RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norseman: Der tøffe mennesker hulker og gråter etter målgang

KALD START: Deltakerne begynner den ekstreme øvelsen etter å ha hoppet fra en ferje i Hardangerfjorden.
KALD START: Deltakerne begynner den ekstreme øvelsen etter å ha hoppet fra en ferje i Hardangerfjorden. Foto: Dag Oliver
Sist oppdatert:
Tidligere Norseman-deltaker: - Man sitter og tenker: «Hva er meningen med livet?».

Lørdag skal 250 deltakere presse seg gjennom det som er en av verdens tøffeste idrettskonkurranser: Norseman.

250 mennesker, som enkelte fort ville ha kalt for gale mennesker, skal gjennomføre 3,8 kilometer svømming i Hardangerfjorden, 180 kilometer på sykkelsetet, før det hele avsluttes med 42,2 kilometer løping, som kun de 160 første etter syklingen får begynne på, før målgang på toppen av Gaustatoppen.

Brutalt, vil de fleste kalle det.

Sunn galskap, kaller Eirik Lundblad det.

Han gjennomførte konkurransen på 14 timer for ett år siden, og han vet godt hvor brutal konkurransen kan være.

Lundblad stilte som ambassadør for Kreftforeningen, hvor målet var å samle inn 100.000 kroner, noe han klarte med stil.

Tøffere i år enn noen gang
- Jeg hadde den største knekken da jeg var over siste fjellet på sykkel, tenkte at jeg endelig var ferdig med det her, men så kommer man på at man skal trille ned et par mil og ta på seg joggesko og løpe i inntil fem og en halv time til for å bli ferdig. Tanken på den maratonen der, er ikke veldig god, sier Lundblad til Nettavisen, samtidig som han ler litt.

- Hva slags type mennesker er det som ønsker å være med på det her?

- Det er jo et godt element av galskap i det her, men sunn galskap, i all hovedsak, synes jeg, da. Det er alle mulige mennesker, fra topptrente internasjonale utøvere, som langt på vei driver med dette på heltid, til ivrige mosjonister som har lyst på sitt livs opplevelse og som løper opp fjellet med kone og barn, og har det som en helt unik opplevelse hvor man virkelig får testet seg mot elementene, forklarer han.

FØLG KONKURRANSEN LIVE HER.

I år er det ventet at konkurransen blir tøffere enn noen gang.

Arrangøren har advart deltakerne mot det iskalde vannet i Hardangerfjorden, som kan gi mange en tøffere start enn ventet.

- Det er fryktelig brutalt opplegg. I fjor var forholdene var snillere i fjor enn de er i år, i tillegg. Det er bikkjekaldt i fjorden. De får en røff start på en lang dag.

- Hva vil det ha å si?

- Når du blir så kald på svømmingen, så er det om å gjøre å få varmen igjen på sykkelen. Har du motvind og regn, i verste fall, så forholder du deg kald utover. Det er ofte motstrøm i fjorden, som spesielt de litt dårligere svømmerne får rett i ansiktet innover, og som gjerne de beste slipper unna. De kommer seg gjerne inn før morgenen kommer, og du kan fort bli liggende i vannet i et par timer, og da har du svidd av mye krutt som du helst vil ha lagret til resten av dagen. Det er en voksen sykkeltur over fjellet og en seig maraton, ler han.

Saken fortsetter under bildet.

TØFT: Eirik Lundblad fullførte Norseman på 14 timer i fjor, og samlet samtidig inn 100.000 kroner til Kreftforeningen.

«Ikke si sånn»
I år er Lundblad med som hjelper for Kari Flottorp Lingsom, som skal delta for første gang.

Da Nettavisen prater med Lundblad, er han på vei til Eidfjord, med Lingsom ved siden av seg.

- Kommer du til å melde deg på flere ganger?

- Jeg er usikker. Jeg var veldig bestemt da jeg gikk i mål i fjor at jeg aldri ville gjøre det her mot meg selv igjen. Det er jo 14 timer med smerte og det er ikke så mye nytelse underveis.

- «Ikke si sånn» sier deltakeren ved siden av meg nå, sier Lundblad mens latteren til Lingsom kan høres i bakgrunnen, og det er lett å forstå hva hun mener.

Hele turen beskriver han som tøff, i og med at man er i forholdsvis høy fysisk aktivitet over lang tid, og han forklarer at man må jobbe utrolig mye med egen psyke underveis mot Gaustatoppen.

- Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg tenkte underveis at jeg bare ville gi opp og sette meg inn i bilen, ler han.

Gru-gleder seg
Lingsom forteller at hun har blandede følelser før den beinharde konkurransen, og hun er forberedt på at det blir meget tøft.

Hun beskrives som en av favorittene til å klatre helt til topps av pallen, dersom alt klaffer.

- Jeg gru-gleder meg. Kan jeg si det? Men det blir bra, man har lagt ned så mye tid, tårer og svette og forsakelser, selv om det er valg man har gjort hele veien, så skal det blir godt å komme i mål, også, sier Lingsom til Nettavisen.

KLAR: Kari Flottorp Lingsom forteller at hun ser frem til årets Norseman, hennes første deltakelse i konkurransen.

Hun jobber som svømme-, friidretts- og personlig trener ved siden av å forberede seg til den beinharde konkurransen.

- Er det deilig å kjenne at målstreken nærmer seg?

- Ja, det er det. Det skal bli godt å la sykkelen hvile litt, sier hun lattermildt.

For å stille best mulig forberedt har hun lagt ned uttallige treningstimer, men hun anslår at hun har ligget gjennomsnittlig på mellom 18 og 25 timer i uka.

- Hva er du forberedt på skal bli det tøffeste?

- Jeg er jo i utgangspunktet svømmer, så jeg burde tenke at svømmingen er det letteste, men det å svømme i så kaldt vann, det har jeg aldri gjort i så stor grad. Det er meldt generelt kaldt gjennom hele løypa, så jeg gruer meg til det. Å være kald, sier hun med respekt for hva hun skal gjennom.

Frykten for svømmeturen
Hun har med seg tre hjelpere underveis i løpet, som vet hva hun kan støte på av mentale og fysiske utfordringer på vei mot mål.

- For mange er det nok frykten for den svømmeturen som er lang, og det er uansett nivå, om man vet man er en god svømmer eller om man vet man er blant de siste, så er fire kilometer i en kald Hardangerfjord en fysisk påkjenning, forteller Lundblad. 

- Man er nede i noen bølgedaler flere ganger. Jeg hadde et par underveis på syklingen hvor man sitter og tråkker i motbakke og regnet kommer i motvind, det er pisskaldt og du er dyvåt og sitter der og lurer på meningen med livet, hvorfor man gjør det her, hva som er poenget og man synes ulidelig synd på seg selv, forklarer han.

- Møter man veggen der?

- Jeg fikk det veldig da. Da syntes jeg skikkelig synd på meg selv. Da må man bare huske at man har valgt det helt selv, og at man først og fremst gjør det fordi det er gøy.

- Kan du beskrive følelsen av å nå Gaustatoppen?

- Den er helt magisk! Det er kanskje noe av det fineste også, med Norseman, at i triatlon er det mann mot mann og man er alene mot resten, mens i Norseman så er det en lagkonkurranse, på den måten at man må ha med deg støtteapparat som mater deg og gjør alt du trenger underveis, og som også må følge deg til topps.

De siste fem kilometerne mot mål må deltakerne være i følge av en i teamet sitt, i tilfelle det blir dårlig vær eller noe skulle skje underveis.

Saken fortsetter under bildekarusellen.

 • KALDT: Iskaldt vann er noe deltakerne må være forberedt på.
 • FOR ALLE: Norseman er en konkurranse der alle kan delta.
 • START: Etter å ha hoppet ut fra denne ferjen, starter utøverne den lange, lange veien mot mål på toppen av Gaustadtoppen.
 • SLITNE: Mange utøvere merker det allerede etter svømmedelen, som er det første de må gjennom.
 • KLESSKIFT: Man må være effektiv til å skifte antrekk.
 • DELTAR: Kari Flottorp Lingsom skal gjennomføre årets utgave av Norseman.
 • VAKKERT: Deltakerne kan nyte storslått natur lang løypa.
 • TØFT: Eirik Lundblad fullførte Norseman på 14 timer i fjor, og samlet samtidig inn 100.000 kroner til Kreftforeningen.
 •  
 • MÅLGANG: Her avsluttes Norseman, på toppen av Gaustadtoppen.
 • GLEDE: Eirik Lundblad forteller om følelsen ved å nå Gaustadtoppen, etter en vanvittig utmattende vei til mål.

ANNONSE

- Lufta går ut av deg
Så, plutselig står man der. På Gaustatoppen, og det er et følelsesspekter som får utløp.

- Det er veldig rart, for jeg har sett videoer fra tidligere år, hvor voksne menn og kvinner ligger i fosterstilling og hulker og det er mye tårer, og folk kollapser, og er helt «ferdig snakka». Jeg tenkte at jeg ikke kom dit selv … Men etter en 14 timers økt, for min del, så er man rusa på livet og ekstremt høy på adrenalin i det man velter over målstreken der. Man er bare kjempegira og for min del hopper og danser og spretter champagnen og er partysvenske i to minutter, før det er krasjlanding ut av en annen verden.

- Da går lufta ut av deg og så står man der og hulker på skulderen til en kompis, og det er helt absurd og se selv utenfra i den situasjonen der, hvor man bare bryter sammen, rett og slett.

Han beskriver det som en fysisk påkjenning som naturligvis kjører deg mentalt helt «på felgen». Man har motarbeidet kroppen og hjernens råd om å stoppe, kaste i handklet.

- Men så er det å komme på toppen der og bli tatt i mot av både konkurrenter, venner og alt mulig rart av folk, så er det den enorme gleden og lettelsen over at man har kommet seg gjennom, og stoltheten ved at man har klart det, og vet hva man har lagt ned av trening og ofret av utepils og vennekvelder, som heller har blitt løpeturer i Nordmarka. Det ligger så mye bak, mer enn bare den dagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere