Gå til sidens hovedinnhold

Norsk kappgjenger tatt for doping

Friidrettsforbundet kalte inn til hastepressekonferanse.

Norges friidrettsforbund innkalte til en hastepressekonferanse tirsdag ettermiddag. Der kom det fram at kappgjengeren Erik Tysse hadde blitt tatt for bruk av dopingmiddelet CERA.

- For friidrettsforbundet er dette en meget alvorlig sak. Vi har nulltoleranse for doping, sier generalsekretær i Norges friidrettsforbund, Kjetil Hildeskor ifølge NRK.

Det er det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) som har opplyst om at både A- og B-prøven er positive. Dette ble slått fast 9. juli og Tysse ble da utestengt fra alle konkurranser.

Bloddoping
CERA er en forkortelse for «continuous erythropoitin receptor activator», og er en tredjegenerasjon av bloddopingmiddelet EPO. Stoffet har blant annet vært mye brukt i sykling.

Tysse selv nekter imidlertid for å ha gjort noe galt.

- Jeg har ikke gjort dette, og har ren samvittighet. Nå gjelder det å finne ut hva som har skjedd. Jeg har kontaktet både fagfolk og advokat for å få orden, sier Tysse på pressekonferansen.

- Etter at jeg fikk resultatet har det vært en veldig hard tid for meg og min familie. Jeg skjønner ingenting, og vil finne ut hvorfor dette skjedde, sier kappgjengeren om dopingprøven.

Det er advokat Gunnar Martin Kjenner som nå skal jobbe med å få Tysse frifunnet for dopinganklagene.

- Vi setter spørsmålstegn ved analysen, og hvordan analyseresultatene er tolket, sier Kjenner under pressekonferansen.

¨- Sannheten må fram
29-åringen vil nå kjempe for å få navnet sitt renvasket.

- Vi skal kjøre på, og sannheten skal fram. Jeg har ingenting å skjule. Sannheten kommer alltid fram, og det er bare et spørsmål om hvor lang tid det vil ta. Jeg håper at når EM starter, så vil folk fokusere på gode norske resultater, og ikke på dette.

- Jeg har alltid hatt klokkertro på dopingkontrollene, og vært en forkjemper for det. Men det er lett å miste troen når man blir anklaget for noe sånt, sier Tysse.

Under pressekonferansen ble Tysse spurt om han mistenker at han har blitt utsatt for sabotasje, og kappgjengeren vil ikke utelukke at noen har tuklet med testresultatene.

- Man tenker jo alle tanker som kan tenkes så lenge en vet en ikke har gjort noe selv, forteller han.

- Ingen påvirkning
Friidrettsutøveren forteller også at han har detaljerte opptegnelser av resultater fra både trening og konkurranse de siste årene, og håper dette kan være med å bevise hans uskyld.

- Jeg konkurrerer alltid med pulsklokke. De siste årene har jeg gått med en forskjell på ca 20 sekunds sluttid. Det finnes ingen påvirkning på resultatene mine overhodet, sier han.

Erik Tysse står med 25 NM-medaljer og seks kongepokaler i kappgang. Han ble nummer fem under VM i Osaka i 2007 og fikk samme plassering i Beijing-OL året etter.

Han er broren til kappgjengeren Kjersti Tysse-Plätzer som har to OL-sølv i kappgang fra 2000 og 2008.

Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut