*Nettavisen* Sport.

Norsk gull i ungdoms-OL

Foto: Steen Nielsen (Stavanger Sykkelklubb)

- Dette hadde jeg aldri trodd, sier gullvinneren til procycling.no.

17.07.13 00:13

Tirsdag syklet jenter og gutter i 15/16-årsklassen temporittet i ungdoms-OL.

Norske Erlend Blikra gikk til topps i gutteklassen.

Seiret med ett sekund
Stavangersyklisten gjorde unna de 9,7 kilometerne på tolv minutter og fem sekunder. Det holdt til seier ett sekund foran tyske Leo Appelt.

- Det var veldig gøy og overraskende. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle vinne på forhånd, forteller Blikra til procycling.no etter seiersseremonien i Utrecht.

Rogalendingen blir sett på som ett av Norges største sykkeltalenter og var blant de siste som startet temporittet. Ti ryttere fulgte etter ham.

- Det var fryktelig spennende å vente på de som kom bak. Jeg fikk sitte i lederstolen da jeg ledet og fulgte med på de andre sine tider på en storskjerm, sier stavangersyklisten.

- Det var helt rått
Blikra forteller at han ikke trodde han skulle sitte i lederstolen da de ti som kom bak ham også var ferdige.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stavanger Sykkelklubb

Lagleder for de norske syklistene i Utrecht Heidi Stenbock-Haakestad er svært imponert av den unge syklisten.

- Den tiden Erlend kjørte på var bare helt sinnssyk. Det var helt rått. Etter det fikk jeg også meg ei treningsøkt da vi ventet på at resten skulle bli ferdige. Det var så spennende! smiler hun til procycling.no.

Hadde forhåpninger til guttene
I tillegg til Blikra representerte Tobias Foss og Torjus Sleen de norske fargene i gutteklassen.

- Jeg er fantastisk fornøyd med hele dagen. Tobias kjørte kjempebra som en av de første i løypa, og han var lenge blant de tre raskeste. Torjus syklet også et veldig bra ritt og endte på 31.-plass, forklarer laglederen.

Foss endte rittet på 14.-plass, 33 sekunder bak landsmannen.

- Vi hadde forhåpninger til at guttene skulle kjøre bra, men vi trodde aldri at Erlend kunne vinne. Nå har vi feiret med jordbær og sjampanjebrus etter at nasjonalsangen ble spilt på premieseremonien, sier Stenbock-Haakestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Steen Nielsen

Blikra hadde ladet opp til mesterskapet med etapperittet U6 Cycle Tour i Sverige. Han syklet bare fire av etappene, men vant tre av dem og ledet sammenlagt før han brøt rittet for å komme seg til Utrecht og ungdoms-OL.

- Fikk frysninger etter pappas sekundering
Blikra hadde mamma og pappa til stede i den nederlandske byen, og begge heiet energisk på sønnen.

- Pappa sekunderte meg med noen kilometer igjen. Jeg fikk frysninger og ga alt da han sa at jeg lå veldig bra an, forklarer unggutten.

Og det holdt akkurat for nordmannen. Fire sekunder skilte medaljevinnerne.

Her finner du fullstendig resultatliste for guttene .

- Jeg tror ikke det har gått helt opp for meg ennå, men det er utrolig stort å vinne i ungdoms-OL. Jeg våget ikke å håpe på gull før alle var i mål, sier Blikra.

Unggutten er Håvard Blikras (Øster Hus-Ridley) lillebror. I september ble han emne i et intervju mellom Øster Hus-Ridley-syklisten og procycling.no. Det var i forbindelse med VM i Nederland.

Du leser hele intervjuet med Håvard Blikra her .

- Jentene kjørte veldig bra
Også i jenteklassen var Norge representert med tre deltakere.

Der ble det italiensk seier. Marthe Karlsen fulgte på 24.-plass, Malin Eriksen ble nummer 48 og Ingrid Elisabeth Bagger endte på 57.-plass.

Totalt fullførte 73 jenter temporittet.

- Jentene kjørte veldig bra. Vi hadde ikke resultatmål for dem, men de gjennomførte alle bra. De er her for læringens skyld, forteller Stenbock-Haakestad.

Klikk her for fullstendig resultatliste for jentene .

Torsdag fortsetter mesterskapet med fellesstart for både jenter og gutter.

- Alle på laget kjørte bra i dag. På torsdag skal vi kose oss og ha det gøy. Vi må være offensive og kjøre bra som lag, sier Blikra.

Annonsebilag