progresjonen har vært jevn, og helgens to tredjeplasser i Beaver Creek viser at vårt alpintess kan og vil være et gullhåp i Vancouver.

Også Kjetil Jansrud nærmer seg de aller beste i storslalåm, og vil med videre formstigning kunne bli en medaljekandidat i den disiplinen.

At Lars Elton Myhre, Truls Over Karlsen og Leif Kristian Haugen sanker poeng i v-cup, gjør at norsk herrealpint nå er mer enn én mann.

Skøyter, menn

Håvard Bøkko hadde en meget god innledning på sesongen, med en rekke pallplasseringer i verdenscupen. Helgens verdenscup i Calgary ble imidlertid en liten nedtur, og spørsmålet er om det har noen som helst sammenheng med Peter Muellers avgang. Hvis svaret er ja, kan det bli et trist skøyte-OL sett med norske øyne. Men det er selvfølgelig altfor tidlig å dra en slik konklusjon.

Mye skal til om Norge får andre medaljekandidater individuelt, men i lagtempo ser det absolutt ut til at Norge vil være en medaljekandidat.

Skiskyting, menn

Én verdenscuphelg er unnagjort, og våre beste menn er så definitivt i rute. Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen vant hvert sitt renn i Östersund. Begge rapporterer dessuten at de har mer å gå på.

Bak de to enerne, var det mer variabelt, men både Lars Berger og Ronny André Hafsås dokumenterte potensial – hvis de treffer blink.

En som ikke er i rute, er Halvard Hanevold. Superveteranen mangler fortsatt fart i sporet, og treffer han ikke blinkene bedre i Hochfilzen til helga, henger OL-billetten i en tynn tråd.

Langrenn, menn

Sesongen er tre helger gammel, og Norge har allerede hatt tre vinnere individuelt: Ronny André Hafsås, Petter Northug og Ola Vigen Hattestad. Norge vant også stafetten på Beitostølen etter et klassisk Northug-rykk.

Northug og Hattestad vant til sammen fem gull under VM i Liberec i februar, og at de viser så gode takter allerede nå, lover det aller beste for Vancouver når det gjelder herrelangrenn.

Bak stjernene er det noe mer variabelt, men Øystein Pettersen var på pallen i den klassiske sprinten i Kuusamo og Martin Johnsrud Sundby har vist at han har fortsatt utviklingen fra i fjor.

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere