PLANICA (Nettavisen): Den første VM-uken er unnagjort og det betyr at hopperne beveger seg opp i storbakken i VM i Planica.

For kvinnene har det ikke vært noen selvfølge i historisk sammenheng, men de siste sesongene har de stadig fått prøve seg i større baker.

Forrige verdenscuprenn i stor bakke, i tyske Willingen, skjedde imidlertid ikke uten reaksjoner.

Willingen er den største bakken i verdenscupsammenheng, utenom skiflygingsbakkene, og flere så på rennet i Willingen som en forsmak på det som venter når verdens 15 beste kvinnelige hoppere skal prøve seg i skiflyging i Vikersund neste måned.

Les også: Program for ski-VM i Planica

Skeptisk

Den østerrikske hopplegenden Toni Innauer satt imidlertid igjen med flere spørsmål etter å ha sett kvinnene i Wllingen der japanske Yuki Ito hoppet 154,5 meter. Innauer fulgte rennet som hopp-ekspert for TV-kanalen ZDF.

I en kommentar hos Tiroler Tageszeitung peker OL-vinneren fra 1980 på at Ito startet tolv avsatser høyere opp, og hadde en fart på 91,6 kilometer i timen, sammenlignet med den slovenske herrehopperen Timi Zajcs som falt på 161,5 meter med 86,4 kilometer i timen på hoppet.

Les også: Granerud advares av Espen Bredesen

I sin kommentar går Innauer langt i å antyde at kvinnelige hopper er mer utsatt for skader og utsetter seg for en større risiko når de skal hoppe i større bakker.

Det er ikke første gangen Innauer utrykker seg skeptisk.

Innauer delte også i fjor sommer, i et åpent brev til Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) sin bekymring for at kvinner nå skal få hoppe skiflyging. Han er skeptisk til at hovedfokuset ligger på likestillingsdebatten, mens man neglisjerer sikkerheten til kvinnene, som han argumenterer for er mer utsatt for skader ved et fall i skiflyging.

Les også: Mener dette avslører svenskene

– Pissprat

Norges landslagstrener er forelagt Innauers siste kommentar og rister på hodet.

– Vi har sluppet utfor mange herrehoppere som hopper mye dårligere enn de 15 beste jentene. Det Innauer kommer med er egentlig pissprat, sier Meyer til Nettavisen.

Han tror Innauer frykter at kvinnelige hoppere i skiflyging skader produktet til herrene.

– Jeg synes han tenker litt Formel 1-aktig på det. «Hvis jentene også får hoppe skiflyging, så blir ikke det her noe spesielt for guttene».

Norges landslagstrener opplever at Østerrike generelt forsøker å holde damehopp nede.

– Jeg føler hele tiden at de har vært konservative. De vil ha Hoppuka i Villach, Ljubno og gjerne i Tarvisio – bortgjemte plasser. I stedet for å være med i Hoppuka i Schattenberg, Olympiapark i Garmisch. De vil heller ha det i de små bakkene, sier Meyer.

Les også: Stöckl måtte se da han så hva som skjedde med Granerud

Kjøper ikke argumentet

Landslagstreneren kjøper ikke argumentet om at hoppingen potensielt skal være mer farlig for kvinnene.

– Det har ingenting med anatomien til en dame å gjøre. Her handler det om man har evnen som skihopper til å fly som man skal som en skiflyger og klare å lande på samme hopp. Si at de slippes på 240 meter, så er det mange jenter som klarer det, Maren Lundby klarer det. Så er det sikkert noen som ikke tør det, men det er det blant guttene også. Men det stilles det ikke spørsmål om.

– Det er masse fall opp gjennom historien på herresiden uten at man slutter med skiflyging. Det er litt typisk for oss. Hvis noen faller i nedslaget og skader ansiktet sitt, så bryter man av og sier det er for farlig, sier en engasjert landslagstrener.

Før kvinnene slippes løs i Vikersund skal de imidlertid utfor i storbakken i Planica med en bakkestørrelse på 138 meter.

Tirsdag er det klart for kvalifisering i storbakken klokken 18:30, før selve VM-rennet onsdag klokken 17:30.

Norge stiller med Anna Odine Strøm, Marne Lundby, Thea Minyan Bjørseth og Silje Opseth.