Nederland - Norge 2-0:

ROTTERDAM (Nettavisen): Mesterskapstørken fortsetter for Norge etter å ha kommet på tredjeplass i VM-kvalifiseringens gruppe G.

Ståle Solbakkens menn var avhengig av poeng borte mot Nederland, men slet med å skape det helt store mot de oransjekledde.

Samtidig gjorde Tyrkia jobben mot Montenegro, og da Norge la om formasjonen og flyttet fram spillere i håp om et ledermål, smalt det heller i andre enden.

Steven Bergwijn og Memphis Depay scoret hvert sitt mål i sluttminuttene, og sendte Oranje til VM i Qatar.

- Vi så akkurat hva som ville skje hvis vi åpnet oss. Kontringer er da det de er best på. Vi var ikke gode nok med ball, men kanskje skulle vi ventet med å skifte, sier Solbakken etter kampen, og viser til formasjonsendringen i 2. omgang.

- Sto det 0-0, skulle vi skifte til 3-4-3 eller 3-5-2 da det var rundt et kvarter igjen og sette inn støtet. Det var litt tomt for krefter, og vi slet med å sette sammen det siste. Det var ikke fordi gutta ikke ville, men mer at vi ikke var dyktige nok i den siste fasen.

Landslagssjefen var fattet, men skuffet da han møtte pressen en drøy halvtime etter kampslutt.

Han blant annet spurt om det er knyttet urealistisk store forventninger til det norske laget.

- Jeg velger å se optimistisk på det vi har gjort, for vi har blitt bedre. De som er urealistiske er ofte de som har spilt på landslaget på 90-tallet, som ikke har fulgt med. De 90-talls Drillo-entusiastene, både noen av dem som var på banen og noen av dem som var utenfor banen, har ikke fulgt med i tiden. De krabber tilbake i tid og prater om da ingen hadde hørt om soneforsvar, og det irriterer meg. Det er de som burde kunne litt om dette, er den klare beskjeden fra landslagssjefen.

Hør Solbakkens tirade her:

- Ikke i nærheten

På Nettavisens spørsmål om han kunne gjort noe annerledes underveis i kampen mot Nederland, peker han på det siste kvarteret da Norge skulle sette inn støtet offensivt.

- Det er det som skjer fra 75 minutter og ut som kan endres. Alex (Sørloth) eller Moi hadde ikke så mye power som vi ønsket, og da tenker man om vi kunne gjort noe annet enn det vi gikk for. Det får vi aldri svaret på, vi mangler det lille ekstra, sier Solbakken.

Han får derimot et klart svar fra TV 2s ekspert Morten Langli etter kampen, som mener Nederland gjorde litt som de ville.

- I dag er vi ikke i nærheten. Nederland gjorde akkurat som de ville, og spilte ball i hatt med oss. Vi er ikke i nærheten, hadde ingenting å komme med, er ikke gode nok og møter et lag som er suverent mye bedre enn oss. Du ser nivåforskjellen. De prøver jo faktisk ikke helhjertet å score de første 75 minuttene, sier han.

Les også: Børs: Slik spilte Norge mot Nederland

Venstreback Birger Meling var langt nede da han møtte den norske og nederlandske pressen etter kampslutt.

- Det er ikke her vi skal ta tre poeng, det er de andre kampene vi skulle tatt poengene. Det er en slagen gjeng som er veldig skuffa akkurat nå, og noe som kommer til å sitte i en stund. Vi må jobbe videre og utvikle spillet videre, sier Rennes-profilen til Nettavisen.

Kristian Thorstvedt har vært en av Norges beste spillere gjennom kvalifiseringen, men startet på benken mot Nederland. Han var en slagen mann etter tapet.

- Det er en drittfølelse, egentlig. Vi møter et godt lag, men det var i dag vi hadde muligheten. Da er det selvfølgelig kjipt at man ikke får noe ut av den gode kvaliken vi gjør. Vi burde skapt litt mer, og presset på for å få inne den ene scoringen. Jeg synes ikke vi tørr å spille vårt spill, forteller han til TV 2.

- Skuffende

De norske spillerne fikk en drømmestart på gruppefinalen, da Montenegro gikk opp i føringen mot Tyrkia etter bare tre minutter spill.

Det første kvarteret bar preg av et nederlandsk lag som ønsket å holde på ballen, men maktet ikke å skape de helt store sjansene. Memphis Depay var framme på et par visiter, men var ikke skarp nok til å overliste Ørjan Nyland i Norges bur.

Drøyt 20 minutter ut i oppgjøret kom beskjeden om at Tyrkia hadde utlignet ved Kerem Aktürkoglu. Nordmennene holdt derimot fortsatt nullen til pause, og var for fullt med i kampen om VM-billett.

- Vi var forberedt på en dramatisk aften med flere kamper som vil svinge fram og tilbake, og det er vi i ferd med å få nå, slo TV 2s kommentator Øyvind Alsaker fast.

Les også: Hevder United-stjernenes frustrasjon mot Solskjær øker - spillere skal føle seg villedet

Kampens første gode mulighet kom ved Villarreal-spiller Arnaut Danjuma, som dro seg inn i banen og fyrte mot målet til Nyland etter et stygt balltap av Martin Ødegaard.

Skuddet gikk heldigvis for nordmennene til side for mål.

- Der må Martin Ødegaard gjøre det mye bedre, for han blir altfor lett i den duellen der. Jeg tror ikke Ståle Solbakken er veldig fornøyd med det han ser nå, for laget ser nesten litt engstelige ut, sa TV 2s ekspert Jesper Mathisen halvveis ut i den første omgangen.

- Nederland har vunnet de fleste av duellene, og det må jeg si er skuffende. Man forventet at Ståle Solbakkens menn skulle stå opp i duellene, men også der har vertene vært overlegne.

Lagene gikk inn til pause uten å score og Norge maktet ikke å få et skudd på mål, og gjorde endringer i pausen.

- Bevisst

Ola Solbakken og Morten Thorsby ble tatt av, og inn kom Jens Petter Hauge og Kristian Thorstvedt.

- Vi trenger friske bein, og Thorsby hadde et gult kort, forklarte assistenttrener Kent Bergersen til TV 2 før den andreomgangen ble trillet i gang.

Ståle Solbakken holdt tilsynelatende igjen sitt mannskap i noen ekstra minutter for å ha tid til gode på kampen i Montenegro.

- Norges lag er ikke på banen enda, det kan tenkes at de holder igjen laget for å få noen ekstra minutter å spille på. Dette gjorde de nok helt bevisst, i Tyrkia-kampen vil de ha spilt i flere minutter når Norge er i gang.

Les også: Allardyce mener Solskjær trenger hjelp: - Han har virkelig bruk for dem nå

Gjestene hadde fortsatt store problemer med å få tak i ballen og skape noe som helst i Rotterdam.

Med litt over kvarteret igjen å spille valgte Solbakken å ta av Jens Petter Hauge, som kom inn i pausen, og satt inn Joshua King. Mathias Normann ble også tatt av, og inn kom midtstopper Stian Gregersen.

Den store kalddusjen skulle derimot komme med drøyt ti minutter igjen på klokka, da Spurs-spiller Steven Bergwijn ble stående alene på bakerste stolpe. Avslutningen til lynvingen var utsøkt, og suste inn i nettet bak en sjanseløs Nyland.

- Nederland leder 1-0, og har med det alle tiders mulighet til å sikre seg VM-billetten. Vi kunne kontret, men mister ballen på midtbanen. Det straffer Nederland brutalt, kom det fra Alsaker etter scoringen.

Minutter senere var Bergwijn igjennom igjen, men denne gangen var han uselvisk og trillet Depay fri på åpent mål. Superstjernen hadde få problemer med å punktere kampen, og sendte Nederland til VM.

- Vårt VM-håp seiler ut i verdens største havn her i Rotterdam. De har vært overlegne og styrt alt. Norge har ikke skapt en eneste målsjanse, og har ikke vært i nærheten, sier Mathisen.

Nederland tar med det førsteplassen i gruppa, mens Tyrkia må ut i playoff.

Slik var kampen: