*Nettavisen* Sport.

Norges tennissjef veileder verdensstjerner

Øivind Sørvald i Norges Tennisforbund er en av verdens beste i videoanalyse og har jobbet tett med flere av de største tennisstjernene. Erfaringen bruker idrettssjefen til å gi sporten et løft i Norge. Her er tidligere tennisstjerne Kim Clijsters.

Øivind Sørvald i Norges Tennisforbund er en av verdens beste i videoanalyse og har jobbet tett med flere av de største tennisstjernene. Erfaringen bruker idrettssjefen til å gi sporten et løft i Norge. Her er tidligere tennisstjerne Kim Clijsters. Foto: Dirk Waem (Afp)

Øivind Sørvald i Norges Tennisforbund er en av verdens beste i videoanalyse og har jobbet tett med flere av de største tennisstjernene. Erfaringen bruker idrettssjefen til å gi sporten et løft i Norge.

55-åringen har blant annet jobbet tett med Grand Slam-vinnere som Kim Clijsters, Victoria Azarenka og Stan Wawrinka gjennom sin videoanalyse. Tennissjefen har drevet med det i over 30 år og erfaringen kan bli gull verdt på hjemmebane.

– Vi er langt fremme på dette området. Vi kommer aldri til å ha mange i verdenstoppen, men vi ser at vi kan få én til fire spillere høyt oppe i løpet av noen år. Dette kan dra spillerne enda lengre. Vi kan gi dem en bra oppfølging og et godt opplegg. Derfor er det noen ganger en fordel å være få. I Frankrike må man for eksempel følge opp rundt 50 stykker samtidig, mens vi må ha god kvalitet på det vi faktisk gjør, sier Sørvald til NTB.

Melanie Stokke er en av dem som nyter godt av Sørvalds ekspertise. I tillegg til å få tips av tennissjefen bruker 19-åringen selv ofte flere timer hver dag på å analysere sitt eget spill.

– Det er motiverende. Jeg blir klar over ting som ikke er lett å fange opp når man er ute på banen. Det hjelper meg å forbedre meg, sier Stokke.

Ambisiøse

Det er ingen tvil om at norsk tennis har vært langt nede i en periode med magre år etter at Christian Ruud på sitt beste var nummer 39 i verden i 1995. Med Stokke, Casper Ruud, Viktor Durasovic og Ulrikke Eikeri på vei opp er det håp om å se en norsk spiller i en Grand Slam-turnering om ikke altfor lenge.

– Man må være tålmodige i noen år til, så har vi noen der oppe. Vi har en gruppe som er grundig og jobber bedre enn på lenge. De har tro på og viljen til å klare det. Gjennom analysen har vi et fortrinn. Der er timing viktig og det er sjelden vi retter på feil. Det gjør vi kun hvis utøveren spør. Vi er ute etter å forbedre og motivere, sier Sørvald, som har jobbet i forbundet siden 2009, men fulgt tennis gjennom hele livet.

Et eksempel på en målrettet spiller er Stokke. Oslo-jenta klatrer stadig på verdensrankingen og jobber svært bevisst. Hun drives av lysten til å forbedre seg og å bli best.

– Jeg får motivasjon av å forbedre meg hele tiden. Det gir meg et kick og gjør at jeg klarer å stå opp tidlig hver morgen og dra på trening. Når jeg er 21 år ønsker jeg å være topp 100, mens når jeg er 24 år vil jeg være blant de åtte beste i verden, sier Stokke, som ligger på 428.-plass i verden.

Bygger lag

Tidligere toppsyklist Alexander Kjær ble ansatt som generalsekretær i forbundet for tre måneder siden. Han mener norsk tennis er der syklingen var for 15 år siden. De siste årene har sykling blitt en svært populær idrett i landet og Kjær tror at nordmenn også kan trykke tennis til sitt bryst med tiden.

– Vi må være gode til å bygge lag. Det betyr noe å ha noen der oppe slik at yngre kan lære og man kan skape et lag med et godt miljø. Se på sykkelsporten som har fått fire nye proffer bare i år. Også alpinlandslaget har vært flinke til å bygge lag, sier Kjær.

Han peker på at det finnes mye kompetanse i det norske tennismiljøet allerede, men fortsatt mangler det ting på enkelte områder som kan optimalisere forutsetningene for unge talenter.

– Jeg er stolt over at 83 prosent av trenerne i landet er utdannet. Vi er ett av ti land som har ITF-gullsertifikatet på trenersiden, og nesten ingen andre land på vår størrelse har det. Dessverre har vi enda for få innendørsbaner i forhold til utendørsbaner. Vi håper å få flere av dem for å fortsette utviklingen. Det jobber vi med, sier Kjær.

De neste tre ukene får flere norske fremadstormende spillere muligheten til å være med i en 10.000 dollar IFT-turnering i Oslo. Guttene startet sin første turnering mandag og spiller også de to neste ukene. Kvinnene spiller bare den siste uka.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.