– Det er noe av det drøyeste jeg har sett på en fotballbane.

Jan Ove Årsæther har mange år bak seg som journalist og mediepersonlighet. Men det han ble vitne til under Gothia Cup i Sverige, fredag ettermiddag har han knapt sett maken til.

Se video av hendelsen lenger ned i saken.

Les: Masseslagsmål på fotballcup: – Foreldrene gråter og blir sparket i ansiktet

– Hagler med slag og spark

For nordmannen havnet midt oppe i opptøyene som utartet seg i etterkant av G17-kvartfinalen mellom franske VGA Saint Muir og FC New England fra USA.

Han var til stede i Göteborg for å følge datteren som spiller på Arna/Bjørnar, og de skulle spille kamp på samme bane som lagene over da det plutselig smalt.

– Vi kommer til stadion og skal spille semifinale, og så er det kvartfinale i gutteklassen som er før vår kamp. Det ender med utligning rett før slutt, og straffekonkurranse. Så taper franskmennene straffekonken. Vi begynner å innta tribunen, dette er en stor stadion utenfor Gøteborg. Og så ser vi at det plutselig blir masse tumulter på banen, sier Årsæther til Nettavisen og fortsetter:

– Men jeg har telelinse og kom tett på, og så ser jeg en stor gjeng som går løs på en av amerikanerne, det hagler med slag og spark. Og så fortsetter det ... Det forflytter seg til banen, så til løpebanen og tribunen. Det er mange voksne som griper inn, både verbalt og fysisk, for å få franskmennene til å roe seg ned, sier han.

Men tumultene stopper ikke, og franskmennene jager etter amerikanerne.

– De hissigste får samlet laget sitt, og løper opp på tribunen etter amerikanerne, som har fått beskjed av lederne om å komme seg bort fra stadion. Det kommer så 16-17-18 franskmenn, forbi oss på jakt etter amerikanerne. Jeg løp etter fordi amerikanerne ba oss dokumentere. De løper over parkeringsplassen og mot trikken, og det hagler med slag og spark. Det gikk ut over både voksne og spillere, sier Årsæther.

Nettavisen har forsøkt å få kontakt med medieansvarlig for Gothia Cup fredag, men ikke fått svar.


Reagerer på franske lagledere

Svenske Göteborgs-posten omtalte slagsmålet først. De skriver at da det seirende laget begynte å feire skal det ha skapt irritasjon hos motstanderen, og det oppstod konfrontasjon mellom lagene.

Da det hele roet seg, forlot det ene laget stedet, men det andre laget valgte å følge etter, og et nytt slagsmål oppsto.

Årsæther tok flere bilder av hendelsene og sier at norske og svenske lagledere forsøkte å hjelpe til. Likevel stusser han på at nærmest ingen av de franske laglederne tok ansvar for å roe spillergruppa si.

– De franske lederne gjør ingenting med egne spillere som sparker og slår. Det var veldig opprørende å være vitne til en så unnfallenhet.

Han forteller om skrekken i øynene på amerikanerne som ikke kan gjøre annet enn å forsøke å flykte unna angrepene.

– Amerikanerne er skikkelig redde og løp som galne bortover for å komme seg unna. Men de ble tatt igjen. På et tidspunkt lå det spillere strødd på banen, parkeringsplass og løpebane, sier han.

– Ble noen skikkelig skadet?

– De hadde i alle fall en berettiget frykt for å bli skadde. De franske spillerne sparket og slo for å skade. Treneren blødde fra hodet, og hadde blod på skjorte og hender. Flere spillere klagde på smerter. De ble tatt kvelertak på, og det ble sparket og slått mot spillere som lå nede.

Årsæther forteller at jentene på Arna/Bjørnar ble skjermet fra det verste, og at de spilte sin semifinale ikke lenge etter.

– Hvordan gikk det med dem?

– De vant 4-0.

Politiet har kontroll

Både politi og ambulanse ble tilkalt til stedet, og ifølge pressetalskvinne hos Polisen region Väst, Anna Göransson, skal politiet nå ha fått kontroll på opptøyene.

– Det er ingen pågående bråk nå, men vi jobber fremdeles på stedet, sier hun til Expressen.

Hun bekrefter at det har vært et slagsmål.

– Det var bråk på stedet og politiet ble tilkalt. Flere personer var innblandet og vi fikk informasjon om at ambulanse også trengtes. Men nå trenger vi ikke mer ambulansehjelp, da det dreier seg om lettere skader, forklarer hun.

Politiet skriver i en pressemelding at de vil fortsette å jobbe med saken utover kvelden.