*Nettavisen* Sport.

Norsk jubel: Norge klare for semifinale etter VM-drama

Kumamoto, Japan 20191211. Stine Bredal Oftedal under kampen mellom Norge og Tyskland.

MÅLFEST: Målene rant inn for Stine Bredal Oftedal og Norge i VM-kampen mot Tyskland onsdag. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

De norske håndballjentene gjorde jobben i onsdagens dramatiske skjebnekamp mot Tyskland.

11.12.19 15:16

NORGE - TYSKLAND 32-29 (17-16):

KUMAMOTO (Nettavisen): Norge er klare for semifinale i håndball-VM. Det ble klart etter at håndballjentene kjempet seg til seier i skjebnekampen mot Tyskland.

Norge hadde før kampen et godt utgangspunkt i sin gruppe i hovedrunden, og trengte kun å ta ett poeng mot tyskerne for å sikre plassen.

Det gikk etter planen for Thorir Hergeirssons lag, som nå skal spille om en plass i VM-finalen.

Les også: Herrem overrasket over Russlands dopingbeskjed: - Sinnssykt

Kjente på presset

En av dem som hadde en god dag i angrep, var Norges Malin Aune. Den hurtige vingen endte til slutt med fire mål på sine fem skudd.

- Jeg er veldig fornøyd. Det var seier som var det viktigste i dag, og det klarer vi. Vi starter bra med en ledelse på fire mål, men de tar det igjen ganske kjapt. Vi måtte bygge oss opp igjen, og det klarte vi, og det er veldig godt å kjenne det på slutten der. Da var jeg letta, sier Aune til Nettavisen etter onsdagens kamp.

Les også: Gjør radikale endringer i håndball-VM

Norge var ved flere anledninger oppe i ledelser på fem mål, men like mange ganger klarte tyskerne å knipe inn på ledelsene. Det skjedde også mot slutten av kampen, der de tyske spillerne pustet Norge i nakken.

- Vi prøver jo å ikke bli stressa, men seieren kjente jeg først at satt helt på slutten der. Du klarer ikke slappe av før det er helt avgjort. Vi visste jo at de kunne ta oss igjen raskt, så det var bare å male på, sier hun og passer samtidig på å rose keeper Silje Solberg som etter hvert spilte seg opp til å stå en bra kamp.

Ga beskjed i garderoben

En annen som gjorde sine saker godt mot Tyskland var linjespiller Kari Brattset. Som et uromoment skapte hun store utfordringer for et tysk forsvar som slet med å få stoppet henne.

Klikk på bildet for å forstørre. Malin Aune jubler etter scoring mot Tyskland.

JUBEL: Malin Aune og resten av de norske håndballjentene kunne juble etter seieren mot Tyskland. Foto: Charly Triballeau (AFP)

- Det her var helt fantastisk. Jeg er så stolt av jentene for hvordan vi står på hele kampen, maler på og sliter ut Tyskland. Sinnssykt deilig å være i en semifinale, sier Brattset til Nettavisen.

Den norske Györ-stjerna endte til slutt med hele seks mål, og leverte en strålende kamp.

- Det var utrolig mye rom i forsvaret deres. Blant annet Emilie (Hegh Arntzen, red. anm.) var veldig flink til å finne meg. Vi har et godt samspill, og det er veldig gøy å få noen skudd, smiler hun.

TV3-ekspert Gunnar Pettersen kommenterte at Norge hadde sluppet Tyskland til uvanlig mange skudd i den første omgangen, pekte på det som en helt avgjørende faktor å skulle stramme opp i den andre omgangen.

Der Norge hadde blitt jaget av tyskerne inn til pausen, kom de norske spillerne heltente ut til den andre omgangen.

Hun forteller at det ikke var store endringene som skulle til for å justere det norske spillet, men røper at tonen i pausepraten i garderoben var klar:

- Vi visste jo hva vi var gode for. Vi var bare veldig klare på at vi skulle steppe opp et par hakk. Vi skulle vise litt attitude og vise at det er vi som eier den ballen, og at det ikke var aktuelt med noe annet enn seier i dag, sier Brattset.

Klikk på bildet for å forstørre. Kari Brattset jubler intenst.

STORSPILTE: Kari Brattset storspilte for Norge mot Tyskland. Foto: Charly Triballeau (AFP)

Slet i starten

Tyskland fikk den beste startet i onsdagens kamp, og etter at distanseskytterne hadde truffet for mye, valgte landslagssjef Thorir Hergeirsson å ta kampens første timeout på stillingen 4-6 etter åtte minutters spill.

En av dem som slet med tung, tysk skyts var Norges målvakt Silje Solberg, som slet med å komme seg inn i kampen innledningsvis.

- Solberg er ikke med i det hele tatt. Det skuddet der pleier hun å ta. Nå tror jeg det blir avgjørende av Silje Solberg blir mye mer bestemt i målvaktspillet sitt. Hun nøler veldig i innledningen, kommenterte TV3s håndballekspert, Gunnar Pettersen.

Les også: Program håndball-VM 2019 kvinner

De norske spillerne klarte imidlertid å svare på det tyske spillet, og etter et par raske ving-mål fra Malin Aune og Camilla Herrem, tok Norge ledelsen 11-10 etter 18 minutters spill. Emilie Hegh Arntzen fulgte opp med underarmsskudd, og Tyskland valgte å ta en timeout.

Klikk på bildet for å forstørre. Silje Solberg under kampen mellom Norge og Tyskland.

MYE Å JOBBE MED: Norges målvakt Silje Solberg fikk mange skudd å jobbe med mot Tyskland. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Det er uvanlig

Etter en god norsk periode der Norge var oppe i en firemålsledelse, klarte Tyskland å slå tilbake. Spesielt det norske forsvarsspillet slet tidvis mot tysk motstand, og til pause var Norges ledelse kun på ett enkelt mål.

Norges forsvar slet med å finne en passende posisjonering for å skulle demme opp både for linjespilleren og skytterne. Det gjorde at de ble stående på halvdistanse, en slags dårlig mellomting.

- Angrepsspillet har egentlig vært veldig bra. Vi har kommet til 29 avslutninger. Det er ekstremt mange. Men det er uvanlig at vi selv lar Solberg få 23 skudd på seg. Vi pleier å ligge nede på 17-18, oppsummerte TV3-ekspert Pettersen.

Klikk på bildet for å forstørre. TV3-kommentator Daniel Høglund og Gunnar Pettersen før kampen mellom Norge og Tyskland.

KOMMENTATORDUO: TV3-kommentator Daniel Høglund og Gunnar Pettersen før kampen mellom Norge og Tyskland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Gikk i strupen på Tyskland

Etter pausen var det et heltent norsk lag som kom ut fra garderoben. Norge fortsatte å sette scoringene i angrepet, men klarte samtidig å demme opp i forsvar. Det gjorde at ettmålsledelsen ble forvandlet til en femmålsledelse på noen få minutter.

Der de tyske spillerne hadde kommet til skuddmulighet mange ganger før pause, hadde de helt andre arbeidsforhold å jobbe med i andreomgang.

- Det har vært en komplett forvandling og en god respons på det trenerne har sagt i pausen. Vi har fått justert, og vi har lyktes med det, sa TV3-kommentator Daniel Høglund.

Klikk på bildet for å forstørre. Nettavisens Bjørn Vegar Digre er på plass i Kumamoto.

Etter hvert klarte også Tyskland å få igang scoringene igjen, men på det tidspunktet hadde Norge opparbeidet seg en luke på fire-fem mål.

Mot slutten av oppgjøret så det som hadde fungert i forsvaret ut til å forsvinne, og syndene fra førsteomgang så ut til å være på vei tilbake. Femmålsledelsen forsvant, og i stedet pustet tyskerne Norge i nakken.

Da Meike Schmelzer stupte inn en scoring fem minutter før slutt, var Norge kun to mål foran de tyske kvinnene. I en neglbitende avslutning klarte Norge å stå imot det tyske presset, og sikret seieren.

Det betyr at Norge er klare for semifinale i VM. Der venter Spania som motstander for de norske jentene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag