*Nettavisen* Sport.

Norsk bikkjeslagsmål i Val di Fiemme

Foto: (FOTO: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX)

De norske herreløperne går ikke bare for hverandre i søndagens verdenscupstafett. De utkjemper også en knalltøff kamp seg imellom om en plass på OL-laget.

09.01.06 13:53

Kommende helg blir Val di Fiemme arena for et norsk bikkjeslagsmål av de helt sjeldne. Lørdagens tremil-fellesstart vil bety mye for uttaket til femmila i OL. Søndagens stafett handler ikke bare om en plass på stafettlaget i Torino. For noen handler den også om i det hele tatt å komme med i troppen.

- Løpene i Val di Fiemme betyr en god del i forhold til OL, de gjør det, bekrefter Krister Sørgård overfor TV 2 Nettavisen.

Herrenes landslagstrener sender ti løpere til VM-byen fra 1991 og 2003. Tre av dem går bare stafetten. De tre er klassiskekspertene Jens Arne Svartedal, Anders Aukland og Odd-Bjørn Hjelmeset.

- Ikke ute av kampen
Svartedal er i praksis OL-klar og favoritt til å få gå åpningsetappen i OL-stafetten. Frode Estil har grep om andreetappen, men heller ikke han kan føle seg trygg. For Aukland og Hjelmeset vil også ha en klassisk stafettetappe.

Det samme vil Eldar Rønning, som ikke blir med til Val di Fiemme.

- Eldar er ikke ute av kampen. Det som skjer i Val di Fiemme blir viktig, men jeg kommer også til å legge vekt på det som skjer på andre distanser i OL, sier Krister Sørgård.

- Og det betyr at løpere som gjør det godt i 15 km klassisk også ligger godt an i forhold til stafetten?

- Det betyr det, ja.

Også om skøyteetappene er det kamp. Tore Ruud Hofstads rolle som ankermann er neppe truet, selv om 26-åringen fra Hurdal har vist svært variable takter i verdenscupen så langt.

Kristen må finne gnisten
Det betyr at John Anders Gaustad, Jan Egil Andresen, Geir Ludvig Aasen, Tor Arne Hetland og Kristen Skjeldal slåss om den andre frietappen. Sistnevnte må i så fall overbevise stort i Val di Fiemme og i NM på Heistadmoen uka etter.

- Kristen har slitt litt med helsa, og måtte stå over norgescupen i Stokke i helga. Men han kjører en hardøkt mandag og reiser ned til Val di Fiemme allerede tirsdag. Det blir spennende å se hva han kan få til, sier Krister Sørgård.

- Gleder eller gruer du deg til å ta ut stafettlaget i OL?

- Jeg gruer meg ikke. Forhåpentligvis har jeg en del løpere i så god form når laget skal tas ut at det meste gir seg selv. Jeg tar i hvert fall ikke sorgene på forskudd.

Northug ut av verdenscupen
Junioren Petter Northug blir ikke med til Val di Fiemme. Han har levert stabilt gode prestasjoner i verdenscupen, men ikke vist nok til å gå seg inn i OL-diskusjonen. Northug er i stedet tatt ut til skandinavisk cup.

- Det viktigste for Petter nå er å forberede seg best mulig til junior-VM. I tillegg er det viktig for ham å prestere godt i skandinavisk cup, slik at han beholder sammenlagtledelsen som gir friplass i verdenscupen etter OL, poengterer Krister Sørgård.

Troppen til Val di Fiemme:

Kvinner:

Øvelser:
15 km fellesstart, fri (lørdag 14/1)
Stafett (søndag 15/1)

Løpere:
Marit Bjørgen, Rognes
Kine Beate Bjørnås, Varden
Hilde Gjermundshaug Pedersen, Nybygda
Vibeke Skofterud, Slitu IF
Kristin Størmer Steira, IL Forsøk
Kristin Mürer Stemland, Byåsen

Menn:

Øvelser:
15 km fellesstart, fri (lørdag 14/1)
Stafett (søndag 15/1)

Løpere:
Jan Egil Andresen, Hamar
Frode Estil, Lierne Ski
John Anders Gaustad, Hamar
Tord Asle Gjerdalen, Holeværingen
Tore Ruud Hofstad, Lillehammer
Kristen Skjeldal, Bulken
Geir Ludvig Aasen, Oddersjå/Sirdal

Kun for stafett:
Anders Aukland, Oseberg
Odd-Bjørn Hjelmeset, Fj/V-Hyen
Jens Arne Svartedal, Trøsken

Kilde: www.skiforbundet.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag