RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk bragd og farvel til en legende

Sist oppdatert:
24. juli skrev Thor Hushovd norsk sykkelhistorie i Paris. Samtidig vinket verden farvel til tidenes Tour de France-legende.

Interessen for sykkelsport i Norge har vokst jevnt og trutt de siste årene, og under sommerens Tour de France nådde det nye høyder. Det er det selvsagt mange grunner til. Men en 27-årig «okse» fra Grimstad skal ha en stor del av æren.

Spurtkongen
Thor Hushovd har gjennom flere år etablert seg som en av Norges største idrettsprofiler. At han gjennom sin innsats på sykkelsetet også har et stort navn i Frankrike, hvor sykling er for en nasjonalsport å regne, er kanskje ikke like kjent. Og da han som kaptein for et av landets største sykkellag kunne tre den grønne spurttrøyen over hodet på Champs-Elysees 24. juli, steg populariteten hans til nye høyder.

Da det anerkjente sykkelmagasinet Cycle Sport skulle oppsummere årets sesong, omtalte de verdens spurtkonger på følgende måte: «De fire gigantene Tom Boonen, Robie McEwen, Allessandro Pettachi og Thor Hushovd». At nordmannen nevnes i samme åndedrag som slike ryttere, sier litt om hvilken anerkjennelse han har internasjonalt.

La gå at Thor Hushovd ikke klarte å vinne en enkeltetappe slik som han gjorde i 2004. Og la gå at Tom Boonen nok er en større klassiker-rytter enn nordmannen, og at McEwen og Petacchi er sterkere mann mot mann i en rett, flat spurt. Men Thor Hushovd satte seg ett stort mål for sesongen. Og da han sto på podiet sammen med Lance Armstrong i Paris siste søndagen i juli, var det i trygg forvissning om at han nå er tidenes største norske syklist.

Adjø til «Big Lance»
Hushovd blir nok å se i neste års Tour de France også - forhåpentligvis igjen i den den kledelige grønne trøyen. Det blir ikke mannen han sto ved siden av på seierspallen i Paris.

For vinteren 2005 annonserte Lance Armstrong at han ville ta farvel med internasjonal sykkelsport etter Tour de France. Ingen var i nærheten av å kunne hindre amerikaneren i å vinne sin sjuende strake tittel i verdens største sykkelritt. I en følelsesladet tale på Champs-Elysees oppsummerte «Big Lance» hva Tour de France har betydd for ham.

Med sju strake seirer er amerikaneren tidenes Tour-rytter. Likevel ble ettermælet skjemmet av de standhaftige dopingryktene mot ham. Det hele toppet seg da den franske sportsavisen L'Equipe hevdet at Armstrong avla positiv dopingprøve tilbake i 1998. Armstrong reagerte med å sverge at han aldri skulle komme tilbake til Tour de France som gjest, og de tøffe beskyldningene kan meget vel havne i retten. Der må uansett amerikaneren neste år, for å forsvare seg mot injurieanklagene fra italienske Gilberto Simoni.

Wall of shame
Vi har neppe hørt de siste dopingbeskyldningene mot Lance Armstrong, men det er uvisst om vi noengang får et svar på om amerikaneren benyttet ulovlige preparater da han kjempet seg tilbake i verdenstoppen i årene før årtusenskiftet. Én som derimot garantert skal få streve med å renvaske seg, er spanske Roberto Heras.

Det var store forventninger til Liberty Seguros-rytteren før Tour de France, men han var ikke i nærheten av å innfri. Derfor var det svært overraskende da han gikk til topps i Vueltaen på hjemmebane senere i sesongen. Og det kom dessverre ikke som en bombe da det i november ble kjent at klatreeksperten hadde testet positivt for EPO under Spania Rundt. I likehet med de fleste andre som avsløres som juksemakere, bedyret spanieren sin uskyld. Men konklusjonen på saken blir nok dessverre at Roberto Heras er foreløpig siste navn på sykkelsportens lange skammens liste.

Torpedo-Tom
Andre som markerte seg med et mer positivt fortegn i internasjonal sykkelsport var italienske Danilo Di Luca, som vant den første utgaven av Pro Touren, landsmannen Paolo Savoldelli som gikk til topps i Giro d'Italia, samt det belgiske fenomenet Tom Boonen, som presterte det kunststykket å vinne verdensmesterskapet i Madrid og klassikerne Flandern Rundt og Paris Roubaix i samme sesong.

Når en tar med at 24-åringen også hadde den grønne trøyen i Tour de France da en skade tvang ham til å trekke seg, er det ikke veldig kontroversielt å utnevne Quick Step-rytteren til årets syklist i 2005.

Norsk krangel
Her hjemme på bjerget var det Team Sparebanken Vest (SPA) som gjorde seg mest bemerket. Bergensklubben, som er Norges eneste rene profflag, markerte i flere internasjonale ritt på nivå 3, og gjorde tilnærmet rent bord i NM i Larvik. Der stilte de fleste SPA-rytterne på startstreken i CK Bjørgvin-drakt, forsterket med CSCs Kurt Asle Arvesen. Etter et svært godt gjennomført taktisk løp fra Bjørgvins side, måtte favoritten Thor Hushovd se at Arvesens klubbkamerat Morten Christiansen trakk det lengste strået, noe som i ettertid førte til munnhuggeri mellom Norges i særklasse to beste ryttere.

Men da våre to Tour-deltakere stilte på startstreken i Frankrike en uke senere, var den lille feiden tilsynelatende glemt.

I VM i Madrid senere på sommeren hadde Hushovd ikke selskap av Arvesen. Et direkte tåpelig seedingsystem kombinert med at Norges Cykleforbund hadde sovet i timen, førte til at Hushovd var enest norske deltaker. Og selv om han på forhånd varslet at han ville gjøre det skarpt, ble en sørgelig ensom Hushovd mat for ulvene.

Neste år kommer forhåpentligvis det internasjonale sykkelforbundet til å justerer kvoteringsreglene. Med litt bedre planlegging fra forbundets side, bør klare å sikre Norge nok UCI-poeng til at vi kan stille mannsterke på startstreken i neste VM.

Terreng-dronningen
På kvinnesiden sørget Gunn-Rita Dahle nok en gang for at Norge ble mestvinnende nasjon i terrengsykling. Den blide rogalandsjenten røsket med seg både EM- og VM-gull, i tillegg til VM-tittel i maraton. Fem verdenscupseirer var dessuten nok til å gå til topps i sammenlagtcupen med solid margin.

Med Hushovd, Arvesen og Dahle som frontfigurene og et stadig sterkere SPA-team her hjemme, er det grunn til å se sykkelsesongen 2006 i møte med spenning. Interessant blir det også å se hvem som tar opp arven etter Lance Armstrong i Tour de France.

Det er bare å glede seg!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere