VALKENBURG/OSLO (procycling.no): Det var knyttet stor spenning til de fem norske deltakerne i lørdagens U23-VM. 11 runder av 16,1 kilometer var det som ventet feltet med verdens største sykkeltalenter.

Flere av de norske ble holdt som outsidere, men fikk en tung start da både Filip Eidsheim og August Jensen forsvant ut av feltet før finalen startet, begge etter å ha vært involvert i velt.

Til tross for flere forsøk underveis, skulle det hele avgjøres i en spurt blant de som satt lengst fremme over Cauberg siste gang.

Alexey Lutsenko fra Kasakhstan var kald og ventet lenge med å sette inn spurten. Det ble en veldig jevn duelle mellom han og Bryan Coquard, som kom som en kanonkule bakfra.

Kasakhstaneren som til vanlig kjører for andrelaget til Astana stakk av med triumfen så vidt foran franske Coquard og belgiske Van Asbroeck.

Håvard Blikra ble beste nordmann på 15. plass, mens også Sven Erik Bystrøm og Vegard Breen kjempet seg i mål i fremfre halvdel av feltet.

- Planen var vel å bite seg med over bakken, og gå for en spurt – om man hadde kreftene til det. Jeg prøvde å gjøre en god spurt, men midt på oppløpet var det slutt med kreftene. Jeg stivnet fullstendig, innrømmer Håvard Blikra til procycling.no.

- Det gikk ekstremt rolig i starten. Det var litt uventet. Jeg håpet at det skulle bli et litt hardere løp. Farten ble ikke satt før rundt halvveis. Da ble det hardt mot slutten, men du så gang på gang at det samlet seg etter Cauberg. Jeg hadde en anelse om at det kom til å bli en samlet spurt, forklarte Sven Erik Bystrøm.

Ikke overrasket over vinneren
Vegard Breen prøvde etter beste evne å hjelpe til i avslutningen, men var for langt bak i feltet over Cauberg.

- Jeg så at Håvard var bra framme på slutten. Det blåste litt sidevind på oppløpet. Jeg prøvde å komme helt rundt feltet for å lede han ut. Jeg regnet med at det ville bli trangt, for han lå fint i le og der vil alle ligge. Det ble vel litt trangt for han der, sa Vegard Breen om spurten til procycling.no.

- Er du overrasket over hvem som vant?

- Nei, han sto på lista mi før rittet.

Slik gikk det til
Tre ryttere fikk tidlig en luke på over åtte minutter, men etter litt over halvkjørt ritt var de offensive rytterne ferdigkjørt. Derfra og ut ble det en støtefest kun U23-klassen kan stå for.

Storlagene Italia, Frankrike og Nederland var offensive, men ønsket samtidig ikke at noen andre nasjoner skulle komme i overtall, og dermed ble det vanskelig for noen grupper å etablere mer enn noen få sekunders forsprang.

Med en runde igjen hadde Andrea Fedi, Anton Vorobjev, Pawel Bernas, Lukas Postlberger og Eduardo Sepulveda et forsprang på 18 sekunder til et samlet felt, hvor Håvard Blikra, Sven Erik Bystrøm og Vegard Breen satt langt fremme.

Kasakhstan tok ansvar i feltet bak og ikke mange kilometere senere var det småfarlige bruddet hentet inn.

Opp den første av rundens to bakker satt storfavoritt Fabio Felline inn et tøft rykk. Feltet holdt på å splittes i flere grupper, men på flatene ble det på nytt samlet, med unntak av en australier.

Australieren prøvde seg med et solostøt, men fikk heller ikke han noe stort forsprang. Med fem kilometer igjen ble han hentet og en franskmann gikk kontra.

Også han ble hentet og det ble en vill posisjonskamp inn i Cauberg.

Der angrep Georog Preidler i bunn av bakken. Han fikk rakt besøk av Jay McCarthy. Også en rytter fra Italia, Colombia, Belgia og Danmark kom opp, men luken var veldig liten.

Det ble samlet, og selv om Håvard Blikra satt langt fremme i starten av spurten forsvant han raskt lenger bakover, og måtte se at Alexey Lutsenko og Bryan Coquard kjempet om gullet.

Nordmann slapp med skrekken
Filip Eidsheim fikk et tøft møte med asfalten underveis og det noske laget fryktet lenge at kravebeinet var brukket. Slik var det heldigvis ikke.

- Vi trodde først det var brudd, men det viste seg å være et forslått håndledd. Filip kjørte bra underveis. Han tok en del ansvar og var med mye foran. De gamblet nok litt på sitte med mot slutten og satse på en spurt, og da ville de nok kjørt for Filip. Det hadde vært bedre for Norge om det kom en mindre gruppe inn mot slutten, sa Morten Hegreberg til procycling.no.

Resultater:
1. Alexey Lutsenko (Kasakhstan)
2. Bryan Coquard (Frankrike)
3. Tom Van Asbroeck (Belgia)
4. Henry Houle (Canada)
5. Luka Pibernik (Slovenia)
6. Johan Esteban Chaves (Colombia)
7. Hernando Bohorquez (Colombia)
8. Kenneth Van Bilsen (Belgia)
9. Wouter Wippert (Nederland)
10. Sam Bennett (Irland)
(...)
15. Håvard Blikra (Norge)
21. Sven Erik Bystrøm (Norge)
41. Vegard Breen (Norge)