*Nettavisen* Sport.

Norsk idrett mer samlet enn noensinne om 2022-OL

Foto: Scanpix (NTB scanpix scanpix)

Enige om å søke både statsgaranti og OL.

31.05.13 22:10

Norske idrettsledere er i OL-modus, og nå er det full enighet om å gå for å søke både statsgaranti og deretter søknad om å få lekene til Oslo om ni år.

– Jeg kan si at norsk idrett står mer samlet og er mye sterkere enn noensinne. N er vi enige om å gå for å søke både statsgaranti og OL. Det var ingen som stemte imot da vi tok dette opp til votering, sa idrettspresident Børre Rognlien til NTB etter at første dag av ledermøtet var over i Sandefjord fredag kveld.

Det betyr at idretten står mer samlet om OL-tanken og planene om et Oslo-OL i 2022 enn det som var tilfelle da det ekstraordinære idrettstinget behandlet denne saken i Stjørdal i fjor.

Da ble det også klart flertall for å gå inn for en OL-søknad, men den gangen var det noen få som stemte imot. De er blitt borte nå.

Det var beskjeden kulturminister Hadia Tajik fikk med seg tilbake til Oslo etter at hun hadde vært på talerstolen på ledermøtet. Hun ga klart uttrykk for at en samlet norsk idrett måtte stå bak OL-søknaden dersom staten skal støtte søknaden.

Håper på ja
Ledermøtet vedtok en resolusjon på møtet i Sandefjord fredag, og der står det svart på hvitt at ledermøtet i norsk idrett håper Oslo befolkning sier et rungende ja til OL og paralympic på hjemmebane i 2022, ganske nøyaktig 70 år etter at Hjallis tok tre skøytegull på Bislett i 1952, forrige gang Oslo hadde OL.

– Nå er målet vårt å overbevise politikerne om at det er klokt å søke OL i 2022. Det gjelder å se de mulighetene dette gir, sa Rognlien til NTB fredag. Han har jobbet hardt med OL-saken de siste snart to årene, og det ser ut som om han lykkes med å skape begeistring, i alle fall innad i idretten

– Kulturministeren sa mye fornuftig, men om OL-saken sa hun at norsk idrett måtte stå samlet bak en avgjørelse om å søke OL. Hun fikk et klart svar, for det er enstemmighet i idretten om å gå inn for dette, fortalte Rognlien.

Representanter fra Oslo kommune var selvsagt til stede under debatten om OL i Sandefjord, og byråd Ola Elvestuen og OL-general Eli Grimsby kunne reise tilbake til Oslo i forvissning om at Oslo som OL-by har full støtte i idretten.

Ja til Rognlien-modellen
Fortsatt er det ikke endelig avklart hvordan OL-regningen skal fordeles. Tidligere har det vært et krav om at idretten skal ta vel 22 prosent av regningen via spillemidlene. Resten er det staten som må ta ansvaret for. Slik var det da Lillehammer var OL-vert i 1994.

Men før de eventuelle lekene i Oslo har Børre Rognlien foreslått at idretten tar 11 prosent, kommunene 22 prosent og staten 67 prosent av regningen. Dette er alle berørte kommuner enige i.

– Jo, det er helt riktig at kommunene støtter den finansieringsmodellen vi har jobbet etter siden dette ble aktuelt. Det ga de i alle fall uttrykk for fra talerstolen, bekreftet Rognlien til NTB fredag.

«De olympiske og paralympiske vinterlekene er det største idrettsarrangement som kan arrangeres i Norge. Et nytt OL/PL i 2022 vil engasjere og aktivisere oss alle. Et bredt engasjement vil bidra til positive ringvirkninger både før, under og etter lekene. Nye og bedre idrettsanlegg vil være en varig arv for nye generasjoner og morgendagens utøvere.

OL/PL i 2022 vil inspirere, bygge samhold og tilhørighet for en ny generasjon. Det handler om å bringe mennesker nærmere sammen. Det handler om opplevelsen av fellesskap som oppstår blant mennesker som står tett i tett på sletta og i bakken eller som benker seg oppover tribunene», heter det, blant annet i den resolusjonen som ble vedtatt på ledermøtet i Sandefjord.

Ledermøtet avsluttes lørdag.

KONKURRANSE: Vil du vinne en New York Rangers-drakt signert av Mats Zuccarello Aasen? Alt du trenger å gjøre for å kunne vinne, er å sende en mail med navn og adresse til konkurranse@nettavisen.no. Merk mailen med «Zuccarello». Konkurransen stenger 01. juli.

P.S: For å vinne må man være medlem av Nettavisen-sportens Facebook-gruppe. Trykk «like» for å bli medlem, hvis du ikke allerede har gjort det. Lykke til!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.